General

Les estisoradores, protagonistes del 8 de Març

Un bancal de ceps
Un bancal de ceps

Benissa retrà homenatge amb motiu de Dia Internacional de la Dona a les estisoradores, aquelles dones que retiraven els grans picats o més menuts perquè el raïm quedara perfecte. Un costum que s’ha anat perdent amb el pas dels anys, però que demostra el protagonisme de les dones en els oficis tradicionals i en el sector de l’agricultura.

Un reconeixement col·lectiu, que arribarà a Benissa a març, mes que la localitat, tradicionalment s’ha dedicat a la dona, amb l’excusa de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Una commemoració que enguany vol ser diferent. Enrere queden els concursos culinaris o els tallers de maquillatge. La intenció de la nova regidora d’Igualtat, Belén Ivars, és mostrar, homenatjar i reconèixer la dona empoderada. I en eixe camí s’està elaborant una programació que servirà per a reconèixer el treball de les raïmeres i les estisoradores, aquelles quadrilles de dones que formen part de la història i tradició de Benissa, i de molts altres municipis de la comarca, que es dedicaven a estisorar el raïm, en temps en què l’agricultura era la base econòmica dels nostres pobles.

S’estan recollint fotografies que recuperen la feina d’aquelles dones, instantànies que formaran part d’una mostra, que s’exposarà al mig del carrer. S’està preparant també un vídeo documental, que inclou testimonis vius, que ens aproparan a aquella realitat, a dia d’avui, pràcticament perduda. La projecció d’aquest audiovisual es farà a finals de març. I es preparen trobades intergeneracionals, per a donar a conèixer aquesta feina als més joves del municipi.

Un treball que pretén ser el germen d’una investigació més profunda sobre aquestes dones, el seu treball, i repercussió en l’economia local.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 7 de febrer de 2017 a la web de Ràdio Litoral


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?