La comissió d’investigació sobre les adjudicacions de l’Ajuntament de Benissa a empreses investigades en “l’Operació Taula” ha començat els seus treballs. Després de la unànime acceptació per tots els grups municipals a la proposta del Grup Socialista i després de la preceptiva aprovació per la Junta de Govern del dia 2 i el ple del dia 9, la Comissió va tindre la seua sessió constitutiva el dimarts 16 de febrer.
En aquesta primera reunió es va aprovar el seu caràcter com a comissió informativa especial, la qual cosa permet el seu funcionament amb les dues característiques que la diferencien d’altres comissions de treball: el vot ponderat i la gratuïtat. Els seus membres, un per cada grup municipal, tindran la representació de tants vots com regidors tinga el seu grup, i no cobraran per assistència, alliberant a les arques municipals de la despesa que podrien suposar les possiblement nombroses reunions que faran falta. En la meua qualitat de portaveu del Grup Socialista vaig acceptar la Presidència de la Comissió els objectius de la qual són investigar les obres adjudicades per l’Ajuntament a Construcciones Francés, empresa investigada per la justícia per estar implicada en els presumptes cobraments de comissions, però sense tancar les portes al fet que es tracten altres temes també relacionats amb “l’Operació Taula”.
Com ja s’ha publicat, l’empresa de Vicente Francés ha executat els tres projectes més importants de l’etapa de Juan Bautista Roselló com a alcalde, la reforma en 2009 de l’antic seminari franciscà , la remodelació en 2014 de la Glorieta Dolores Piera i l’obra, encara no finalitzada, de les Cases del carrer Puríssima destinades a nova Biblioteca i Centre d’Art. Per açò, els treballs de la Comissió han començat sol·licitant els expedients d’aquestes obres per a analitzar-les des de tots els punts de vista: quins criteris es van seguir per a les adjudicacions, per quina quantitat es van licitar, quin va ser el cost final, a què es deuen els sobrecostos, si en va haver, etc. A més de la documentació en poder de l’Ajuntament, la Comissió sol·licitarà que compareguen aquells tècnics i polítics que poden ajudar a esclarir la investigació.
Com vam dir en la moció al Ple sobre el tema, aquesta Comissió naix “com a conseqüència de la tasca de la fiscalització que com a oposició ens correspon” i perquè “la nostra responsabilitat com a representants polítics ens exigeix buidar qualsevol dubte sobre l’ús dels cabals públics”. Aquestes intencions de transparència no semblen haver sigut enteses del tot pel Sr. Alcalde, malgrat les seues primeres declaracions sumant-se a la proposta i el seu posterior vot favorable en el Ple. Sinó, no s’entenen les queixes davant la premsa per les insinuacions de l’oposició, segons ell, dubtant de la correcció de totes les actuacions de l’Ajuntament.
Els treballs de la Comissió acaben de començar. Caldrà esperar a l’estudi de la documentació i les compareixences perquè s’elaboren unes conclusions en forma d’informe o dictamen. Pretendre especular ara sobre els resultats d’aquesta investigació és negar d’arrel la validesa d’aquesta comissió que ha suscitat un suport unànime entre la ciutadania i els representants públics.
Les opinions de l’Alcalde en aquest cas són açò, opinions personals, judicis de valor, que aporten poc o gens. Si és cridat a declarar, el Sr Roselló donarà la informació que li semble. Però és la Comissió la que ha de traure conclusions i l’opinió publica la que jutjarà si, efectivament, tot és tan correcte com s’afirma. Hi ha o poden haver-hi responsabilitats penals, polítiques i morals. Deixen fer a la Comissió el seu treball, sense ingerències ni campanyes. Tot açò en honor de la tan pregonada transparència. Però transparència no és invisibilitat. Benissa es mereix investigar fins al fons aquest tema i buidar tots els dubtes. De moment persisteixen totes.
Manolo Juan, portaveu del Grup Municipal Socialista i President de la Comissió d’investigació.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?