El cronista de Xàtiva lamenta que “no s’ha valorat ni la meua il·lusió ni el meu esforç”. El batle li assegura que aviat ho solucionarà. L’esborrany definitiu va ser lliurat a la fi de 2004.
Després de la satisfacció inicial -d’això fa ja quatre anys- ara quan recorda el premi d’investigació “25 d’abril” de Benissa el cronista oficial de Xàtiva, Agustí Ventura, arrufa les celles i fa mala cara, ja de cansament fins i tot, darrere d’unes ulleres de tons fusterians.
L’investigador va aconseguir el guardó en l’edició de 2002 per un treball que duu com a títol “Terç del senyoriu de les monges de Santa Clara de Xàtiva sobre els castells i viles de Calp, Altea, Benissa i Teulada en el periode entre els anys 1325-1482.”
Es tracta de moment d’un llibre inèdit perquè l’Ajuntament de Benissa, que edita els premis “25 d’abril” amb la col·laboració d’editorials, no ha publicat encara l’obra “i no sembla que vaja a fer-ho aviat”, comenta Ventura. No obstant això, a la qüestió purament acadèmica i d’esforç intel·lectual s’uneix la variant crematística. Del guardó que estava dotat amb 2.000 euros el cronista de Xàtiva només ha cobrat la meitat mitjançant dos pagaments de 500 euros cadascun.
D’aquesta manera, Ventura es va desplaçar dilluns passat fins a Benissa per a mantindre una trobada amb el batle de la localitat, el popular Juan Bautista Roselló, qui va assegurar al també catedràtic de Secundària que farà tot el possible i que aviat ho solucionarà. “M’ha dit que em telefonarà”, va resumir Ventura la cita amb cert desencantament.
Sobre les causes del retard en la publicació de l’obra i el pagament complet del guardó, el cronista de Xàtiva va explicar que quan tenia el llibre redactat, gener de 2004, va viatjar fins a Alacant on un tècnic cultural de la diputació el va instar a modificar el format de citació dels documents històrics amb la qual cosa Ventura va haver de modificar tot el treball. Tasca, àrdua i costosa, que va condicionar que fins a finals d’aquest mateix 2004 no lliurara l’esborrany definitiu compost de 93 pàgines de text més 159 que contenen 126 documents, en gran part inèdits i que parlen d’aspectes que concerneixen a diversos municipis de la comarca. El treball tracta sobre la relació del convent de Santa Clara de Xàtiva amb les seues possessions a Calp, Altea, Teulada, Benissa i Dénia als segles XIV i XV.
No obstant això, després d’aquell primer problema sembla ser que el mateix tècnic ha tornat a posar entrebancs segons el cronista de Xàtiva i hauria emès un segon informe negatiu si bé “jo no l’he vist”.
Ocasió perduda
Així les coses, l’investigador lamenta finalment que “m’he trobat molt afectat perquè el meu treball no ha estat valorat amb l’esforç i la il·lusió que he posat” a més de que “no crec que siga bo per a la cultura i la història de Benissa i altres municipis de la comarca de la Marina Alta que quede inèdit”. Una ocasió pràcticament perduda.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?