El premi Bernat Capó-Bancaixa, que edita Edicions del Bullent, té ja importància. És una cita multicolor: política, social i cultural (i de banderes de la carpa). Vegeu sinó demòcrata-cristians, socialistes, socialistes més valencians, nacionalistes, verds, independents: en la mateixa taula, música, conversa i bon ambient. Tot es prepara minuciosament perquè la gal·la vaja per bon camí, cosa que amb Toni Mestre de director d’orquestra està més que controlada. Així fins el moment de l’emoció que, ai senyor, el protocol es concentra únicament a escoltar el guanyador del premi i tota la resta gira al seu al voltant. A destacar també la deliciosa música de La Sonora del Maurà, formació de Pego que va amenitzar tota la vetllada.
Divendres passat a la nit l’escriptor d’Altea, Joan Borja i Sanz, es va alçar amb el 6é Premi Bernat Capó-Bancaixa, de difusió de la cultura popular. El llibre Llegendes del sud, presentat sota el pseudònim d’Enric Martínez i Caturla, és, segons va manifestar el propi autor, “un viatge pels espais llegendaris de la geografia valenciana: un viatge circular que comença i acaba en el mar de Dénia i Xàbia i que proposa, més enllà del recorregut físic, una travessia emocionant cap a la imaginació popular dels valencians”.
“Paratges i paisatges”
Fins i tot Borja, que és professor de Filologia catalana en la Universitat d’Alacant i coordinador de la Seu Universitària La Marina de Benissa, va anar més lluny i va assenyalar que “el llibre perfectament pot complir la funció d’una guia turística sobre paisatges i paratges realment espectaculars”.
No obstant, les paraules més emocionades i emocionants alhora li les va dedicar Borja a la seva esposa que “està embarassada de vuit mesos” desitjant a continuació que “la criatura que aviat arribarà puga gaudir en el futur de les terres que visite en el llibre”.
Per al jurat del premi, Llegendes del sud “realitza una clara transmissió de continguts que facilita la seua lectura per a qualsevol públic i que es combina amb una investigació realitzada amb rigor científic que s’ha donat en l’estudi d’un ampli corpus de llegendes que han estat publicades o transmeses de formal oral per part de diferents emissors”.
Els altres dos finalistes van ser Contes de pansero, de Josep Castelló i Vives i El rituals de la mort i de la vida, que va concórrer sota la plica Pleniluni.
Per la seua banda, l’escriptor de Benissa, Bernat Capó, va apostar per la cultura popular com a “via per conèixer la comarca i el país millor” i va emplaçar els polítics a treballar en la difusió dels llibres que contenen aquesta temàtica.
Així mateix, Capó va aprofitar l’ocasió per reclamar que una cita com la del divendres serveix per a “defensar la nostra maltractada llengua sobretot per part de polítics que diuen defensar-la i ho fan en castellà”. “Aquest no és el camí que hem de seguir”, va asseverar finalment.
La batllesa de Dénia, Paqui Viciano, es va encarregar de tancar la nit amb un discurs en què va agafar el guant de Capó i va assegurar que “l’Ajuntament de Dénia ja està apostant per la cultura popular però encara és poc i cal buscar més iniciativa”.
Fi de festa. Abans d’agafar el son, una ullada al llibre que ha regalat Edicions del Bullent aquest any. Fuster o l’estratègia del centaure, uff, millor provar al matí següent amb la llum del dia. Fins el proper any.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?