Com un clàssic, i ja van trenta i dos anys, apareix pel temps de Nadal el Calendari dels Brillants. Amb ell sembla com si revisqués l’entranyable presència del venedor del “taco” i de l’almanac “El profeta”, més conegut per “L’alcoianet”, calendaris tradicionals molt estimats per la població, especialment, la rural. Invariablement apareixia el primer diumenge d’advent. El venia un home de Cocentaina. Es posava a un racó de la plaça, deixava el cabàs a terra, i com un comerciant més del mercat, i a la veu de “mentires per a tot un any” escampava el mostrari d’estampes, cromos, calendaris de faldilla, el de taco i la peça més estimada: “El calendari del profeta”, fet a Alcoi i amb la tinta fresca de la impremta “Gràficas Ciudad”.
Eixe paper el fa ara el Calendari dels Brillants. Ja portem, com he dit, 32 anys de fidel presència al mercat. Com el pollanc que engreixa a mesura que fa anys, en la present edició té un gruix de 175 pàgines, exactament vuit més que el de l’any passat. Ve farcida de curiosos i amens articles literaris i amb la novetat d’incorporar una secció que titula “La natura raonada”. Les vint-i-dos pàgines d’eixe apartat exploren els camins de la ciència amb temes tan d’actualitat com “La xylella fastidiosa”, el cinquantenari de l’aplegada de l’home a la lluna, del canvi climàtic, les plantes i la salut o un estudi sobre les bondats de les algues de mar.
I en la part literària he considerat necessari tornar a les essències de les primeres edicions treballant la miscel·lània amb articles condensats, breus i aclaridors referits a temes d’actualitat que tant preocupen a la humanitat. Així des de la problemàtica de la desaparició de les llibreries, la bondat dels aliments de la Mediterrània, la xarxa de Dones de la Marina Alta i moltes altres introspeccions situen la nostra mirada en la realitat de molts problemes que precisen una acurada reflexió.
No és renúncia als habituals dossiers que serveixen per a aprofundir en temes concrets que fan necessària la intervenció d’especialistes. Així, acomplint-se actualment el VIè Aniversari de la mort de Sant Vicent Ferrer s’ha buscat la col·laboració d’historiadors i teòlegs que posen en actualitat la figura d’un personatge clau en la nostra història. Sant Vicent visqué en un període històric amb conflictes de tanta transcendència com el Cisma d’occident i el compromís de Casp. El moment històric que actualment vivim participa de la complexitat dels temps de Sant Vicent. Comprendre la resolució d’aquells conflictes i traure les consegüents conclusions seria un exercici de responsabilitat política.
Un altre recordatori del dossier el dediquem a Josep Ivars Ivars. Fou el primer il·lustrador. Va creure en aquest projecte vertebrador i s’implicà decididament amb els seus màgics dibuixos plens de gràcia, bon humor i un etern cant a l’esperança. I és just que li estem eternament agraïts i recordem el seu llegat artístic com una valuosa aportació a la història del nostre calendari. I, com un hereu de la tradició dels bons il·lustradors benissers i, ja va per dos anys consecutius, es compta amb la col·laboració de José Juan Vidal Porres. La seva contraportada és un luxe de creativitat. Una apreciadíssima làmina de color i compromís.
En eixe intent de crear un espai comú vertebrador de comarca, de crear una idea d’identitat col·lectiva, o de reafirmar la nostra personalitat enfront d’una empobridora uniformitat general surt de nou el nostre Calendari dels Brillants. I no és passió de pare de la criatura la que em mou en aquesta vehement exaltació del producte. Crec, i estic segur, que l’esforç dels homes i dones que donen vida a aquest miracle de persistència no és altra cosa més que la clara percepció que cal estar contínuament i perseverantment dins de l’ideari del “indesinenter” d’Espriu i alhora en línia de conscienciació que estem dins del moment històric denominat “L’era del desànim”.
El Calendari dels Brillants convida a viure l’esperança, a combatre la desinflor i seguir mirant avant, malgrat els negres auguris que gent interessada, i poderosa, intenta covar en els nostres cors allò que Dant diu en descriure l’infern al primer cant de la “Divina Comèdia”: “…di paüra il cor computo”.
I, si voleu passar uns moments de joia esperançada i de bon humor podeu vindre el proper dijous, 13 de desembre, a les 8.30 de la nit al saló d’actes de les Cases del batle, aquí a Benissa on el podreu comprar i gaudir de la seva lectura. Jo, personalment vos ho demano i vos espere.
Joan Josep Cardona és cronista oficial de la vila de Benissa.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?