La zona gairebé sense vent per la qual travessa l’Estrella Damm i alguns dels seus rivals a causa de la inestabilitat en l’anticicló de l’Atlàntic Sud està propiciant moviments en la classificació. El barco català Estrella Damm és ara cinquè després de ser superat pel Groupe Bel, que s’ha posat tercer en avançar en la classificació també al Mapfre, que navega més al sud-oest. També Neutrogena i Mirabaud han intercanviat posicions en el paquet de perseguidors de l’Estrella Damm, que ara és seguit en la classificació pel Renault Z.E.
En aquesta situació, l’Alex Pella i el Pepe Ribes continuen preparant-se per afrontar la dura meteorologia del Sud. El dissabte els patrons de l’Estrella Damm i els seus rivals van ser notificats per la direcció de la Barcelona World Race que la primera porta de seguretat de la regata (zones de pas obligatori per evitar xocs amb els gels del sud) a l’Atlàntic Sud es desplaçava al nord, i que es disposa una nova porta abans de la de les illes Kerguelen. La raó, la gran quantitat d’icebergs i gels flotants que hi ha cada vegada més al nord, fruit d’un gran iceberg que s’ha trencat en centenars de trossos.
Aquesta circumstància ha fet reflexionar Pepe Ribes, experimentat patró de l’Estrella Damm, que en les seues tres voltes al món anteriors mai havia vist gel tan al nord, gairebé a la latitud 40 Sud. “Ens han enviat el primer fitxer amb les posicions dels icebergs i la veritat és que impressiona una mica a primera vista 130 enormes glaçons de gel més o menys en el nostre camí. Ens han mogut els punts de pas una mica al nord i han posat un de nou, i en breu supose que canviaran també la porta de Kerguelen que ara mateix està envoltada de gel “, explicava en un correu electrònic aquesta matinada.
Aquest matí en videoconferència, Ribes mostrava la seua preocupació: “Alguna cosa està passant-li a la Terra. Des de les nostres cases a Barcelona no ens adonem. Cal baixar a aquestes latituds per veure el que està passant, fruit de l’escalfament global”. “Impressiona veure tants icebergs sobretot perquè el satèl·lit només detecta els més grans, no les plaques de gel del voltant, més xicotetes, que són més perilloses perquè no es detecten pel radar”, explicava Ribes. “És preocupant i me n’alegre que hagen mogut les portes de seguretat més al nord”, prosseguia. “Haurem d’anar amb molta cura i tindre una mica de sort”, afirmava. “Quan vas per una zona amb risc de gels és molt important, sobretot per la nit, estar atent a la temperatura de l’aigua en l’electrònica del vaixell, perquè descendeix molt quan s’acosta un iceberg. Allà baix, encara que les nits són molt curtes, no hi veus res, i la temperatura de l’aigua és un bon indicador, junt al radar, encara que no detecta els gels xicotets.”
La veu de l’experiència
“Fa deu anys no hi havia gel tan al nord”, insistia Ribes, “és impressionant perquè alguns són molt grans, de quatre milles”. “T’adones clarament que passa alguna cosa que els científics encara no saben explicar”, concloïa.
De moment, però a bord de l’Estrella Damm les condicions són encara d’estiu, però Ribes ja comentava en el seu e-mail aquesta matinada que s’havia preparat la roba d’hivern, prevenint per al primer cop de fred ponent: “He preparat la bossa amb la roba d’hivern: mitjons, mitjons de gore tex, polars, guants, gorres. Estic ja preparat per quan arribe el fred”.
Un bon fill
En la seua bitàcola Ribes explicava: “Ahir vaig telefonar a ma mare pel seu aniversari. No sabeu l’alegria que dóna sentir els teus i l’emoció tan gran que vaig sentir. Segurament seria la mare més feliç del món per un moment i jo el fill més estimat. A casa viuen la regata intensament”.
Classificació provisional Barcelona World Race, 23 gener 2011 09.00 GMT (10.00 hora catalana):
1. Virbac-Paprec 3
2. Foncia, a 10,5 milles del líder
3. Groupe Bel, a 485,7 milles del líder
4. Mapfre, a 486,6 milles del líder
5. Estrella Damm, a 493,9 milles del líder
… Fins a 13 vaixells en regata
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?