General

El batle de Benissa tenia vincles amb l’empresari Enrique Ortiz, acusat pel cas Brugal

Ángel Fenoll i Enrique Ortiz, dos dels principals empresaris implicats pel cas Brugal, en què també està involucrat el president de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll, van estendre durant l’última dècada els seus negocis a dos pobles de la Marina Alta, Benissa i Calp, després d’haver mantingut vinculacions precisament amb els actuals diputats provincials que el PP té per aquesta comarca, el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, i el regidor de Calp Juan Roselló.

Ángel Fenoll, l’estructura empresarial del qual mantenia a Calp contactes amb el regidor Juan Roselló i amb el cunyat d’aquest últim, Francisco Artacho, va obtindre la contracta del fem en condicions presumptament irregulars en aquest municipi al febrer de 1998, quan el PP de l’aleshores batle Javier Morató governava amb majoria absoluta. L’ajuntament li va adjudicar el servei sense que l’empresari comptara amb un abocador legal autoritzat.

Mentre, Enrique Ortiz va aconseguir entre 2001 i 2002 adjudicacions d’obra pública per valor de 3 milions d’euros quan Juan Bautista Roselló encara figurava com a administrador mancomunat oficial d’una de les empreses de l’empresari alacantí.

Colsur, una de les empreses de Fenoll, va començar a gestionar el fem de Calp quan encara no disposava de cap abocador autoritzat a La Vega Baixa, per la qual cosa abocava els residus en l’abocador de Los Vives, a la pedania de La Murada d’Oriola, que mancava d’autorització i d’estudis mediambientals. En realitat, l’empresa de Fenoll no va disposar d’un abocador en condicions fins el 1999. No obstant això, l’expedient de contractació va ser aprovat per un ple al novembre de 1997 i l’adjudicació del contracte en un altre ple de febrer de 1998.

Les presumptes irregularitats van ser denunciades al gener de 1999 pel regidor d’Oriola Miguel Ángel Robles, que uns mesos abans havia sigut expulsat per les seues diferències juntament amb altres quatre regidors enfrontats amb l’aleshores batle, José Manuel Medina. Robles va vincular les anomalies de la contracta de Calp “a una trama de batles del PP”.

Robles va obtindre la raó de les seues argumentacions en els jutjats quan Fenoll el va denunciar per injúries i calúmnies. Una sentència del jutjat d’Oriola absolia al juny de 2001 a Robles en considerar provat que l’empresari no va disposar d’un abocador en condicions per dipositar els residus de Calp fins el 1999.

Per la seua banda, el batle de Benissa, el popular Juan Bautista Roselló, no li va importar mantindre’s com a administrador mancomunat de Predios Urbanos, una de les empreses de les quals Enrique Ortiz és accionista majoritari, quan va ser designat batle d’aquest municipi en 1999. Al gener de 2002, Roselló encara posseïa oficialment aquest càrrec quan la Comissió de Govern va adjudicar a Ortiz e Hijos la restauració d’un seminari franciscà per valor de 726.000 euros després d’una comissió de govern presidida pel mateix batle, que també era regidor de Planificació Urbanística. El cost final d’aquestes obres es va elevar fins els 1,3 milions d’euros després d’algunes modificacions de millora en el projecte.

No era el primer negoci important que obtenia en aquest poble l’empresari alacantí: molt poc abans, al desembre de 2001, també havia rebut l’encàrrec del Ministeri de Medi Ambient, gestionat pel PP, d’executar el passeig litoral de Benissa per un import de 2,28 milions d’euros.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?