La pau segueix sense arribar a la sanitat de la Marina Alta. Més aviat, tot el contrari. Intersindical Valenciana va assegurar ahir que el coordinador del centre de salut de Benissa ha presentat la seua dimissió, que encara no hauria sigut acceptada per la direcció de la concessionària Marina Salut, a causa de la retallada de facultatius que afecta no només a aquest municipi, sinó també als consultoris de Xaló, Llíber i Alcalalí que depenen d’aquest centre.
La principal raó d’aquesta renúncia estreba a Xaló: aquest municipi s’ha passat tres mesos sense comptar amb un dels seus dos metges, que es trobava de baixa i no havia sigut substituït per la concessionària. Segons Intersindical, després que el mateix Ajuntament de Xaló mostrara el seu profund malestar per aquesta circumstància, Marina Salut hauria optat per la següent solució: traspassar els pacients d’aquesta localitat a una de les metges del centre de salut de Benissa, que d’aquesta forma ha hagut d’assumir 400 cartilles més (sense que consten al SIP) i que cada dia ha d’abandonar la seua consulta a Benissa a les dotze i mitja del matí per a desplaçar-se fins Xaló. Aquesta decisió ha provocat una reacció en cadena: ara, el contingent de la resta de les consultes de Benissa han augmentat fins a un 10%.
Aquest sindicat relata a més que la consulta de pediatria de Xaló, que també s’ocupa dels xiquets de Llíber i Alcalalí, ha passat de ser diària a tindre consulta només els dimarts i divendres “amb la qual cosa els menors que es posen malalts els altres dies se’n van a la pediatria de Benissa”, que a la seua vegada ha vist incrementar la seua càrrega de treball “amb el consegüent perjudici per als xiquets de Benissa”. O siga, una altra reacció més en cadena. Intersindical alerta del “malestar dels professionals per la sobrecàrrega del treball i el caos assistencial”, que és el que hauria provocat la dimissió del coordinador del centre de salut i posat per tant en una situació precària a tot l’equip del mateix.
En l’actualitat, segons el sindicat, la llista d’espera al centre de salut de Benissa és d’onze dies per a alguns dels seus facultatius”, una cosa totalment “inacceptable”. A més, una altra prova que Marina Salut no substitueix al personal durant els períodes vacacionals la constitueix, per a aquesta central sindical, el fet que durant les festes nadalenques el nombre de facultatius de Benissa no arribara al seu nombre habitual de deu metges durant vuit dies: en sis d’ells només hi va haver 4 metges, en un altre cinc i en un altre 6.
La resta de la comarca: de Beniarbeig a Pedreguer passant pel Verger i Benidoleig
“Aquesta situació no és només particular de Benissa sinó que afecta a tota la comarca” va agregar el sindicat, que va relatar que els consultoris de Benidoleig i Beniarbeig també han vist disminuir el nombre de dies en què es passa consulta. Fins i tot, “els veïns de Benidoleig van anar un dia al consultori i estava tancat a causa que el metge estava malalt i no havia estat substituït, sense que s’avisara a la població ni tan sols a través d’un cartell”.
Per si no fóra poc, Intersindical assegura que el centre de salut de Pedreguer no té de zelador per la nit, “amb el que si hi ha una urgència a domicili i han d’eixir el metge i la infermera, el centre queda desatès”. El mateix estaria succeint al Verger, on un altre zelador porta dos dies de baixa sense que se l’haja substituït.
Xaló demana responsabilitats per “deixar al poble tres mesos amb la meitat del servei mèdic necessari”
L’Ajuntament de Xaló ha hagut de patir una autèntica odissea per a recuperar després de tant temps el seu facultatiu. Tant, que al novembre el Consistori va enviar una pregunta parlamentària a les Corts per a protestar per la qüestió i al gener va arribar a sol·licitar una entrevista ni més ni menys que amb el vicepresident del Consell, José Císcar, i amb el seu conseller de Sanitat, Manuel Llombart. A través de facebook, aquesta administració municipal també va subratllar que els propis professionals “havien exercit pressió” per a remeiar aquesta situació i va culpar a Marina Salut i a la Generalitat de “no substituir facultatius amb l’única fi d’estalviar”. Per fi, el govern local va anunciar que exigirà responsabilitats “per haver deixat tres mesos al poble amb la meitat del servei mèdic necessari”.
Per cert que Intersindical va mostrar la seua perplexitat pel fet que per a aconseguir que es cobrisca una baixa d’un consultori mèdic s’haja de recórrer a les més altes instàncies de la Comunitat Autònoma: “A quina situació de bogeria ens està portant Marina Salut”, es va preguntar la central.
Marina Salut: els números de l’Hospital de Dénia i del centre de Benissa milloren
Per la seua banda, Marina Salut va respondre al comunicat d’Intersindical amb un altre comunicat. En ell, la concessionària afirma que “una vegada més, són falses les dades aportades per aquest sindicat que, de forma reiterada, està realitzant manifestacions difamatòries contra Marina Salut, amb apreciacions errònies i interpretacions tendencioses que no s’ajusten als indicadors assistencials reals”. En aquest sentit, per a l’empresa els números demostren que l’atenció sanitària a tota la comarca millora: “En l’actualitat la demora mitjana per a ser operat a l’Hospital de Dénia és de 36,2 dies, la qual cosa suposa un 4% menys d’espera mitjana que l’any 2012. I una atenció en Consultes Externes de l’Hospital de 26,6 dies de mitjana per a obtindre cita en qualsevol especialitat”.
“En el cas concret de la zona bàsica de Benissa en 2013 s’han prestat quasi 55.000 assistències, un 2% més que el 2012. I malgrat haver incrementat l’activitat, s’ha augmentat fins al 92% el nombre de pacients que són atesos en menys de 48 hores”, segueix la concessionària, que afegeix que “totes aquestes dades ens situen entre els Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana amb millors indicadors en els Acords de Gestió de la Conselleria de Sanitat”
Per a la companyia, les asseveracions d’Intersindical “lamentablement només busquen crear un estat d’alarma en la població i estan basades en interessos polítics i sindicals”.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari electrònic LA MARINA PLAZA el 21 de gener de 2014.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?