Dijous passat, 10 de setembre es va publicar al BOE la llei 31/2015 per la qual es modifica i actualitza la normativa en matèria d’autoocupació i s’adopten mesures de foment i promoció del treball autònom i de l’Economia Social que entraran en vigor el pròxim 10 d’octubre.
Els agents de desenvolupament local que treballen en l’àrea d’empresa de CREAMA han analitzat els detalls de la nova publicació per a poder oferir una informació veraç i de qualitat als usuaris de les agències de desenvolupament local disposades a tota la Marina Alta.
Aquesta nova llei introdueix importants novetats en matèria d’autoocupació i unifica la legislació vigent sobre aquest tema i entre les mesures aprovades destaquen les següents:
Els autònoms que contracten treballadors podran seguir beneficiant-se de la tarifa plana per a autònoms en la seua quota de la Seguretat Social.
Revisió tarifa plana: La quota per contingències comunes d’aquesta tarifa plana es fixa en 50 euros exactes durant els primers sis mesos, període que s’amplia fins a dotze mesos en el cas de persones amb discapacitat, víctimes del terrorisme i de la violència de gènere. Els mesos següents serà com fins ara.
Compatibilitat de l’atur amb ser autònom: els autònoms de qualsevol edat podran compatibilitzar treballar i cobrar l’atur alhora durant nou mesos i no només els menors de trenta anys com fins ara.
Segona oportunitat per a aturats que emprenguen: els aturats que estiguen cobrant l’atur i emprenguen com a autònoms podran sol·licitar la represa del cobrament de la prestació per desocupació fins a cinc anys després d’haver iniciat la seua activitat, en lloc de només dos anys com fins ara. Encara que a partir dels dos anys haurà d’acreditar causes econòmiques o organitzatives.
Capitalització de la desocupació: La novetat més important que introdueix la Llei de Foment del Treball Autònom és la possibilitat de dedicar el 100% de la capitalització de la desocupació a la inversió inicial, independentment de l’edat. D’altra banda, també es podrà realitzar una aportació al capital social de tot tipus de societats mercantils de nova creació (sempre que es tinga el control efectiu de l’empresa) i utilitzar la capitalització per a cobrir les despeses de constitució així com per a adquirir serveis específics d’assessorament, formació i informació.
Bonificacions autònoms col·laboradors: S’amplia l’incentiu per a l’alta en l’afiliació de nous familiars col·laboradors fins a 24 mesos des dels 18 actuals. Açò sí, la bonificació en aquests 6 mesos addicionals serà de només el 25%.
Suport a la conciliació dels autònoms depenents (Trade): es reforça la seua protecció en casos de maternitat o paternitat o de cura de menors de set anys, permetent que contracten a un autònom que els substituïsca i bonificant amb fins al 100% la seua quota d’autònoms.
Ampliació de les bonificacions per a la incorporació de socis en entitats d’economia social: bonificació de 800 €/any al llarg de tres anys per a facilitar la incorporació de socis treballadors o de treball a les cooperatives i societats laborals. Per a menors de 30 anys s’augmenta la quantia a 1.650 € el primer any.
Suport a Centres Especials d’Ocupació i Empreses d’Inserció: passen a ser considerades entitats prestadores de serveis d’interès econòmic general, la qual cosa permet que s’amplie fins a 500.000 euros el topall de subvencions públiques que poden rebre en tres anys. A més es fomentarà la reserva de mercat públic per a elles en els concursos de licitació i es bonificarà a les empreses que contracten treballadors provinents de les empreses d’inserció.
Les persones interessades a conèixer més sobre aquests temes poden obtindre tota la informació al CREAMA, a través de la xarxa d’Agències de Desenvolupament Local (ADL) de Benissa, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, Pedreguer, Pego, Teulada-Moraira i Xàbia.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?