L’Ajuntament de Benissa tenia arraconat en una magatzem de propietat municipal un retaule que representa la Mare de Déu de Loreto que data del segle XVI i que va ser restaurat pel propi consistori allà per 1997, segons fonts municipals, sota el mandat de l’independent Isidor Mollà. Segons va denunciar ahir el regidor del CIBE-Bloc, David Ivars, “vam tenir notícia recentment de l’abandó de l’obra i ho vam preguntar en la Comissió de Cultura i ens vam sorprendre que els propis regidors de l’equip de govern no coneixien on estava la talla i fins i tot no sabien de la seua existència”.
Una comissió en què paradoxalment no està la Regidora de Cultura, Maria Llopis, i sí els Regidors d’esports, Paco Montagut, o de Festes, Raquel Soliveres. No obstant això, la comissió va donar trasllat a la popular Llopis que ahir va manifestar que “el retaule es troba a l’edifici de la Llotja” en condicions de “protecció total i amb totes les mesures adequades per a la seua conservació”.
Unes afirmacions que, segons l’independent David Ivars, responen al fet que “l’hauran traslladat en fer nosaltres la denúncia públicament o potser ni està a la Llotja”. En aquest sentit, el regidor de CIBE va recordar que “en la comissió que es va celebrar fa unes dues setmanes el tècnic va afirmar que l’obra es trobava en el magatzem de la costera del Povil”.
El retaule de la Mare de Déu de Loreto és una talla valenciana del segle XVI que gaudeix d’un alt valor artístic ja que només es conserven dues obres més al municipi d’aquesta època. Tal és així que ha estat seleccionada per a l’exposició La Faz de la eternidad, mostra que s’emmarca en La llum de les imatges, esdeveniment organitzat per la Conselleria de Cultura. L’exposició començarà a la fi d’abril de 2006 a Alacant. El retaule també apareix en un dels dos toms editats per aquest diari sobre la història de la Marina Alta.
A la talla mariana, la restauració de la qual va costar 18.000 euros a l’Ajuntament de Benissa, se li va perdre la petjada quan es va tancar el museu municipal de la Llotja, amb la llavors Regidora de cultura, Anna Ronda. L’obra sempre havia estat en l’edifici que en l’actualitat és la casa consistorial. Anteriorment, l’immoble feia les funcions d’hospital i estava a càrrec de l’ordre de les germanes saleses.
La talla estava situada en un altar de la capella de l’edifici construït a final del segle XVIII i va aconseguir sobreviure a les cremes d’imatges de la Guerra Civil, segons va explicar a aquest diari el cronista oficial de Benissa, Joan Josep Cardona.
Les voltes que dóna la vida: aconsegueix passar tota una Guerra Civil i acaba, en plena democràcia, en el racó polsegós d’un magatzem.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?