Cultura

La Trobada d’escoles en Valencià de la Marina Alta aplega més de 13.000 persones

Més de 13.000 persones reunides amb només un fi: reivindicar una escola de qualitat en Valencià i al mateix temps defendre la sostenibilitat del territori. La música i la diversió van començar a les 16.00 hores de la vesprada de dissabte a l’escola de la Xara des d’on va partir la cercavila en què van participar els xiquets, pares i professors. L’única norma que havien de complir els assistents per a començar a ballar al ritme de la dolçaina i el tabalet i de les cançons populars valencianes, era posar-se la camiseta de les Trobades. D’aquesta manera, la cercavila, que va estar animada per nanos i gegants, va omplir els carrers del color que enguany s’ha triat com a reivindicatiu, el verd fosforescent.

Enguany, la reivindicació ha sigut doble, la llengua i el desenvolupament sostenible. Segons va explicar el president de la CAPPEV, Jaume Fullana, en el seu discurs apostem per una escola de qualitat en Valencià transmissora dels valors positius del medi natural i sociocultural. Aquests valors estan desapareixent pel desenvolupament bestial i insostenible que s’està produint al nostre territori. En aquest sentit, Fullana va alertar que considerem una burla que se’ns estiga demanant en les escoles que potenciem l’educación ambiental i les pràctiques de sostenibilitat i políticament s’està fent tot el contrari.

La coordinadora del taller d’escriptors i artistes plàstics de la Marina Alta, Carme Miquel, va manifestar que estem molt preocupats per les greus transformacions que està patint el nostre territori. En aquest sentit va exigir en la lectura del seu discurs que les autoritats competents es plantegen aquesta situació i oferisquen solucions per a evitar la degradació del territori que cada vegada és major.

Pel que fa a la llengua, Miquel, va precisar que s’ha de convertir en un element d’autoidentificació social i d’integració humana. D’aquesta manera, va instar les institucions a realitzar programes per a la integració de totes les persones estrangeres i fer-los conéixer la llengua i la cultura valenciana.

Aquesta és la quarta edició d’aquest taller dins de la celebració de les Trobadas de les Escoles. Hi participen 25 escriptors que debaten i proposen alternatives al model social establit. A aquese col·lectiu s’ha unit enguany un grup d’11 artistes plàstics que a partir d’ara participaran en cada edició en aquest fòrum de la Marina Alta.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?