Ja han arribat a l’Ajuntament programes per a desenvolupar 9 dels 20 sectors de sòl urbanitzable definits en el Pla General.
El nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Benissa, que qualifica com a sòl urbanitzable una superfície al voltant de tres milions de metres quadrats i permet duplicar el nombre de vivendes a construir, que passaran de 8.000 a 16.000, va entrar en vigor ahir, si bé el termini per a la presentació de recursos queda encara obert fins al pròxim 13 de desembre.
L’alcalde, Juan Bautista Roselló, del PP, en una reunió celebrada el dilluns amb dirigents de la plataforma Abusos Urbanístics No, va revelar que ja s’han presentat en l’Ajuntament, de forma anticipada, programes d’actuació integrada per a nou de la vintena de sectors de sòl urbanitzable definits en el PGOU. No obstant, atés que la legislació impedix donar a conéixer dades relatives a aquests programes abans que isquen a informació pública, Roselló no va revelar als propietaris els noms dels sectors afectats.
El president d’AUN, Charles Svoboda, va avaluar positivament la reunió mantinguda amb Roselló, que es va perllongar durant una hora i mitja, però va recalcar que, a pesar de les explicacions donades pel primer edil, el col·lectiu no descarta presentar un recurs d’alçada contra l’aprovació definitiva del PGOU. L’objectiu d’AUN és retardar l’aplicació del PGOU fins que hagen entrat en vigor les noves lleis autonòmiques d’ordenació urbana i de territori, actualment en tramitació i que presumiblement defendran millor els drets dels propietaris que la polèmica llei reguladora de l’activitat urbanística (LRAU).
En la reunió de dilluns, els representants d’Abusos Urbanístics No van transmetre els seus temors sobre l’aplicació del PGOU, que afecta a nombrosos xicotets propietaris que hauran de cedir part dels seus terrenys i a més aportar diners per a projectes d’urbanització que els reportaran escassos beneficis. Segons va explicar Svoboda a l’alcalde, el col·lectiu que ell presideix ha rebut en les últimes setmanes nombroses queixes de xicotets propietaris que asseguen temor per l’aplicació del PGOU, ja que consideren que les seues propietats estiguen en perill si s’executen els plans parcials programats.
No obstant, l’alcalde els va explicar que els afectats tenen dret a una compensació en metàl·lic pel sòl cedit en excés de la superfície que estiguen obligats a cedir a l’urbanitzador, i que correspon fins al 60 % de la superfície bruta i inclou sòl per a infraestructures i el 10% que correspon a l’ajuntament. El propietari pot vendre sòl sobrant pel valor de mercat, segons Roselló, que va afegir que si l’urbanitzador intenta forçar la venda a un preu inferior, es proposaria sotmetre el conflicte a un procés d’arbitratge.
Si bé les paraules de l’alcalde van tranquil·litzar als responsables d’AUN, estos seguixen sense entendre com es pot a obligar a un propietari a regalar tant de sòl a canvi de res i perquè empreses i l’administració poden enriquir-se a la seua costa. Creiem que la LRAU és inconstitucional i inclús il·legal en el context de la Unió Europea, va indicar ahir Svoboda. És per això que el col·lectiu estudia recórrer el PGOU a fi d’ajornar l’aplicació del mateix fins que la conselleria haja substituït la polèmica LRAU per l’anunciada LOU.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?