Cultura

Sendra guanya el premi Bernat Capó amb una obra sobre molins

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari EL PAIS el 27 de novembre de 2000:

El premi Bernat Capó-Bancaixa de difusió de la cultura popular ha estat enguany per a Fernando Sendra Bañuls, professor de Física i Química i autor de diversos treballs sobre els molins tradicionals. En aquest cas, l’obra premiada ha sigut “Molins hidràulics, fariners i arrossers de La Safor”, un complet inventari dels molins d’aquesta comarca que, com el mateix autor ha indicat, pot servir de base per a la seua gestió i conservació així com per al manteniment de la memòria col·lectiva. El llibre, que eixirà al mercat de la mà d’Edicions del Bullent, organitzadora del certamen, permetrà al lector realitzar una ruta pels molins, el que, a la seua vegada, i segons el parer del guanyador pot servir per a incrementar el potencial turístic de la comarca. “Milions i milions de pedres”, d’Antoni Oltra, va ser també finalista, segons es va donar a conèixer en el transcurs de la gal·la de lliurament del premi que es va celebrar el divendres per la nit a Dénia.

Amb l’obra premiada, són ja tres els treballs sobre els molins tradicionals publicats per Fernando Sendra. Els altres dos fan referència als molins de la Vall d’Albaida i de La Marina Alta i han estat igualment guardonats en altres certàmens. Ha publicat també un treball sobre el cultiu de l’arròs a Pego, la seua ciutat natal, i un altre sobre els panells ceràmics devocionals de La Marina Alta que li va valdre el premi 25 d’Abril de Benissa. “Molins hidràulics, fariners i arrossers de La Safor” es publicarà en la col·lecció “La Farga” d’Edicions del Bullent.

L’interès de Fernando Sendra pels molins desperta arran de la seua tesi doctoral i l’estudi de les aigües. El seu mal estat de conservació i la desaparició accelerada del que defineix com a “monuments a l’enginyeria aplicada a nivell domèstic”, juntament amb els seus records de la infància, l’impulsen a investigar un món que guarda molt de la història i la forma de vida dels seus avantpassats. Destaca l’autor que els molins són “una obra anònima i els primers artilugis que van ajudar l’home en les seues tasques diàries, una mostra encara palpable de com es va aplicar la tècnica a la vida quotidiana”. És per això que des del seu treball planteja als responsables del patrimoni i al públic interessat una forma de recuperació i gestió dels molins, bé per al seu ús turístic o com a habitatge, amb la finalitat de que no es perden i troben un lloc en la memòria col·lectiva.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?