La paralització de l’AVE a Castelló, la detenció de la futura estació ferroviària de València i del túnel passant de la ciutat, de part del Pla de Modernització de les línies de tren de rodalies i l’atrofiament en l’execució de 16 projectes de carreteres i autovies són conseqüència directa de les retallades pressupostàries que aplicara el Ministeri de Foment per a enguany, l’any que ve i el següent com a mínim, segons considera l’organització empresarial de les grans constructores d’obres públiques agrupades en la Cambra de Contractistes de la Comunitat Valenciana.
El deute de 560.000 milions d’euros que arrosseguen les administracions públiques, amb la particularitat que la valenciana és l’autonomia “més endeutada” de tota Espanya (17.724 milions d’euros al final del primer trimestre d’enguany), segons la Cambra de Contractistes; el dèficit públic de 114.500 milions d’euros, al voltant d’un 11,2% del Producte Interior Brut nacional; i l’obligació imposada per la UE de rebaixar aquest percentatge a un -6%, amb la particularitat afegida de la desaparició dels Fons Estructurals Europeus, fa “que perillen seriosament les inversions pressupostàries per la via ordinària tant de l’Estat com de la Generalitat i que l’única eixida estiga en les inversions extrapressupostàries”, expliquen les grans constructores.
“S’ha donat ordre expressa de paralització sine die” de les obres de l’AVE entre València i Castelló. “De fet, totes les obertures de pliques pendents s’han anul·lat”, lamenten des de la Cambra de Contractistes. Això suposa aparcar una inversió prevista fins a 2014 de 767 milions d’euros, als quals caldria sumar 170 milions més del subtram de l’AVE Torrellano-Alacant, que també té suspesa l’obertura de les ofertes.
A tot això cal sumar-li al voltant de 750 milions més del túnel passant de València, inclòs al Pla de Rodalies 2010-2020 presentat el passat 20 d’abril. Aquest pla suposa una inversió de 3.955 milions d’euros i també estarà afectat per les retallades, segons els empresaris.
El ministre de Foment va anunciar al setembre de l’any passat que abans de l’estiu de 2010 trauria a licitació les obres del túnel passant de València i les obres de l’estació definitiva del tren que substituirà l’actual Estació del Nord.
“Perillen igualment les 16 actuacions que havien de recollir-se en el segon conveni de carreteres 2010-2015 que han quedat pendents del primer conveni 2005-2010”. El cost d’aquests 16 projectes ascendeix a 1.175 milions d’euros, als quals caldria sumar-li l’ampliació del by-pass, o com se li va batejar a l’abril de l’any passat, la circumval·lació exterior de València, que suposa uns altres 642 milions d’euros, segons les estimacions dels directius de la Cambra.
Per províncies, a Castelló es queden en l’aire cinc actuacions per 550 milions: la variant de la N-340 entre Benicàssim i Oropesa, la duplicació de la variant de Castelló, la continuació de l’autovia de la Plana, el condicionament de la N-232 de Vinaròs a Morella entre el barranc de la Bota i el port de Querol (A-68) i l’ampliació a un tercer carril en l’A-7 des de Sagunt fins a Nules.
A València hi ha pendent el tercer carril de la V-21 Carcaixent-València, la duplicació de la N-220 entre l’aeroport de Manises i la V-30, el tercer carril de l’A-3 des de Bunyol fins a Xiva, la supressió del port de la Chirrichana a la N-330, el condicionament de la N-330 des dels Pedrones fins a San Antonio de Requena i la variant de la Safor, que afecta a Gandia, Rafelcofer i Oliva Sud. La inversió ascendeix a 375 milions.
A la província d’Alacant s’han deixat d’invertir 250 milions en la duplicació i millora dels accessos a l’aeroport d’Alacant, en el desdoblament de la N-332 entre Santa Pola i L’Altet, la variant d’Altea-Alfàs del Pi, el tercer carril de l’A-7 des de Crevillent fins la província de Múrcia i el condicionament de la N-332 des del Mascarat fins Gata de Gorgos (la carretera segueix travessant els centres urbans d’Altea, Benissa i Gata).
Tractament al marge per als grans contractistes mereix el by-pass de València. Asseguren que tant per la seua densa circulació diària (100.000 vehicles per jornada), com per l’absència de vies alternatives transversals de l’àrea metropolitana de València, la barreja del trànsit de llarg recorregut amb el d’agitació o de caràcter metropolità i l’elevat percentatge de vehicles pesants, és un projecte que s’hauria d’abordar ja, ja que “pot entrar en col·lapse en el llindar 2010-2012”.
Segons la citada Cambra, “la possible flexibilitat tant en la tramitació com en l’execució faria possible la ràpida licitació i entenem que encaixa bé en l’esquema de col·laboració pública-privada recollida al Pla Extraordinari d’Infraestructures” anunciat pel ministre José Blanco el passat 7 d’abril amb una inversió de 17.000 milions d’euros, finançats per les entitats privades.
“De retirar-se com a mínim fins a finals de 2013 les inversions en infraestructures normalment incloses als Pressupostos Generals de l’Estat i en els de la Generalitat i quedar només operatives les inversions del Pla Extraordinari de Infraestructures, la producció del sector en 2010 pot baixar fins als 10.000 o 11.000 milions d’euros i assolir l’atur en el sector de la construcció els 130.000 o 150.000 treballadors”, adverteixen els contractistes.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?