Amb més de dues dècades d’experiència com a comissària d’art, Martine Soria presenta a Bilbao (Sala BBK; Gran Via, 19) una selecció dels quaranta gravats més destacables d’Henri Matisse. Mai fins ara s’havia organitzat una mostra així a tot el món.
A aquesta experta en art, filla del prestigiós artista abstracte Salvador Soria (València, 1915-Alacant, 2010), encara li pesa la recent defunció de son pare. “Era un home extraordinari -diu-, dotat d’una creativitat especial”. La jove Martine va tindre la sort de “conèixer l’avantguarda espanyola a casa”, la qual cosa va provocar en ella un gran amor per l’art, que ha viscut des d’una perspectiva especial: la de difusora.
Què és el que més li atreu de Matisse?
Henri Matisse és el gran mestre del segle XX i el que, juntament amb Picasso, va descobrir horitzons completament nous per als nous artistes. A part d’això destacaria d’ell la seua excepcional habilitat en el dibuix. Per a ell el més important era captar la llum, sobre totes les coses, i simplificar les formes també era essencial per a ell, una cosa que s’aprecia en aquesta exposició.
Com a comissària ha descobert al gran públic molts artistes desconeguts, per què ha decidit ara portar a Matisse?
Jo crec que Matisse ve bé en qualsevol moment (riures). Que ens presenten la seua obra algunes vegades a l’any sempre és interessant. A més, en la inauguració com a sala de la Fundació BBK crec que era primordial una figura essencial com Matisse.
Parla vostè de la sala. No és la primera vegada que organitza una exposició ací, que li atreu d’ella?
És una sala íntima, xicoteta, per la qual cosa cal adequar les obres a ella. Però aquesta mateixa característica, ajuda a una meditació especial quan acudeixes a una exposició.
Més facilitat de concentració per a l’espectador, potser.
Efectivament. Crec, a més, que per al gran públic, el més desconeixedor de l’art, una sala així pot ajudar a comprendre les obres molt millor, perquè es produeix un fet místic en apropar-se a una obra.
Matisse va treballar pintura, dibuix, escultura… a Bilbao només ha portat els seus gravats però, què és el que més li agrada de la seua obra?
Matisse és conegut per la seua pintura. No obstant això, no és fàcil trobar exposicions sobre els seus gravats, a pesar que en va fer un gran nombre. La seua escultura és més desconeguda i, per això, vaig fer una gran retrospectiva d’aquesta faceta que crec va ser un descobriment per al públic. Matisse és un artista que, com els grans, ha tocat tots els camps i tècniques. Ha estat, per descomptat, un gran mestre tant en l’escultura com en el dibuix i en la pintura.
Pretén fer una gira amb Matisse o només ho exposarà ací?
No, serà només a Bilbao, expressament per a la Fundació BBK.
Canviant de terç, fa mig any que va morir son pare, com es troba?
La veritat és que molt mal.
Li agradaria organitzar una retrospectiva amb la seua obra?
En 2009 vaig organitzar una que vaig enfocar en les seues integracions, fins a l’última que ha fet, que es diu Emotivitat de la raó. Papà anava a complir 95 anys i és un quadre de sis metres, la seua capacitat creativa i intel·lectual continuava intacta. Va ser una exposició molt emocionant perquè vaig portar obres que ell no veia des de 1960, ja que moltes les va vendre en la Biennal de Venècia. Va ser un retrobament amb les seues obres veritablement especial.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari DEIA el 15 de setembre de 2010.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?