Infobenissa ha publicat a la secció La Cambra els números de “El Centinela”, periòdic local editat entre els anys 1901 a 1910. Aquesta informació s’ha extret des de la web de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica, la qual inclou els números d’aquest periòdic entre els anys 1903 i 1906, que són els que ara hem inclós.
El Centinela, per Joan Josep Cardona
Diari fundat per Francisco de Asís Cabrera, més conegut com el Capità Cabrera, càrrec militar que exercí professionalment dins del cos de la Guardia Civil a l’illa de Cuba. Els primers números s’editaren l’any 1884 (prenent segurament la capçalera el nom de “Pro Patria”, i passant posteriorment a denominar-se “El Centinela”) a la ciutat cubana de Puerto Príncipe, plaça on llavors estava destinat Cabrera. En l’any 1886 la redacció es traspassa a La Habana. En fixar Cabrera l’any 1989 la residència a Benissa traslladaria també ací els seus projectes editorials apareixent el primer numero en agost de 1901.
La decisió de prosseguir a Benissa la vida del diari fou segurament motivada per la necessitat de posseir el partit lliberal de la branca canalejista un òrgan propagandístic del seu ideari polític, sintonia en què també militava el capità, alhora que s’oposava a altres diaris de tendència conservadora com era “El Noticiero” d’Alacant o “El Amigo del Pueblo” de Dénia. Aquests dos diaris defenien els interessos d’Antoni Torres Orduña, destacat polític conservador benisser, etern senador i diputat a Corts espanyoles entre darrers del segle XIX i primers del XX. Foren famoses les polèmiques aparegudes al diari entre les quals destacaren les denuncies contra el famós “Pacte del Barranquet”, contuberni polític pactat entre els cacics de la comarca de la Marina Alta per assegurar un torn de diputats, o polemitzant amb el polític conservador de Xàbia Català Gavilà.
El diari, editat com tots els de l’època, a quatre pàgines i un format de 37,5 x 33,05 , a tres o quatre columnes de text, no mantenia seccions fixes, tal com era el model general, i el títol de les notícies s’anunciaven a un cos quatre vegades més gran que el cos normal de les lletres habituals. Contenia un apartat inicial on es vessaven opinions del moment i seguit de diverses noticies relacionades amb els interessos del partit lliberal canalejista i altres de informació general.
En ser l’única font informativa del seu temps la col·lecció d’aquest diari és de vertader interès per la varietat de notícies que dóna i que són de gran importància per a investigadors i curiosos d’un període històric que va de 1901 a 1910. En el curs de la seua existència hom es pot assabentar d’un canvi de tendència social a Benissa llegint les seues pàgines, i, d’aquesta manera es visible la decadència de l’antiga aristocràcia benissera i l’ascensió d’una incipient burgesia.
Sempre estigué al front de la seua direcció el propi Francisco de A. Cabrera i la confecció tipogràfica estava situada a Alacant en diversos establiments. La publicació va deixar d’aparèixer al voltant de l’any 1910, moment on el capità Cabrera acceptava un destí administratiu a Melilla, plaça on es va traslladar l’any 1910. En aquella ciutat tornà a publicar un diari reprenent l’antiga capçalera de “Pro Patria”. A la seua tornada definitiva a Benissa el capità, cansat de tanta lluita política, i amb problemes econòmics, no tornà a la seua vella activitat periodística. Moria al seu domicili de la Torre del Capità l’any 1926. A més de l’edició de diaris havia publicat diverses novel·les de temàtica històrica inspirades en la seua etapa militat de la Guerra de Cuba, i que en l’any 1899 recollia en un sol volum titulat “Razón y Fuerza.”
L’única col·lecció que es conservava íntegra pertanyia a David Cervera Banyuls, religiós franciscà benisser i llicenciat en periodisme, el qual la va cedir per a la confecció de les fitxes tècniques i la seua posterior microfilmació. És aquest un digne i excepcional exemple, que cal valorar i enaltir, d’amor i estima a la conservació de material escrit, que, en aquest cas és doblement d’agrair per significar la preservació d’un ric patrimoni cultural benisser.
Nota: L’any 1992 la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benissa va editar tots els números amb facsimil, en què es va incloure un estudi introductori fet per Joan Josep Cardona, sobre qui era el Capità Cabrera i un resum de El Centinela.
Nota: Existeix una fitxa tècnica redactada per Joan Josep Cardona Ivars al llibre “La premsa a la Marina Alta (1840-1990) editat per l’Institut d’Estudis Juan Gil Albert en l’any 1993.
Podeu trobar els números a la secció La Cambra
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?