Cultura

Sifasol dóna amb la tecla

Els músics de Sifasol durant una jam session
Els músics de Sifasol durant una jam session

Un s’imagina a uns amics que agafen les notes musicals i les fiquen en un gobelet de daus. En una de les tirades, ix la combinació “si-fa-sol”. L’atzar vol que aquestes tres notes s’unisquen en un fraseig lluminós, brillant, feliç. I així comença tot. Però això és imaginació. Sifasol poc té a veure amb l’atzar. O, en realitat, molt, ja que la improvisació, fer música per què sí, gaudir, actuar, tirar els daus a veure què ix… tot això són les jam sessions que cada primer dijous de mes agiten la vida musical i cultural de Benissa i de la Marina Alta. Però, per parts.

Sifasol va sorgir fa set anys. El nom se li va ocórrer a Pep Ferrer, el president de l’associació. Va començar a fer classes de guitarra per a alumnes interessats a aprendre música moderna. Però aquest interés de seguida va anar a més.

“Som un grup d’amics i en aquell moment volíem muntar una orquestra. Però la idea era començar des de zero. Qui tocava el trombó volia tocar la bateria, el que tocava la guitarra volia aprendre trombó… I clar el millor era que vinguera un professor i féra classes”, recorda Santi Ferrer, que és el vicepresident de Sifasol.

Així, de sobte, va néixer l’Escola de Música Moderna. I van començar a acudir alumnes il·lusionats a aprendre aquestes altres músiques (blues, jazz, soul, pop, rock, latin…) que no sonen als conservatoris.

Sifasol va donar amb la tecla. En aquest últim curs l’Escola de Música Moderna ja ha ofert classes de bateria i percussió llatina, guitarra clàssica i elèctrica, piano, baix elèctric, cant i combo instrumental. “Ja hem arribat a 80 alumnes. Cadascú es marca al nivell que vol, sense atabalar-se. Ací ve des de qui vol aprendre des de zero fins a músics que s’estan preparant per a una gira i busquen posar-se en forma”, explica Pere Ortolà, secretari de l’associació. “Però el més important és que a tots els mou el mateix: volen gaudir de la música. I és igual en els xiquets que comencen que en els músics que aspiren a millorar la seua tècnica”, afegeix.

Una de les claus de l’èxit és la qualitat dels professors. “En portar gent de fora que és coneguda al món de la música moderna, s’ha corregut la veu i tenim alumnes que són de fora de la comarca; vénen d’Alacant, Callosa o de la Vila”, assenyala Santi Ferrer. “Sí, com a educació musical, hem agarrat molta força. Fa set anys, quan començàvem, no pensàvem que el projecte anava a tindre tant d’èxit”, admet Pere Ortolà.

A la gent més jove, tan donada a obsessionar-se per un tipus de música, aquesta experiència els obri també les oïdes. Santi Ferrer explica el cas d’un alumne que només volia escoltar i tocar ska. “No li interessava un altre estil de música. Però quan et pica el cuquet, vols saber més i més. En una classe, ja em va preguntar per un grup japonés que fa música més funky. Ja comencen a agradar-li altres coses. I t’adones que aprendre música també és descobrir, desenvolupar aquest interés per escoltar i buscar més música”.

El repte i la festa de l’escenari

L’Escola de Música està a l’antic seminari franciscà, un edifici reformat i amb un encant especial. Sifasol compta amb cinc aules.”Però aquesta associació és més que les classes”, aclareix Santi. “Ací fem amistat. Ens juntem, parlem de música i, sobretot, veiem en els alumnes la inquietud d’actuar”.

Per aquest motiu, en posar-se en marxa l’Escola de Música Moderna, també van començar les jam sessions que cada primer dijous de mes omplin la Cultural de Benissa. Ací els músics es foguegen, s’enfronten al públic i trauen el millor d’ells mateixos. Aquestes sessions són una festa. Els músics pugen a l’escenari i li agafen el gust a improvisar. Aprenen també a tocar en grup. I tot entre riures i bon rotllo.

Aquest esperit lúdic de la música també impregna la festa de finalització de curs. És especial. L’any passat estava dedicada a la música disco dels anys 70 i 80 i tots havien d’anar disfressats amb els colors virolats, les perruques i les plataformes d’aquesta època discotequera. La d’enguany, que és divendres que ve, també promet. La inspiració són The Blues Brothers. Es fa imprescindible revisar el film de Donen Aykroyd i John Belushi que és un vertiginós homenatge a la música negra americana. [Nota d’Infobenissa: La data és incorrecta. La festa va ser el passat divendres 14 de juny].

A més, Sifasol, com a escola de música, segueix creixent. La tecnologia és la pròxima meta. Ampliar l’oferta formativa enfocada a la informàtica, l’edició de partitures, els programes d’enregistrament i edició de so. Al mateix temps, l’associació es planteja que els estudis puguen ser oficials. “Podria vindre un examinador d’Anglaterra i donaríem titulació a nivell europeu. Però encara ho estem meditant”, avança Santi Ferrer.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?