Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari El Mundo:
Des de fa tres setmanes la seua vida ha donat una tomb. Tot va canviar quan van rebre la notificació d’una promotora en què aquesta els comunicava que havia presentat un projecte urbanístic que afectava les seues propietats. La iniciativa del promotor els pot suposar l’expropiació de la meitat dels 30.000 metres quadrats que té la seua finca a Benissa (Alacant), per a construir després una urbanització.
“Poc o res podem fer”, asseguren. Des d’aleshores, Van Viel i Lieve De Clippel, un matrimoni belga que va arribar fa 20 anys a la província d’Alacant, han canviat la seua vida tranquil·la pels despatxos d’advocats intentant a la desesperada frenar una actuació que consideren “abusiva i injusta” amb els seus drets com propietaris. Asseguren que han engrossit la nodrida llista de víctimes de la Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU) de la Comunitat Valenciana. A pesar que la Comissió Europea ha condemnat la polèmica normativa, la seua aplicació continua.
Si l’Ajuntament de Benissa dóna via lliure al projecte, el seu garatge, el jardí i bona part de les palmeres que envolten el seu habitatge poden desaparèixer. “O paguem les despeses d’urbanització, que ascendeixen a un milió d’euros, o ho paguem en terres. És a dir, ens expropiaran la meitat de la nostra propietat”, expliquen.
Quan van adquirir la finca, la casa estava totalment derruïda i el terreny, abandonat. Ara, un pla urbanístic pendent d’aprovació amenaça amb arravassar-li més de la meitat de la seua propietat amb una compensació econòmica, si finalment els expropien, que no iguala els preus del mercat. “Estem venuts. No ens agrada cap de les dues, però haurem de fer-ho”, sentencia Van Viel. La reunió que van mantenir dilluns passat amb el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló (PP) els va enfonsar encara més i va matar totes les seues esperances. “Ha dit que no pot evitar aquest projecte. Ha estat desolador”, es va lamentar Lieve. Per la seua banda, Roselló assegura que no hi ha res decidit i que la trobada “va ser cordial”.
Els afectats asseguren que va ser una carta de la promotora Urbabenissa la que els va notificar que les seues terres formaven part del pla d’actuació. Però el batle de la localitat nega aquest extrem. “Encara no hi ha res decidit. Està pendent d’aprovació i després s’obrirà el període d’al·legacions”.
El matrimoni té tan clar que els seus terrenys quedaran afectats pels plans municipals que ja han decidit marxar-se d’Espanya. El seu cas no és l’únic. L’aplicació que el Govern valencià ha fet de la Llei del Sòl en els últims anys s’ha cobrat més de 20.000 víctimes, segons els càlculs dels afectats, que ja han aconseguit que Brussel·les conega els casos i es pronuncie al seu favor. Els afectats no confien que la nova Llei Urbanística Valenciana, que entrarà en vigor en un breu termini de temps i substiuirà l’actual, elimine els punts negres de la seua predecessora.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?