En data de 23 de novembre Benissa Impuls SAM, empresa municipal de l’Ajuntament de Benissa va realitzar la segona reunió informativa sobre el morrut roig Rhynchophorus ferrugineus dirigida als veïns de la costa col·laboradors a la xarxa de trampeig. La primera reunió va ser abans de l’estiu en la qual es va establir l’estratègia de lluita contra el morrut roig acordant-se una primera fase de col·locació de paranys per veure el grau d’infecció i distribució geogràfica d’aquesta plaga que afecta sobretot les palmeres canàries encara que també s’està observant en palmeres datileres, margallons i atzavares. Els paranys van ser distribuïts per la zona costanera per l’abundància de cases dissemines amb parcel·les enjardinades.
A pesar que hi ha disparitat de criteris, l’Ajuntament recomana als afectats (sobretot propietaris de palmeres canàries) no retardar l’esporgada als mesos més freds, a causa de l’elevada velocitat d’atac a les palmeres canàries infectades que s’estan detectant, així doncs, s’aconsella començar a esporgar ja i sempre amb aplicació posterior de tractament fitosanitari autoritzat amb “imidacloprid” com a substància activa, aplicat en bany (polvoritzat grans quantitats al cogoll de la palmera, aprox. 30 ltr.) per tal de mullar tota la part acabada d’esporgar i tot el cogoll de la palmera.
En casos d’infecció manifesta i avançada, sempre com a tractament de xoc i no de prevenció, es recomanen tractaments “d’endoteràpia”. Als col·laboradors que van participar a la xarxa de trampeig i van comunicar les captures de l’insecte se’ls facilitarà assessorament pel que fa al tractament i cost orientatiu. Benissa Impuls ha realitzat també una reunió informativa dirigida als jardiners perquè estiguen preparats per tractar les palmeres afectades. Com a tractaments preventius s’estan realitzant proves amb utilització de fongs i “nematodes entomoparàsits”.
Així mateix, es demana als propietaris de les palmeres afectades que siguen acurats amb les restes ja que tant els abocaments il·legals com el transport en vehicle obert no fan més que augmentar la propagació de la plaga que ja es pot observar a la zona nord costanera com a les urbanitzacions San Jaime, Pinada, Carrions etc. Les restes contaminades han de ser recollides i eliminades per un gestor autoritzat (Tragsa), cridant al telèfon 900 53 20 00.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?