La mort iguala, però uns enterraments tenen més pompa que altres. Els religiosos s’emporten la palma en aparell, en ritual. Ara Benissa redactarà una ordenança per a regular totes les cerimònies civils, inclosos els soterraments. Així es va aprovar en l’últim ple. La moció la va presentar Compromís. Es va aprovar per unanimitat. Obliga a crear espais públics “per a donar l’opció als veïns de Benissa de celebrar funerals laics”.
Als cementeris de la Marina Alta s’han anat retirant símbols religiosos. Cada vegada se celebren més soterraments laics. Pedreguer va inaugurar l’any 2010, en ampliar el seu cementeri, un espai de meditació que, dissenyat per QBarquitectos, elimina tots els símbols religiosos i afavoreix la intimitat i la reflexió. Aquest xicotet edifici, que és un cub, està envoltat d’una làmina d’aigua. Els arquitectes volien que remetera a la barca de Caront, que guiava les ànimes dels difunts d’un costat a altre del riu Aqueront.
Pedreguer va ser pioner en habilitar un espai netament secular al seu cementeri. En la comarca els soterraments civils van a més. “S’ha de donar la possibilitat d’exercir el dret de les persones que no pertanyen a cap religió a celebrar una cerimònia civil de comiat”, precisa la moció a la qual el ple de Benissa va donar llum verda per unanimitat.
L’ordenança que deu ara elaborar el consistori regularà, a més de les noces, els “batejos” civils (són cerimònies d’acolliment de xiquets i xiquetes), actes en els quals es llig la Declaració de Drets de la Infància i en els quals els pares es comprometen a educar els seus fills en els valors democràtics.
La plataforma ciutadana Reiniciem Benissa va renunciar a la subvenció municipal de 2100 euros que atorga l’ajuntament als grups polítics,
aprovada en Junta de Govern el passat dia 10 de maig, amb el vots a favor de la resta dels regidors i el vot en contra dels tres regidors de Reiniciem Benissa.
Els grups municipals van acordar l’autofinançament amb un component fixe de 100 euros al mes per grup, que suma 1.200 euros per cada grup polític a l’any; i un component variable de 25 euros per mes i regidor, el que suposa 300 euros a l’any per cada regidor.
En total Ciutadans rep 1.500 euros, Compromís 1.800 euros, PSOE 2.100 euros i PP 3.600 euros. Tot plegat, 9.000 euros de diners públics es destinen a la subvenció dels grups polítics. Eixa mateixa quantitat serviria per donar 90 ajudes a alumnes d’institut o 45 ajudes a estudiants universitaris.
La renúncia a les subvencions públiques és un dels principis establerts pel Marc Bàsic de Reiniciem Benissa, aprovat pels ciutadans en el Fòrum i prova de que altra manera de fer política és possible. Des de la plataforma ciutadana consideren que eixos recursos serien més útils si es destinaren a projectes socials; i conviden a la resta de grups polítics a fer públic en qué gasten la subvenció com ho demana la Llei de Transparència de la Generalitat Valenciana.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?