La ramificació valenciana de l’Operació Púnica, personalitzada en l’empresari Alejandro de Pedro, ha provocat un terratrèmol a la Marina Alta i ha posat dels nervis alguns dels principals responsables del Partit Popular. No és estrany. De Pedro, un dels principals cervells d’una trama marcada d’adjudicacions irregulars, comissions a preu fet i sobrecostos en obres públiques, no era un desconegut a la comarca. Amb l’empresari ara detingut, nombrosos càrrecs del PP compartien una arrosset a Benissa, unes gambes a Dénia o uns gintònics a Xàbia; intercanviaven afectuosos missatges de twitter; dissenyaven noves estratègies electorals; o es donaven un homenatge amb un sopar a l’estadi Santiago Bernabeu. És evident que la batllessa de Dénia, Ana Kringe, es va quedar molt curta quan va dir que per a ella De Pedro era “un simple proveïdor, com tants altres”: no a tots els proveïdors se’ls reserva un lloc d’honor a la tribuna de la cercavila de Moros i Cristians, com va fer la batllesa deniera el 2010.
És cert que de moment en l’operació oberta pel jutge de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, que afecta a tot l’Estat Espanyol tant a polítics del PP com del PSOE, no estaria sent investigat cap ajuntament de la comarca. Però ací no es tracta només d’una qüestió judicial. També ètica. Cal tindre en compte que De Pedro, per al qual Velasco ha decretat presó incondicional sense fiança, era un “aconseguidor”: algú que tirava de contactes per a aconseguir adjudicacions o vincular polítics amb empreses. I si alguna cosa tenia el susdit “aconseguidor” a la Marina Alta era precisament això, contactes privilegiats en les principals agrupacions populars; i, a la vegada, contractes amb alguns dels ajuntaments governats per aquestes agrupacions, especialment en els casos de Dénia i Benissa.
Evidentment, ningú és un delinqüent per menjar amb algú que haja pogut cometre un delicte, enviar-li un twitter o fins i tot signar un contracte si el mateix és legal. El que sorprèn és la quantitat de menjars, twitters i contractes que hi ha hagut en la geografia comarcal, sempre orientats cap a un sector molt concret del PP, gent jove amb ambicions en la nova era postcampista. El qui és qui en les possibles vinculacions dels càrrecs populars de la Marina Alta amb De Pedro s’esquematitzaria de la següent manera:
Ana Kringe. Batllessa de Dénia. Sota el seu govern, l’Ajuntament de Dénia ha pagat entre 2011 i 2013 a empreses de De Pedro 49 factures per un import superior a 34.000 euros. A més, encara falten pagaments corresponents a enguany. És a dir, que la relació contractual ha perviscut en el temps. El consistori va col·laborar amb dos de les empreses de l’empresari imputat. La primera EICO, Estrategia de Identidad y Comunicación Online, a la qual va abonar 18.454 euros per a gestionar les xarxes socials de diferents departaments municipals, si bé no s’ha concretat de quins. Kringe ha defensat la legalitat d’aquestes tasques i ha assegurat que es van realitzar. EICO també hauria treballat per a l’aparell del PP de Dénia i de forma més personal per a la pròpia batllessa, a la qual va dissenyar la seua pàgina web com a candidata a les eleccions de 2011.
A més, l’ajuntament ha abonat 15.000 euros des de 2011 a 2013 en concepte d’insercions publicitàries per al diari digital Ahora Dénia, un dels múltiples diaris controlats per De Pedro a través de Madiva SL. Aquest rotatiu es limita a enganxar i copiar els comunicats de premsa que li envia l’Ajuntament de Dénia, sempre referits a gestions del propi govern local. Kringe va arribar a comparar aquestes insercions publicitàries amb les que el consistori realitza en altres mitjans de comunicació de la ciutat i sobre De Pedro es va limitar a dir als periodistes que “el conec igual que puc conèixer-vos a tots vosaltres”. Però la seua relació amb l’empresari imputat a través de les xarxes socials ha sigut més càlida que tot això: al juliol de 2010, De Pedro va enviar a la batllessa una felicitació per l’organització d’un sopar del partit; també va realitzar per a Kringe una entrada falsa a la Wikipedia.
Sisco signes Sisco Signes. Regidor de Serveis de Dénia. El 6 de gener de 2012, De Pedro desitjava a twitter que “Enmesa22 torne a Dénia a menjar gamba de Dénia de @siscosignes i amb la presència de @anakringe”. Enmesa va ser un col·lectiu presidit pel mateix empresari i la tasca del qual era coordinar estratègies electorals del PP. Els seus components, alts càrrecs del partit de tota la província, també es van dedicar a organitzar dinars celebrats en restaurants repartits per tota la geografia provincial (Xàbia, Benissa, Pinós, Busot, Dénia …). Tal i com demostra l’etiquetatge Enmesa a twitter, un dels membres més actius d’aquest col·lectiu va ser el regidor de Serveis, Sisco Signes.
Se suposa que el regidor de Dénia era a més un dels més apreciats d’Enmesa22. En un d’aquests homenatges culinaris que va tindre lloc a Busot el 5 d’octubre de 2012, el batle aquesta població, Alejandro Morant, convidava a dinar a De Pedro i “molt especialment a Sisco”. Hui en dia, el regidor de Serveis és un dels homes de més confiança de Kringe després de la ruptura del pacte amb CU i la seua carrera dins del partit va bé: és membre del comitè electoral del PPCV per a les eleccions de 2015 a la secció , precisament, de xarxes socials.
Jose Maria Serna. Expresident i exportaveu del PP a Benissa. En tots els rastres informàtics que ha deixat l’activitat social de De Pedro a la Marina Alta, Serna apareix amb cridanera freqüència. Va ser un altre dels galvanitzadors d’Enmesa22 al llarg de tota la seua existència. Al gener de 2011 va rebre de mans de De Pedro una placa commemorativa d’Enmesa “per la seua excel·lent organització en la inauguració de la nova seu”. En aquesta placa apareixien altres càrrecs populars de la província, inclòs Sisco Signes.
En aquell moment, Serna era un dels homes més forts del PP a Benissa, president del partit i portaveu municipal. No obstant això, el seu enfrontament amb el batle, Juan Bautista Roselló, el va deixar fora de la llista del PP a les eleccions de 2011, la qual cosa no va ser obstacle perquè continuara lligat a l’entorn del propietari d’EICO. En un dinar d’Enmesa a Xàbia al novembre de 2012, Serna va lamentar que De Pedro “fóra un dels amics absents”. Per fi, Serna va ser el que va comunicar per twitter al món un altre esdeveniment molt comentat ara: un sopar a l’estadi Santiago Bernabéu al qual juntament amb ell van acudir De Pedro i dos batles: Antoni Joan Bertomeu, de Teulada, i Jaime Lloret, de la vila.
Jorge Ivars. Regidor de Benissa. Vinculat a Enmesa 22 sobretot en els seus principis -el seu nom també apareix a la famosa placa que De Pedro li lliura a Serna en 2011-. Ivars és en l’actualitat regidor de Noves Tecnologies i Modernització i un dels majors impulsors, en representació de l’Ajuntament de Benissa, del Centre d’Excel·lència (CdE), la comunicació és gestionada per Madiva Editorial, l’empresa de De Pedro que també edita Ahora Benissa, amb la mateixa línia editorial que el seu germà Ahora Dénia. Tot un bon entramat de relacions.
Sobre el treball de Madiva en aquest centre d’excel·lència, Ivars va declarar fa uns dies al diari Levante que “se’ls va contractar per un preu de mercat i es realitza un control molt estricte de la seua feina”. Per la seua banda, Compromís ja ha demanat que es paralitzen tots els treballs que les empreses de De Pedro estan fent per al consistori i ha comparat aquest cas amb el d’un altre il·lustre popular de Benissa, David Serra.
Ivars també xafa fort al PP. És, al costat de Sisco Signes, l’altre regidor de la Marina Alta que ha ingressat al comitè electoral del PPCV, com a especialista del vot estranger.
Antoni Joan Bertomeu. Batle de Teulada. En principi, la seua inclusió en aquest llistat pot semblar estranya: durant tota la legislatura, Bertomeu ha protagonitzat agres enfrontaments amb el seu antecessor a la batlia i actual vicepresident del Consell, José Císcar, i a aquest últim els components d’Enmesa 22 el van lloar en diverses ocasions. No obstant això, i com ja s’ha esmentat, el batle de Teulada va ser un dels que van acudir amb De Pedro a sopar al Bernabeu. A més, en aquesta localitat Madiva Editorial publica Ahora Teulada, amb la mateixa línia editorial que els seus germans Ahora Dénia i Ahora Benissa.
Primer tinent de batle de Calp. Membre d’Enmesa22 almenys en els seus començaments. A mitjan 2012 i en to irònic comentava: “l’autoproclamat president d’Enmesa22 hauria d’erigir-se com a quota a l’executiva regional del PPCV”, en un twitter que enviava a De Pedro i Signes. Cabrera és home de confiança del batle de Calp, César Sánchez, qui al març de 2012 va ser un dels diputats autonòmics que va rebre Enmesa22 durant una visita del grup a les Corts. En aquesta trobada, també van estar Císcar i el llavors president de la Cambra, Juan Cotino, ara apartat per casos de corrupció.
A Calp, Madiva (De Pedro) també edita Ahora Calp, amb la mateixa línia editorial que els seus germans del mateix nom a la comarca.
Alberto Tur. President de la gestora del PP de Xàbia. L’home que en principi ha de reconduir la situació del PP de Xàbia, trencat en mil trossos durant els últims anys, és l’únic de tots els càrrecs populars de la Marina Alta nomenats que no pertany a un govern municipal. Tur va fer d’amfitrió en el dinar celebrat per Enmesa22 al novembre de 2012 a la seua localitat. Va rebre profuses felicitacions per això, inclosa la d’un empresari que va lloar l’esdeveniment culinari eixa mateixa tvesprada mentre “ens prenem uns gintònics”.
En declaracions a aquest diari, Tur va admetre que també va acudir a la visita de les Corts, però va negar “qualsevol vinculació o relació” amb els fets que està investigant l’Audiència Nacional i que a més va condemnar. També ha afegit que si es va posar en contacte amb Enmesa22 va ser perquè des del partit “em van comentar que -De Pedro- era un expert” en xarxes socials. I per a res més.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el dia 2 de novembre de 2014 al diari electrònic LA MARINA PLAZA
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?