General

Roselló homenatja les Brigades Internacionals i condemna el franquisme i la crema de banderes

Benissa va estrenar ahir l’escultura de Rafael Carrió que recordarà, davant la Casa Feliu, a les Brigades Internacionals que van estar a Benissa i van instal·lar dos centres sanitaris durant la Guerra Civil. En l’acte d’inauguració del monument el batle del poble, el popular Juan Bautista Roselló, va començar destacant l’esforç per aconseguir la “llibertat” realitzat pels voluntaris arribats de distints països d’Europa.

El batle no va dubtar a afirmar que els brigadistes van acudir a Benissa en 1937 “per a defensar i lluitar contra una de les dues plagues que va assotar Espanya i la resta del món: el feixisme”. Així, va continuar exposant el seu discurs en què va apel·lar al comunisme com la segona plaga. I per a concloure la seua argumentació va advertir que “el virus segueix viu quan algú menysprea o calúmnia a un altre per pensar de forma diferent”. I referint-se a l’actualitat immediata va adduir que “quan es cremen banderes de qualsevol institució o persona” s’inicien brots d’intolerància que s’allunyen dels valors democràtics i que indiquen que “estan infectats”.

D’aquesta manera, Roselló va concloure el seu parlament demanant que no “es tornen a repetir els errors del passat ara que Espanya viu en llibertat”. Robert Llopis, membre d’Acció Cultural del País Valencià i promotor de l’homenatge, va ser l’encarregat de dirigir les primeres paraules a la tasca realitzada pels voluntaris internacionals que van passar per Benissa. Però no va passar desapercebut, que després de les seues paraules d’agraïment al batle benisser li demanara que “no permeta que desapareguen més elements patrimonials” en relació amb la Guerra Civil i la història recent benissera. A banda de l’agraïment pel “suport incondicional” de Roselló al monument, queda un retret ja perdut del Casal Cultural a l’Ajuntmanet. Va ser la destrucció de l’antiga casa quarter, les instal·lacions de la qual van allotjar la Llar de l’Infant, i de les quals no s’ha conservat cap element simbòlic ni arquitectònic.

Representació dels voluntaris

Marco Pupini, membre de l’Associació Italiana de Combatents Voluntaris Antifeixistes a Espanya, va viatjar ahir fins Benissa com a testimoniatge dels italians que es van traslladar a Espanya per a lluitar contra el cop d’estat franquista. Al costat del bàndol republicà no només van combatre els italians, sinó també francesos o anglesos. Pupini va animar a tots els presents perquè “no s’obliden els danys de la cultura feixista i d’agressivitat internacional donat que és el millor perquè aquests fets no es repetisquen”. Marco Pupini va explicar que van ser 5.000 els italians que van vindre a defensar la “legalitat i la justícia social” establerta democràticament en la segona República. El 20% d’ells van morir i la resta es va dirigir al capdavant de la II Guerra Mundial.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?