Festes

Un tribunal prohibeix posar música a les festes patronals per un deute amb la SGAE

La manta al coll, “Tírate de la moto” i poc més. Una sentència prohibeix a l’Ajuntament de Benissa que en les pròximes festes patronals de la Puríssima Xiqueta i en els Moros i Cristians sone qualsevol tipus de música que estiga gestionada per la Societat General d’Autors i Editors (SGAE). L’entitat va denunciar l’ajuntament benisser en 2003 després que durant cinc anys, des de 1999, l’ajuntament no pagara els drets pels concerts, revetlles i altres espectacles en què s’interpreta música que pertany al repertori del quals té els drets la societat d’autors.

El 5 de maig de 2006 el jutjat d’instrucció número 1 de Dénia va dictar sentència en contra de l’ajuntament i a favor de la SGAE. L’Ajuntament de Benissa va recórrer davant l’Audiència provincial d’Alacant i aquesta ha dictat, el passat 7 de novembre, sentència ferma en el mateix sentit. Per tant, en cas que l’equip de govern del Partit Popular no pague el deute que manté amb l’entitat des de 1999 i fins aquests moments, gairebé 8 anys, no podrà fer ús de qualsevol obra musical, dramàtica o audiovisual inclosa en el repertori de la SGAE ni en les festes patronals ni en els Moros ni “en qualsevol dels actes que organitze”.

Pagament de les costes

A més, l’ajuntament benisser també ha estat condemnat al pagament de les costes processals derivades del judici que s’ha celebrat, segons la sentència a la qual ha tingut accés Levante d’Alacant.

Quant a l’import del deute contret pel consistori, fonts del sector consultades per aquest diari van indicar que és difícil de calcular ja que els percentatges del cànon depenen dels esdeveniments que es programen. Amb tot, podria estar entre els 90.000 i els 180.000 euros segons van apuntar aquestes fonts.

Durant el judici va arribar a comparèixer fins i tot el batle de Benissa, el popular Juan Bautista Roselló, de qui en els seus mandats al capdavant del govern local ha sigut precisament quan s’ha contret el deute amb la SGAE. Durant la vista l’ajuntament va argumentar que la programació musical de les festes patronals en honor a la Puríssima Xiqueta era responsabilitat de la comissió de festes.

Connexió

No obstant això, el tribunal considera que “tenint en compte l’evident connexió que existeix entre les activitats que es qüestionen -concerts, revetlles o altres espectacles- i l’organisme demandat -l’ajuntament-, especificades per la SGAE les concretes actuacions d’on deriven els drets reclamats, no bastarà una al·legació genèrica de no intervenció, sinó que és exigible una concreció en cada cas, amb expressió de qui fóra la promotora i la seua acreditació” en el cas de “la Puríssima Xiqueta, els Moros i Cristians i festes del Corpus del Convent”.

Intervenció policial

Ara l’ajuntament haurà d’arribar a un acord amb la SGAE per a, primer que tot, lliurar-li els informes sobre totes les programacions musicals que ha realitzat des de 1999 i que ha de facturar a l’entitat.

En cas de no acordar una solució amb l’entitat i si aquesta demana l’execució de la sentència podria donar-se el cas que si se celebra un concert, una cercavila o qualsevol altre espectacle amb obres gestionades per la SGAE intervinga la Guàrdia Civil amb l’ordre judicial d’impedir que es “reproduïsca” l’obra musical sense el seu permís.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?