La franja litoral entre Moraira i Altea és una de les més urbanitzades de la costa valenciana. No obstant això, encara queda verge un paratge situat en el municipi de Benissa, La Llobella. Ara, una empresa pretén construir en una superfície de 109.000 m2, el que suposa gran part del paratge. El projecte, al que els veïns de la costa de Benissa han presentat al·legacions, afectaria 17 propietaris amb habitatges consolidats, emparant-se l’urbanitzador en les normes de la LRAU.
Un nou pla parcial pretén urbanitzar l’únic tram de litoral que queda verge en la costa de 30 quilòmetres que va des del Cap d’Or de Moraira, a Teulada, fins a la Serra de Toix, entre Calp i Altea. L’associació de veïns de la costa de Benissa va presentar el darrer 22 de desembre al·legacions davant l’ajuntament contra el Programa d’Actuació Integrada (PAI) per al desenvolupament del sector anomenat Llobella 2 presentat per l’agrupació d’interès urbanístic Llobella 2 Sector Residencial.
Segons ha pogut saber aquest diari, el projecte d’urbanització abasta una superfície que supera els 109.000 m2, dels quals l’empresa diu representar més del 50%. Els veïns consideren aquest fet “una posició de monopoli amb l’únic objectiu d’obtenir lucre”. A més, fins a 17 propietaris es veurien afectats, ja que els seus habitatges estan inclosos en el sector i l’agent urbanitzador pretén actuar a l’empara de la polèmica LRAU. La Llobella és un idíl·lic paratge situat entre les cales de la Fustera i la del Baladrar, a la qual s’accedeix mitjançant la carretera que enllaça Calp amb Moraira.
L’associació de veïns de la costa de Benissa sol·licita en les al·legacions presentades que “per l’òrgan municipal competent s’acorde rebutjar l’alternativa tècnica i proposta urbanística presentada per l’agrupació d’interès urbanístic Llobella 2”. En el document elevat a l’ajuntament els veïns al·leguen que “s’ha comprovat en la urbanització el Magraner -confrontant a la Llobella- l’interès decreixent dels compradors en establir-se en aquesta àrea, contràriament a les expectatives de l’agent urbanitzador” amb el que, segons l’associació, “mentre queden tantes parcel·les inocupades seria injustificat començar el desenvolupament d’una nova àrea que a més presenta menys atracció de compra a causa de la seua ubicació més baixa”. Referent a això també afegeixen que “Benissa no pot tenir interès a mantenir urbanitzacions fantasmes i afavorir una política de terra cremada”.
Confiança municipal
Per altra costat, l’associació expressa que “els habitants de La Llobella continuen confiant en les autoritats municipals per a rebutjar les temptatives de part dels agents urbanitzadors, els quals intenten enriquir-se en detriment del medi ambient en general i del paratge de la Llobella en particular”. Així, els veïns recorden que la zona és l’única de la costa del municipi que ha mantingut la seua condició de “patrimoni natural” i adverteixen que “la conversió d’aquesta vall, que serveix al mateix temps d’evacuació d’aigües, comportaria una greu infracció al medi ambient i perjudicaria la bona reputació de Benissa com a zona immillorable de promoció turística de qualitat com fins ara”.
Vigència de la LRAU
Així mateix, altre dels aspectes que tracten les al·legacions és el de la vigència de la Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU). En aquest sentit, l’associació manifesta que el projecte s’ha presentat a l’empara de la polèmica llei reguladora de l’urbanisme, “mentre que una altra llei està actualment en tràmit per a la mateixa fi”. “Sembla prematur començar el procediment de desenvolupament urbanístic en àrees que fins ara han estat qualificades de secà.” La Llobella forma una vall de terrasses, que treuen el cap pel mediterrani amb diferents varietats de cultius com la vinya i l’olivera. Un paisatge gairebé únic en el litoral de la Marina Alta i que contrasta amb la massiva urbanització de la resta de la costa, concretament entre Moraira i Calp, repleta d’habitatges unifamiliars i zones residencials i comercials.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?