General

García Antón inaugura el transvasament de Laguar a Calp denunciat pels regants com a il·legal

El conseller de Medi Ambient, Aigua i Habitatge, José Ramón García Antón, va visitar ahir les renovades conduccions que transvasen aigua de l’interior de la comarca (Vall de Laguar i Benigembla) a la costa (Calp i Benissa) a menys d’un mes de les eleccions generals i 6 mesos després de la seua posada en funcionament. Per aquest motiu, el portaveu del PSPV de Calp no va dubtar ahir a titllar com a “electoralista” l’acte en què va acabar parlant-se del Pla Hidrològic Nacional i el tan anhelat pel PP transvasament de l’Ebre.

El conseller va assegurar que la renovació de les conduccions suposa, d’una banda, “garantia d’aigua” i, a més, “es tracta d’un exemple de solidaritat entre municipis amb excedents de recursos hídrics, que els cedeixen a d’altres, que han de fer un ús eficient i respectuós d’aquest cabal”.

El punt d’inici de la conducció que abastirà Calp és el Pou de Llucifer, a la Vall de Laguar, i finalitzarà en el dipòsit Cocentari, de 26,7 quilòmetres de longitud. Respecte al proveïment de Benissa, el punt de partida de la conducció és l’Arqueta de Rutura de Càrrega de Benigembla i el final es localitza al dipòsit del Collao, amb una longitud de 15,1 quilòmetres.

Mentre les noves conduccions funcionen a ple rendiment des d’agost de 2007, la Comunitat General d’Usuaris de la Conca del Girona (CGUCG) manté un litigi contra la conselleria per les obres. En un primer moment, els regants van interposar un recurs contenciós-administratiu per les captacions “massives” des del pou Llucifer que anaven a suposar unes noves canonades de major diàmetre i, per tant, de capacitat de transvasament. Després, els usuaris del Girona van acudir a la via penal i es van querellar contra la conselleria perquè les obres “travessaven una llera pública i van causar afeccions a la via pública” i, segons el seu parer, són “il·legals”. A més, durant el temps que van durar els treballs, ecologistes i regants van denunciar que les obres envaïen el Lloc d’Interès Comunitari (LIC) del riu Gorgos, arrancant garrofers centenaris i eliminant murs de pedra en sec per blocs de formigó.

Pel que fa a aquest assumpte, el regidor de Calp, Joan Morató, va afirmar que els tribunals “estan dilucidant si les captacions d’aigua afecten el minvament de recursos en el Girona o no”. Fins ara, segons Morató, “existeixen uns informes dels tècnics de la diputació que han elaborat el projecte que asseguren que no”. No obstant això, “l’Ajuntament de Calp està col·laborant amb la justícia i no fa molt vam estar en una inspecció que es va fer en les instal·lacions que Calp té a Orba”.

El socialista va instar a “no entrar en una guerra d’escamots” en assumptes relatius a l’aigua i va apostar per “arribar a pactes amb tots els sectors implicats”. No obstant això, Morató va reconèixer que el proveïment de l’interior a la costa “no està legalitzat”, ja que el pou Llucifer manca de titularitat. No obstant això, Calp ja ha iniciat els contactes amb la CHX per a “garantir la legalitat del subministrament” i ha demanat al Govern la concessió administrativa perquè “l’aigua els arribe als calpins amb garantia de continuïtat”. De fet, ja han començat també els contactes per a crear una Mancomunitat d’Aigües. Des de l’ajuntament calpí també es va destacar la necessitat de les obres perquè suposaran evitar que el 60% de l’aigua que es transvasa acabe perdent-se per culpa de les fuïtes.

Per la seua banda, el conseller García Antón va dir pel que fa a la querella que “ha d’haver un acord entre tots per a utilitzar el que es puga i només els recursos necessaris”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?