General

La Marina Alta més cosmopolita

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 2 de setembre de 2007:

En l’última etapa de la dictadura franquista una bretxa es va obrir camí en la història inamovible d’Espanya.

Turistes van arribar a les costes verges del país intrigats davant un món desconegut que obria les seues portes de bat a bat. Despuntaven els 60 i els veïns de la Marina Alta s’acostumaven a escoltar un ampli elenc de llengües de diversos orígens.

Unes dècades més tard, concretament 47 anys després, les localitats del sud de la Marina Alta encapçalen les llistes quant a residents estrangers censats en els padrons municipals.

Tot apunta que molts es van quedar i es van establir juntament amb les seues famílies en la comarca enlluernats, entre altres coses, pel clima i la bellesa dels seus paratges.

El resultat és que hui dia el sud de la Marina Alta compta amb diversos exemples de municipis on viuen i conviuen a la perfecció més residents estrangers que autòctons.

Tot un exemple d’integració. Sobretot pel que fa a britànics i alemanys donat que constitueixen el col·lectiu més nombrós de residents estrangers a pobles com Calp, Teulada, Benissa i Llíber.

Almenys, 3.876 alemanys han fixat, d’una forma o altra, les seua residència al municipi del Penyal segons les últimes dades obtinguts del registre del padró municipal.

Ells han demostrat que és possible trobar afinitats entre dues cultures geogràficament distants. Fet que han constatat gràcies a dues dates marcades en el calendari calpí.

El Club Carnaval Calp organitza des de fa 25 anys, pel febrer, l’esdeveniment que va motivar la seua formació, d’altra banda, la Festa de la Cervesa, més coneguda com a October Fest ja és un esdeveniment internacional.

Els anglesos són el tercer col·lectiu més nombrós a Calp amb 4.324 ciutadans procedents del Regne Unit registrats en el cens, molt a prop es troben els belgues amb 2.362 veïns.

En total, dels 29.597 habitants amb què comta Calp, 10.562 persones provenen d’Alemanya, Regne Unit i Bèlgica. Xifra molt igualada al total d’espanyols censats que en són 10.923. La resta es reparteix entre desenes de nacionalitats distintes.

El cas de Teulada

Però Calp no és l’únic cas. Teulada és un altre dels exemples representatius on les xifres parlen per elles mateixes.

Dels 14.673 veïns que conformen el veïnat d’aquest municipi compost per dos nuclis urbans, Teulada i Moraira, 3.742 residents provenen de Regne Unit i uns altres 1.808 van néixer a Alemanya. En total, Teulada comta aproximadament amb 5.550 ciutadans anglesos i alemanys front als 5.033 autòctons.

Per això, no és d’estranyar que existisca un ampli ventall d’associacions de residents estrangers situats en diferents sectors de la societat local.

Però hi ha més, de les dades del cens s’extreuen més conclusions, 9.640 persones s’emmarquen en una de les 66 nacionalitats distintes que cohabiten a Teulada i a Moraira i que un dia van decidir establir-se en aquesta localitat costanera.

Benissa i Llíber

Anglesos i alemanys també van optar per establir els seus domicilis a Benissa. 1.748 veïns són alemanys i uns altres 1.712 provenen del Regne Unit.

Comparant les xifres amb Teulada la veritat és que a Benissa el nombre de residents estrangers censats no és tan elevat ja que són 6.312 dels 13.413 veïns censats.

Tampoc s’escapa Llíber. En aquest poble de la Vall de Pop la meitat dels seus residents són anglesos, concretament 505 dels 1.185 veïns censats.

En definitiva, un còctel de nacionalitats en gairebé tots els municipis que converteixen la comarca de la Marina Alta en una de les més cosmopolites del País Valencià. I és que la qualitat de vida atreu qualsevol.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?