General

Ana Ronda defensa la seua tesi doctoral al museu del jaciment de l’Alcúdia a Elx

Ana Ronda
Ana Ronda

Per primera vegada el museu monogràfic del jaciment de lAlcúdia a Elx ha acollit un acte de defensa de tesi doctoral. La veritat és que el marc no podia ser millor, ja que el treball que ahir es va defensar porta per títol “L’Alcúdia d’Alejandro Ramos Folqués: cinquanta anys d’estudis arqueològics”.

Però, a més, l’autora de la tesi és l’arqueòloga responsable de l’àrea de Catalogació de la Fundació Arqueològica L’Alcúdia de la Universitat d’Alacant, Ana María Ronda Femenia, qui ahir va viure un dia molt especial des del punt de vista tant personal com professional.

Passades les onze del matí, envoltada de diferents peces i elements arqueològics, atès que l’acte va tindre lloc literalment al propi museu, començava la nova doctoranda l’exposició i defensa del seu treball doctoral.

El projecte tracta de la important tasca exercida en l’esmentat jaciment amb les imprescindibles aportacions d’Alejandro Ramos Folqués.

No en va, va establir la classificació de la ceràmica íbera, va fixar la cronologia de l’escultura ibèrica i va avançar en l’estudi de l’estratigrafia del jaciment. Ramos Folqués va ser, de fet, director d’excavacions des de 1935 fins a la seua mort, el 1984. Per tant, aquest treball no només contribueix al patrimoni científic, sinó que s’interpreta també com un homenatge al benvolgut il·licità nascut el 1906.

La tesi, dirigida per Juan Manuel Abascal Palazón, catedràtic d’Història Antiga de la UA, i Lorenzo Abad Casal, catedràtic d’Arqueologia de la mateixa universitat, va ser exposada i defensada davant el tribunal, el qual va procedir a realitzar diferents apreciacions, a més de subratllar els encerts o millores a escometre en pròximes revisions.

En qualsevol cas, la matèria la domina a la perfecció Ana María Ronda Femenia, ja que bona part de la seua trajectòria professional en la Universitat d’Alacant està lligada a aquest jaciment il·licità.

Ronda és llicenciada en Història per la Universitat d’Alacant, va obtindre el grau el 1988 amb la defensa de la memòria de llicenciatura “Carta Arqueològica de Benissa”, que el 1990 es va publicar com a llibre, per part de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert amb el títol de “Arqueologia de Benissa”.

La seua vida professional s’ha desenvolupat en el camp de l’arqueologia, sent especialista en l’estudi dels contextos materials. A més d’estar vinculada a lAlcúdia, també ostenta la direcció de les excavacions dels Banys de la Reina de Calp des de 2004 fins a l’actualitat. De tots dos jaciments Ronda Femenia ha escrit diversos articles especialitzats.

El tribunal va estar presidit per Mauro Hernández Pérez, de l’Àrea de Prehistòria de la UA; Joaquín Ruiz de Arbulo, de la Universitat de Tarragona; i Carmen Aranegui Gascó, catedràtica emèrita de la Universitat de València en el Departament de Prehistòria i Arqueologia.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?