Cultura

El benisser Ramon Rosselló és elegit membre del Consell Valencià de Cultura

Ramon X. Rosselló
Ramon X. Rosselló

L’elecció de Cholbi causa 6 fugides en el PSPV mentre Compromís es redimeix

El ple de les Corts va reelegir ahir a José Cholbi com  Síndic de Greuges per 78 vots (dotze més que els dos terços requerits, 66), en la tercera i última votació per no haver d’iniciar de nou el procediment i que va quedar pendent en el ple del 2 d’abril, quan el desacord entre els grups va frustrar la renovació de les institucions estatutàries. Les designacions es van desbloquejar el dimecres després de les cessions del PP i Compromís. Els primers van renunciar a vetar al candidat de la coalició al Consell de Cultura (el que feia que el PSPV es negara a reelegir a Cholbi) i els segons van retirar el seu candidat a Síndic. En la votació secreta, no obstant això, es van registrar fins a sis fugides de diputats del PSPV que no van recolzar a Cholbi, tret que algun del PP també es desmarcara.

A Cholbi el van votar 78 diputats del PP i PSPV presents, mentre Ofelia Vila, candidata d’Esquerra Unida, va rebre 12, els cinc d’EU i els cinc presents de Compromís, més dos presumiblement del PSPV. A més, va haver 4 vots blancs, també suposadament socialistes. L’elecció comporta que el vicepresident socialista de les Corts Ángel Luna serà adjunt al Síndic. La designació d’aquest es ratificarà el 29 de juliol. Carlos Morenilla (pel PP) seguirà com a adjunt segon.

El ple va cobrir una vacant en el Consell Jurídic. Margarita Soler, a proposta del PSPV, va obtindre 84 vots socialistes, del PP i de Compromís, i cinc en blanc d’EU. D’aquesta manera, Compromís ha passat de no votar a cap candidat de la resta de partits a l’inici de la legislatura a recolzar ahir a Soler, tornant-li al PSPV el favor d’haver mantingut el pols amb el PP. Els tres candidats al CVC (Sole Giménez, a proposta socialista; Enric Lluch, per EU; i Ramon Roselló, per Compromís) van aconseguir 89 vots.

En el ple, el PP va aprovar en solitari, amb el rebuig de l’oposició, la posada en marxa de la comissió de reforma de l’Estatut per a tractar la reducció de 99 a 79 diputats, l’elecció directa d’una part i la supressió de l’aforament. L’oposició va rebutjar obrir aquest procés mentre no s’aprove la modificació per a blindar les inversions de l’Estat, pendent al Congrés des de fa tres anys. Bellver (PP) va augurar que la comissió pot portar “la major revolució democràtica en 30 anys”. El PP va activar ja la comissió, que es constituirà el dilluns.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?