General

Expedienten el secretari que es va posar sou en dos consistoris

Simeon Garcia
Simeon Garcia

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha obert expedient disciplinari contra l’actual secretari de la corporació de Teulada, Simeón García, per haver percebut el seu sou, d’uns 84.000 euros, de dos ajuntaments, el de Teulada i Benissa, que el van compartir uns anys . Els dos consistoris el van pagar al 50%, cosa que no contempla la llei, de manera que el Ministeri li ha obert l’expedient en considerar que pot ser constitutiu d’una falta molt greu. Ara, la Subdelegació del Govern ha d’instruir l’expedient i decidir si el funcionari afectat ha de tornar part dels honoraris percebuts.

El cas del secretari de Teulada es remunta a desembre de 2012. Llavors, els ajuntaments de Benissa i Teulada-Moraira, presidits pels populars Juan Bautista Roselló i Antoni Joan Bertomeu, respectivament, van iniciar una etapa de col·laboracions i sinergies per a estalviar costos. Entre elles, la de compartir el càrrec de secretari de la corporació, un lloc que l’Ajuntament de Benissa tenia vacant des de fa anys i sempre el cobria amb funcionaris de forma interina. L’objectiu no era altre que estalviar costos i optimitzar recursos. Les dos corporacions van acordar pagar-li el 50% del sou i distribuir la jornada laboral entre els dos consistoris, de manera que prestara serveis per igual en diferents dies de la setmana laboral.

No obstant això, un canvi normatiu aprovat al febrer de 2013 per la Generalitat sobre la regulació del personal funcionari amb habilitació nacional va deixar en l’aire aquest acord, ja que només permet que l’afectat perceba un 30% de gratificació d’una segona administració, i no el 50% com feien Teulada i Benissa. Igualment, aquest acord va tindre més durada del que es va estipular en el conveni. “A data en què es va subscriure el conveni, el senyor García, titular de Teulada, portava ja acumulades les funcions de secretaria de l’Ajuntament de Benissa mitjançant resolució del 25 d’abril de 2008 del director general de Cohesió Territorial de la Generalitat Valenciana”, diu la resolució de Ministeri d’Hisenda.

I aquest acord, avalat per València, especificava que les funcions acumulades serien exercides fora de l’horari de la jornada legalment establerta a la corporació de la qual era titular (Teulada) i que aquestes funcions acumulades donarien dret a la percepció d’una gratificació de fins al 30% de les remuneracions corresponents al lloc principal”; és a dir, que el secretari de Teulada només podia haver treballat a Benissa per les vesprades i cobrar un 30% de sou d’aquest ajuntament com a gratificació, i no el 50% de cadascun dels dos i partir-se la jornada laboral, com va fer, segons la denúncia.

Com ja va publicar EL MUNDO a l’abril de 2013, el secretari va percebre 42.000 euros bruts anuals de cada consistori; és a dir, 84.000 euros anuals.

Amb la seua resolució d’obertura d’expedient, el Ministeri d’Hisenda corrobora que el secretari de Teulada va poder haver incorregut en una falta greu. A més, el conveni entre els ajuntaments de Benissa i Teulada pot ser declarat il·legal, ja que no es permet l’acumulació de tasques d’un mateix funcionari al 50% entre dos institucions, tal com tenen establert els dos consistoris, i per tant, el pagament d’un sou al 50%.

Segons l’apartat 52 del decret 32/2013 del Consell, que regula com han de ser les acumulacions, s’especifica que ha de ser la direcció general competent la que ho autoritze -en aquest cas la Conselleria d’Administracions Públiques- i, en cas que això així siga, “l’exercici de les funcions acumulades donarà dret a la percepció d’una gratificació de fins al 30% de les remuneracions corresponents al lloc principal”.

D’acord amb aquest precepte, el secretari municipal que van compartir Benissa i Teulada podria  haver cobrat un 100% d’una Administració i un 30% de l’altra, però mai un 50% de cadascuna, com van acordar els batles dels dos municipis al desembre de 2012 durant els següents tres anys.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 3 d’agost de 2015 al diari EL MUNDO


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?