Àlvar Monferrer ha guanyat el 15é premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular amb l’obra Bruixes, dimonis i misteris. Sobre aspectes marginals de la vida i cultura popular valenciana. El lliurament del premi va tindre lloc divendres a Dénia. La dotació del premi són 6000 euros i una escultura de Ginestar, així com la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent. S’han presentat 9 obres.
Durant l’acte hi ha hagut parlaments d’Antoni-Joan Bertomeu Vallés (President de la MACMA i alcalde de Moraira-Teulada), Joan Seguí, (Director del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València), Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent), Pepa Font (Regidora de Cultura de Dénia) i Bernat Capó. Han amenitzat la vetllada Merxe Pineda Poquet i Francesc Pineda Poquet amb instruments de corda. Alguns dels discursos, com el de Núria Sendra, van tindre paraules de recolzament per als treballadors de Canal 9, que va ser tancada unes hores abans.
L’obra
Molts valencians saben, posem per cas, què és això de la Santa Companya gallega, o que els morts de les tribus índies van a parar al cel del gran Manitú. D’aquestes històries en tenim tantes com els gallecs, els pobles foscos de l’Europa del nord i del centre, o els indis americans. Algunes estan recollides a Bruixes, dimonis i misteris ja siga per que l’autor les ha viscut en carn pròpia (fetilleres de les Useres) o d’altres informants, les ha recollit de fonts literàries o de documents de segles passats. Conta, per exemple d’una cadira d’abat que encara es conserva a la biblioteca del castell de Todolella i que ha fet les més diverses malvestats degut a un pacte fallit amb dimonis.
L’autor
Àlvar Monferrer Nascut a les Useres (l’Alcalatén) l’any 1940, ha cursat estudis en les universitats de València, Barcelona i Madrid i és Doctor en Filosofia i Lletres en la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat de Barcelona, al Centre de la UNED, de Castelló – Vila-real, i Centre d’Estudis Teològics Mater Dei, de Castelló de la Plana i també ha fet diversos cursos de Pedagogia Terapèutica, Educadors d’Audició i Llenguatge, i Deficients de la vista, tant en Barcelona com en Castelló de la Plana.
A banda de publicacions sobre serveis socials, educació i psicologia educativa, ha centrat el seu treball en el camp de l’Etnologia, sobretot, de la religiositat popular i temes derivats amb nombrosos llibres publicats i una quinzena d’articles en diverses revistes. D’entre els llibres publicats destaquem Las cofradías en Castellón y sus comarcas desde la Edad Media hasta finales del Antiguo Régimen. (2008: Castelló, Universitat Jaume I) Les festes dels Xiquets (2009, València, CVC), Els endimoniats de la Balma (1997, València, CVC), Els Pelegrins de les Useres (1991, València, CVC), o El Romancer valencià (Antologia). (2004, Picanya, Edicions del Bullent) amb el qual també va guanyar el Premi Bernat Capó l’any 2003.
També ha col·laborat en diversos periòdics i revistes, com ara en Levante de Castellón, Mediterráneo, Castellón Diario, Castellón al Día – El Mundo, Heraldo de Aragón, Las Provincias, la revista Magazine de La Vanguardia, Caramella, Mètode, etc.
També ha intervingut en emissores de ràdio i televisió: Radio Nacional, SER de Barcelona i Castelló de la Plana, COPE de Castelló de la Plana, Ràdio 9, Canal 9 i Punt dos, de València, Antena 3 i la Cuatro, de Madrid, etc…
Entre altres premis, té l’Exágono, l’Europa Universitas, l’Alambor, i el 5è Bernat Capó, de difusió de la Cultura Popular.
És membre de l’Institut Municipal d’Etnologia i Cultura Popular, del Consell Assessor de la Universitat CEU – Cardenal Herrera, de València i del Patronat de la Fundació Caixa Castelló.
El jurat
Valoració de l’obra per part del jurat: El jurat ha estat format per José V. Aguilar (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Honorat Ros Pardo (Acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), Julio Blasco (Director del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí), Antoni Prats (Representant de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta) i Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent). El jurat ha destacat també les obres Enyor de primavera i Fem safareig. De Bruixes, dimonis i misteris ha valorat la temàtica engrescadora, alhora que rigorosament tractada.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari electrònic LA MARINA PLAZA el 30 de novembre de 2013.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?