El Creama va celebrar dimecres passat el seu desè aniversari en els salons de l’hotel Marriott de Dénia, en un acte que va acabar convertint-se en una exaltació de la Diputació d’Alacant en detriment dels ajuntaments que van fundar el consorci fa una dècada: Dénia, Pego i Benissa. Fins a vuit premis i cinc plaques de reconeixement es van lliurar al llarg de la nit, però cap va ser per a les persones que van engegar el Creama, que ni tan sols van lliurar cap guardó. És més, alguns dels ideòlegs d’aquell projecte -com Miguel Angel Civera- que tant va trigar a calar en determinades institucions i que el dimarts va ser beneït pel propi president de la Diputació, José Joaquín Ripoll, com el principal instrument perquè “la Marina Alta fou la primera de la província a arribar a la plena ocupació”, ni tan sols va ser convidat.
El Consorci per a la Recuperació de la Marina Alta (Creama) va ser engegat fa deu anys pel regidor del Bloc (llavors UPV), Ricard Pérez i sent alcalde del municipi Sebastià Garcia. La idea va sorgir del Pla Estratègic de Dénia que van impulsar Josep Vicent Mascarell i el propi Pérez i que pretenia diversificar l’economia de la ciutat per a evitar els errors sorgits al llarg de la història amb una principal activitat econòmica: el cultiu de la “pansa”, els tarongers, la indústria joguetera i últimament el turisme. Posteriorment l’Ajuntament de Pego, l’alcalde del qual era el socialista Just Piera -que no va assistir al sopar per motius personals- i el de Benissa, on governava l’independent Isidor Mollà, es van unir al projecte.
Aquests tres municipis van buscar finançament d’altres institucions per a desenvolupar-lo i ho van trobar ràpidament en l’INEM i també en Diputació, encara que una de les primeres subvencions va ser inferior a l’ajuda donada per Diputació per a un concurs de colombicultura de La Xara.
L’inici de la història del Creama es va obviar, el que va provocar que quedarà excessivament exaltada la Diputació d’Alacant. L’alcaldessa de Dénia, Paqui Viciano, va iniciar els parlaments donant la benvinguda als centenars de comensals i destacant la labor del Creama “cap als col·lectius més desfavorits; joves, dones i discapacitats”. Posteriorment va parlar l’actual president del Creama, el diputat Juan Roselló, que va destacar que en el Consorci “no hi ha discussions de signe polític” i les idees i projectes “es prenen en consens”. Després de recordar els anteriors presidents del Consorci i “també els ajuntaments fundadors de Benissa, Dénia i Pego” va centrar el seu discurs en l’expansió actual del Creama.
A continuació es van lliurar els premis Emprenedors, on també van ser protagonistes la Cambra de comerç, Coepa, l’Associació d’Empresàries d’Alacant, Comissions Obreres, el propi Roselló i José Joaquín Ripoll, a més dels tres expresidents del Consorci: José Joaquín Moya, Pedro Barrios -que va disculpar la seua absència per malaltia- i José María García. Ripoll va iniciar el seu discurs lliurant una placa a la mare de la malmesa edil de Calp, Maite Boronat, i posteriorment va lloar el treball realitzat durant aquests 10 anys pel Creama, que va centrar en dos reptes: “la incorporació de la dona al mercat laboral” i la integració “dels immigrants com a força de treball” i dels residents europeus. En aquest sentit, va recordar que Alacant és la província d’Espanya que més residents estrangers té. I va acabar indicant que el “Creama ha fet història”.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?