General

Els festers de Benissa posen seminuets en un calendari per a recaptar diners

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 30 de desembre de 2007:

Quina idea més genial va tindre el director cinematogràfic Nigel Cole, quan en 2003 va filmar la seua obra mestra “Les xiques del calendari”. Des d’aquell moment molts han sigut els que han seguit els seus passos, bé siga per a recaptar fons destinats a ONG o comissions festeres que venen els almanacs per a guanyar diners per a les seues celebracions.

És el cas, ara, de la Comissió de Festes de la Puríssima Xiqueta 2008, que no ha dubtat ni un instant en llevar-se la roba i posar-se davant de l’objectiu de Robert Cabrera, fotògraf professional d’Estudi 62 de Benissa.

Què passaria si els avantpassats benissers, els del segle XIX, feren un calendari lleugers de roba?

La solució es troba en aquest calendari, en què es poden contemplar unes magnífiques instantànies on apareixen tots els festers. Precisament, en tractar-se de tota la comissió, inclosos xiquets i joves que encara no arriben a la majoria d’edat, s’ha cuidat fins el més mínim detall, i tots ells posen amb la roba interior d’antany.

Lleugers de roba

Calçotets llargs per als més atrevits, i brials o mantons que tapen el seu cos per a elles. Això és el que trobem en aquests dotze mesos que penjaran de les parets de les cases d’aquest poble.

Gener, el mes per excel·lència dels xiquets, va dedicat a ells, als seus jocs.

Febrer, les joves s’arreglen per a seduir les seues parelles en el mes dels enamorats. A març i amb l’arribada de la primavera, els joves eixen al camp i aprofiten per a jugar com si d’un dia de Pasqua es tractara.

Arriba l’abril, el mes de festes, els majorals es posen les seues millors gal·les. Al maig, aprofitant les bones temperatures, una jornada amb cavalls per a celebrar la proximitat de les vacances.

Comença l’estiu, juny és el mes en què un grup de festeres de 18 anys representen les seues avantpassades en un safareig del poble.

Al juliol, en el paratge incomparable de Santa Anna, es representa el popular berenar en la partida del mateix nom, del 26 de juliol amb les coques típiques, la salmorra i el bon vi. I durant el calorós mes d’agost els xics van a la platja a gaudir de la “marà” tan volguda pels benissers.

Setembre és el mes on s’escullen les reines del poble, així que elles posen amb elegants mantons. A l’octubre, esperen l’arribada de la tardor a l’estació del tren. Finalment, al novembre i desembre són els festers de 40 anys els protagonistes; mentre les dones broden els homes treballen amb el blat.

Aquest calendari, del que s’han venut ja molts exemplars, es pot trobar al mòdic preu de huit euros que aniran destinats a les festes patronals del quart diumenge d’abril.

Aquesta comissió no desaprofita cap oportunitat per a recaptar fons, ja que a més està en el mercat el seu llibre “Les Nostres Festes a través del temps. Benissa 1624-1986”, on es recullen totes les anècdotes i fotos de les festes en honor a la Puríssima Xiqueta.

Els llibres, un total de 1.000 exemplars, estan a la venda al preu de 50 euros i es poden aconseguir, igual que els calendaris, a través de qualsevol membre de la Comissió o en algunes botigues i llibreries del poble.

D’altra banda, dintre d’aquest ambient festiu, el 2 de gener, en el saló de plens de l’Ajuntament de Benissa es procedirà al sorteig del guanyador dels 3.000 euros en compres. L’agraciat haurà de recollir el seu premi el dia 3, i sols podrà gastar-se un màxim de 300 euros en cada comerç associat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?