Retingui el lector aquesta asseveració!! “El moviment determina el pensament”. Probablement està gairebé tot escrit a nivell científic en relació als beneficis que comporta la pràctica esportiva per a la nostra salut física, però no tant pel que fa als mentals, i és que resulta evident que aquells de nosaltres que viuen una vida sedentària no sols poden acabar agreujant la seva salut física sinó que amb tota seguretat acaben per generar un pensament immutable durant la major part de la seva vida. Fer un mateix treball, tenir els mateixos entreteniments, veure els mateixos programes de televisió, escoltar els mateixos canals de ràdio, fins i tot disposar de les mateixes amistats i sobretot no viatjar, són exemples paradigmàtics que ens predisposen per a la resta dels dies a convertir els nostres pensaments en un moment donat de les nostres vides en veritats absolutes.
Per contra, la rutina en l’activitat física, encara que siga en la seva expressió més bàsica com, caminar, passejar o simplement ballar, a més dels beneficis físics per a la salut, ens permet abordar la resolució de problemes mentals quotidians des d’una altra òptica perquè sorprenentment l’exercici físic en la seva realització o execució els transforma, relativitza o simplement brinda solucions per a aquells que resultaven resolubles abans de la pràctica de l’activitat física. L’exercici físic, el moviment, en definitiva, regenera contínuament el pensament ampliant-lo i incrementant la nostra capacitat crítica al mateix temps que manté actiu nostre “jo creatiu” perquè revoluciona la memòria, que no és estàtica i la connecta amb la nostra consciència. Així funciona el cervell.
En altres llocs així ho entenen com el sorprenent exemple que ens van donar els Països Baixos, anteriorment denominats Holanda fins fa poc. Per a preparar els jocs olímpics de Tòquio-2020, el Govern dels Països Baixos va adoptar la decisió de revolucionar l’esport nacional i per a tal fi no va dubtar a reclamar al seu compatriota Maurits Hendriks per a nomenar-lo director general d’absolutament tots els esports del seu país. Hendriks era fins a aquest moment el millor seleccionador d’Hoquei sobre herba que ha tingut Espanya, però va decidir acceptar l’oferta del seu país i el resultat a Tòquio-2020 van ser 36 medalles olímpiques per als Països Baixos, una nació amb només 18 milions d’habitants. Per contra Espanya amb 46 milions d’habitants només va tenir 17 medalles olímpiques. Hendriks va dissenyar un pla que abastés tots els esports que disposessin de bons entrenadors i una organització estable per a així compartir coneixements esportius transversalment, va establir centres esportius on els esportistes se’ls inculcava una formació per a preparar-se en la vida, no solament com a esportistes. També va implantar un sistema nacional de Big Data per a l’esport amb infinitat de dades de diversa naturalesa i de lliure accés a tots els esportistes. A més, no va dubtar a fitxar tècnics d’altres països si pensava que podien millorar als esportistes dels Països Baixos.
Aquest mes de febrer va donar inici la 25a edició del Circuit a Peu de la Marina Alta en el que participen més de mil esportistes populars entre xiquets i xiquetes, joves i adults en les localitats de Xàbia, Calp, Gata, Teulada, Poble Nou del Poble Nou de Benitatxell, Dénia, El Verger, Pego, Pedreguer, Jesus Pobre, Ondara i Benissa. No existeix cap esdeveniment sociocultural que l’iguale en la nostra comarca a nivell de competició, companyia, organització i patrocinis. Una serp multicolor recorre aquestes localitats durant la primavera i desitjable seria que més municipis de la Marina se sumaren al Circuit, fins i tot que algun any el propi Circuit arrenqués des d’Eivissa, un somni a l’estil del Tour de França. Un espectacle únic que tindrà lloc a Benissa el dia tres de juny per la vesprada.
Vicent Cabrera. President del Club Ginestar Atletisme Benissa.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?