Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 5 de desembre de 2007:
El treball sobre “l’Experiència en la implementació d’un programa pilot de garbellat de càncer colorectal en un departament sanitari de la Comunitat Valenciana”, del metge de família de Benissa, Francisco Buigues, ha estat guardonat amb el primer premi a la millor comunicació oral PAPPS del Congrés Nacional de la SEMFYC en la seua XXVII edició celebrada a Valladolid dels dies 7 al 10 de novembre de 2007.
L’any 2005, en el marc del Pla Oncològic de la Comunitat Valenciana, es va engegar un projecte pilot pioner de garbellat poblacional de càncer colorectal en els departaments sanitaris 4, 7 i 13.
L’objectiu fonamental de l’estudi és millorar la salut de la població mitjançant el diagnòstic i tractament precoç d’aquesta patologia, així com conèixer l’acceptabilitat del programa en la població diana i la seua viabilitat organitzativa.
En el departament sanitari 13 (Marina Alta) han participat en l’estudi inicialment quatre poblacions (Benissa, Ondara, Pedreguer i El Verger). A la població de 50 a 74 anys censada en aquests municipis se’ls va remetre una carta d’invitació per a participar en l’estudi mitjançant la realització d’un test de sang oculta en femta.
Les mostres van ser analitzades pels equips d’atenció primària. Els pacients positius es van remetre a l’Hospital Comarcal de Dénia, previ consentiment informat, per a realització d’una colonoscòpia i estudi.
Buigues assegura que “aquesta és una patologia molt prevalent, en què l’edat avançada és un dels factors de risc principals”.
Segons aquest metge, “és possible detectar aquest tipus de càncer de manera ràpida i senzilla, en fase preclínica, quan el malalt quasi no ha notat res, mitjançant el test de sang oculta en femta. D’aquesta forma, es possibilita el tractament precoç de les lesions en fases inicials, i així millorar el pronòstic i la curació de la malaltia”.
El treball premiat a Valladolid, exposa els resultats aconseguits en el departament de la Marina Alta després del primer any d’implantació d’aquest programa.
Es van remetre 8.281 cartes d’invitació, amb una participació del 43,2%, superant les estimacions que en altres estudis oscil·la entre el 15 i 30%. El 95,52% dels tests realitzats van ser negatius i el 2,78% van ser positius. Es van realitzar 52 colonoscòpies, de les quals en un 22% dels casos es va diagnosticar patologia tumoral intestinal.
Francisco Buigues valora positivament la campanya i va dir que estan molt “contents amb els resultats obtinguts, no esperàvem tanta participació. Gràcies a això, hem aconseguit tractar ràpidament pacients amb lesions, que de no haver fet el test, podrien haver tingut complicacions”.
Treball de tot un equip
En aquest treball, com destaca Buigues, ha estat fonamental la tasca de coordinació de la directora de Salut Pública, la doctora Helen Jerez; els tècnics de programes Cristóbal Llorens i Rosa Andrés; la cap de l’oficina del pla del càncer a la Comunitat, Dolores Salas, i per descomptat, la doctora Gisbert, del servei de Medicina Digestiva de l’Hospital de Dénia. Segons Buigues “ells són la punta de l’iceberg, però hi ha molta més gent, professionals de la salut, treballant diàriament, processant els test i enviant resultats, com Encarna Gómez, infermera del C.S. de Benissa”.
El metge de família de Teulada, Francisco Buigues, responsable de la implantació del programa de garbellat de càncer colorectal a Pedreguer, va arribar fa poc més d’un any al centre de salut de Benissa.
Molts veïns de Pedreguer, on ha estat treballant més d’una dècada, van lamentar el seu trasllat, i és que els seus antics i nous pacients destaquen la professionalitat i humanitat d’aquest metge de 44 anys.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?