Cultura

Aquesta nit presenten la reedició del llibre “Un estiu a la Marina Alta”, de Carme Miquel

Carme Miquel
Carme Miquel

La Seu Universitària de Benissa acull hui divendres, dia 21 de maig, a les 20.00, la presentació del llibre “Un estiu a la Marina Alta”, de Carme Miquel. Reeditat trenta-nou anys després pel seu valor antropològic i cultural per a tots els valencians és, a més, una edició bilingüe en Valencià i Anglés. Intervindran en l’acte Teresa Morell, directora de la Seu Universitària de Benissa, Francesc Ferrer, editor del llibre, Pere Fornés, traductor a l’Anglés, i l’autora, Carme Miquel.

Un estiu a la Marina Alta

El llibre “Un estiu a la Marina Alta” va eixir al carrer, per primera vegada, el mes de desembre de 1970. Per aquells temps la nostra llengua encara no havia entrat de manera oficial al món escolar. És per això que es va editar aquest llibre, per oferir als infants la possibilitat de llegir en valencià i per aportar-los elements que els ajudaren a conéixer i estimar la llengua i la cultura del seu poble.

Portada del llibre "Un estiu a la Marina Alta"
Portada del llibre

En l’actualitat, primera dècada del segle XXI, el món rural i les activitats presents al llibre són objecte d’interés i estudi antropològic i alhora hi existeixen intents de recuperació d’alguns dels seus aspectes bàsic, com ara els riuraus. És per això que, sumant-se a aqueix interés, editorial Denes, en 2009 n’ha realitzat una segona edició a la qual ha afegit una versió en anglès.

Argument: durant els anys seixanta del segle passat, uns adolescents viuen de manera intensa les tasques que es realitzen a l’estiu en la comarca de la Marina Alta i un dels personatges joves, Jaume, narra en primera persona les seues vivències. L’amistat, les relacions de treball, un paisatge dolç que emmarca la tendresa dels jocs infantils, el que pensen els protagonistes sobre el futur de la pansa i sobre el futur del seu poble… són aspectes viscuts i explicats per Jaume amb la complicitat d’un jove de València que els hi ha visitat. En definitiva, “Un estiu a la Marina Alta” ens mostra de manera amena, la vida de cada dia durant l’època d’elaboració de la pansa, dins d’un món entranyable ja desaparegut però alguns aspectes del qual haurien de ser recuperats. Les activitats i rituals que el llibre exposa a través del dia a dia dels protagonistes, contenen aspectes d’una cultura popular riquíssima, la qual cosa fa que esdevinga interessant per a lectors i lectores de qualsevol edat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?