Comunicat

Resposta del Partit Socialista sobre el Fons de Cooperació Municipal i la no participació de la Diputació d’Alacant

Logo del PSOE de Benissa
Logo del PSOE de Benissa

Recentment hem pogut observar, no sense certa sorpresa, com des del Partit Popular s’ha iniciat una vergonyosa campanya en defensa de la decisió de la Diputació d’Alacant, governada pel PP, de no participar juntament amb la Generalitat Valenciana en el Fons de Cooperació Municipal. Recordem que aquesta decisió suposarà que els municipis de la província perden en ajudes per població 13’7 milions d’euros, i que podrien destinar a allò que, des de l’autonomia municipal, es considere més oportú. De 27,4 milions que s’hauria de rebre, només arribarà la meitat, en concret la part que aporta el govern valencià i que ja formen part dels pressupostos del Consell.

En el cas de Benissa aquesta decisió suposa deixar de rebre 135.693 euros.

I, per què ens sembla vergonyosa aquesta campanya iniciada pel PP?. Doncs bàsicament per tres qüestions: perquè utilitza falses argumentacions, perquè és incapaç de valorar els elements positius que el Fons de Cooperació suposa per a alleujar l’asfíxia que pateixen els ajuntaments i, el més indignant, perquè es riu dels veïns i veïnes que viuen als pobles i ciutats de la província.

Resulta curiós que des del PP s’apel·le a les convocatòries d’ajudes i subvencions que des de la Diputació s’ofereixen als municipis a manera de comparativa amb les accions de la Generalitat Valenciana. Ja sabem que la Diputació destina diners per als municipis, però és que, recordem-ho, eixa és la seua funció. La raó de ser, no d’aquesta institució provincial en particular, sinó de totes, és repartir fons entre els ajuntaments i generar serveis per als municipis, especialment per als més xicotets. Només faltaria açò, que la Diputació no complira amb la seua funció fonamental!

També la Generalitat Valenciana, per les seues funcions, inverteix en cadascun dels municipis en els col·legis, en el professorat, en sanitat, en serveis socials, en manteniment d’entitats, en polítiques d’ocupació, i moltes més accions, i no per açò trau pit tots els dies comparant-se amb el que s’inverteix per part de la Diputació. I per què no ho fa?. Perquè són les seues funcions, les seues competències.
En referència al Fons de Cooperació Municipal i la seua destinació, la importància del mateix per als ajuntaments radica en una cosa molt senzilla: l’ús del que rep cada municipi, sobre la base de la seua població i amb un mínim extra per als municipis més xicotets, serà decisió exclusiva dels propis ajuntaments. És a dir, ho destinaran a aquelles qüestions que es consideren més prioritàries, inclòs, per exemple, la despesa corrent (les ajudes per a despesa corrent que oferia la Diputació d’Alacant van ser eliminades en el pressupost de l’any 2016). Açò, per poc que un conega la dinàmica del dia a dia d’un ajuntament, suposa un alleujament econòmic important per als equips de govern, que estan patint l’asfíxia a la qual els sotmet la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local del govern de Rajoy, i en concret el conegut com a “sostre de despesa” que impedeix als ajuntaments usar part del seu pressupost independentment de la seua situació financera. Aquesta és la major bondat del Fons de Cooperació Municipal, i que no soluciona les convocatòries d’ajudes i subvencions d’institucions com la Diputació d’Alacant.

Per tant, la suposada participació de la Diputació d’Alacant en aquest Fons haguera servit per a ampliar eixe alleujament econòmic per als ajuntaments, dotant-los de més autonomia i més poder de decisió. Per açò, no entenem la decisió del president César Sánchez, i menys, dels qui des dels municipis s’esforcen de manera erma a defensar el que sens dubte és indefensable. Reflexionen i pressionen perquè canvie l’opinió de la Diputació d’Alacant, açò és el veritablement útil.

Igualment, els demanem que no enganyen els veïns i veïnes assenyalant que l’aprovació del Fons de Cooperació significaria que els municipis es quedarien sense plans d’obres de la Diputació, o el que encara és més surrealista, intentar alarmar dient que els diners dels alacantins se n’anirien a altres províncies. No, no esmenten. Els 13’7 milions que hauria de posar la Diputació aniria als pobles i ciutats de la província, als ajuntaments, perquè siguen ells els que decidisquen què és el que més li convé als seus veïns i veïnes.

Finalment, només assenyalar que, en efecte, la Diputació no té l’obligació legal de participar en el Fons de Cooperació Municipal, una iniciativa que, per cert, Zaplana com a president de la Generalitat va aprovar i que els successius governs del PP van abandonar en un calaix. Com diem, no tenen l’obligació legal, però sí moral: així ho han entès els qui gestionen les Diputacions de Castelló i de València. És una qüestió de voluntat política, i el PP en la Diputació d’Alacant no l’ha tinguda cap als municipis de la província.

Aquest comunicat ha estat enviat per l’agrupació del PSPV-PSOE a Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?