Esports

Brillant cerimònia de cloenda del rècord

Pepe Ribes recull el premi de mans del Príncep Felip
Pepe Ribes recull el premi de mans del Príncep Felip

Aquesta nit s’ha celebrat la cerimònia de lliurament de trofeus del rècord New York – Barcelona en el Museu Nacional d’Art de Catalunya a Montjuïc. Sa Altesa Reial Senyor Felip de Borbó, Príncep d’Astúries i de Girona, ha presidit l’acte i ha fet lliurament del trofeu que porta el seu nom a la tripulació de l’Estrella Damm, els espanyols Alex Pella i Pepe Ribes i el nord-americà Stan Schreyer.

S.A.R. Senyor Felip de Borbó ha felicitat els navegants i ha manifestat: “Avui celebrem la realització d’un somni, un somni que recull el testimoni del meu besavi Alfons XIII, que el 1928 va encoratjar la primera competició entre Nova York i Santander (…) Aquell somni va impulsar altres iniciatives, com les d’Enric Puig i la seua família. I m’alegra que aquest impuls tinga continuïtat, com en la segona edició de la Barcelona World Race que comença el 31 de desembre, en la qual esperem que es marque una nova fita i un èxit per a la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, per a Barcelona, i per a la vela espanyola. Vull unir la meua gratitud a la que tants aficionats a la vela ofereixen a la família Puig. Avui l’Estrella Damm ha fet un pas de gegant en la direcció a la qual apuntaven aquells somnis. També el W Hotels-Nova Bocana ha fet sens dubte un magnífic paper. (…) Amb el New York – Barcelona Transoceanic Sailing Record s’ha aconseguit un triple rècord: inaugurar una nova competició; unir per primera vegada una ciutat atlàntica i una altra de mediterrània, amb dues cultures que s’admiren i es tornen a enllaçar; i aconseguir un èxit que fa Història, cobrint el recorregut en aquest magnífic temps. Vull agrair a la FNOB la formidable organització del rècord i l’haver decidit donar el meu nom al trofeu. Com a mariner amant de la mar i la vela i com a regatista, em fa una especial il·lusió. Vull agrair també a ajuntaments, clubs i patrocinadors privats el seu impuls a aquest projecte. (…) Després de l’excel·lent resultat del rècord anime als responsables a preparar des d’ara la pròxima edició d’aquest trofeu que podria batre un nou rècord i seguir alimentant els nostres vells somnis”.

L’Estrella Damm va recórrer les 3.670 milles nàutiques (6.800 Km) de Nova York a Barcelona en 12 dies, 06 hores, 03 minuts i 48 segons; un temps que implica una velocitat mitjana de 12,11 nusos, molt per sobre de les expectatives inicials. Aquesta marca suposa un alt llistó a superar per als equips que, a partir d’ara, intentin batre-la.

En nom de tots els patrons que han participat en el NY-BCN Transoceanic Sailing Record, Álex Pella ha volgut recordar i agrair “l’enorme esforç que en els mesos previs al rècord han fet els equips tècnics dels dos vaixells”, així com “la feina de logística dels companys d’oficines”. Pella ha mostrat el seu agraïment també al New York Yacht Club “per la seua fantàstica acollida” en la Gran Mansana, i al Reial Club Nàutic de Barcelona per la “seua magnífica recepció” a Barcelona. També ha recordat els patrocinadors, “sense els quals el rècord no haguera estat possible”. El patró ha acabat amb un record als aficionats: “El nostre agraïment a la gent que ens ha seguit pels seus missatges i felicitacions”.

També han estat guardonats Pachi Rivero, Toño Piris i Peter B. Becker, l’equip del W Hotels-Nova Bocana, que van aconseguir finalitzar el recorregut tot just nou hores més tard que l’Estrella Damm.

Celebració del rècord al MNAC
Celebració del rècord al MNAC

L’acte s’ha celebrat en el Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona i, entre altres personalitats, ha comptat també amb la presència del batle de la ciutat, Jordi Hereu; del secretari d’Estat per a l’Esport, Jaime Lissavetzky; del cònsol general d’EUA a Barcelona, Greggory D.Crouch, i del delegat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona i president de la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona, Pere Alcober.

El batle de Barcelona, Jordi Hereu, ha manifestat: “Barcelona i Nova York han estat sempre molt units, i avui, gràcies a aquest rècord, estan més unides que mai. Distingir els participants en aquesta iniciativa és un honor per a Barcelona, i més si és una iniciativa compartida amb la ciutat de Nova York. A la nostra manera, amb persones de la qualitat d’Enric Puig i Juan Antonio Samaranch (…) amb visió universal, de superació, d’esforç i de solidaritat, hem fet de Barcelona un valor segur, i hem de continuar així (…) Ens estem obrint a nous horitzons. D’aquí a uns mesos tenim els Jocs Europeus d’Atletisme i la segona edició de la Barcelona World Race, que obrin la ciutat cap al món. Amb projectes com “Barcelona Solidària” a l’Àfrica, en l’Exposició Universal de Shanghái, o el NY-BCN Transoceanic Sailing Record estem en el camí de conquerir noves fronteres, i entre tots ho aconseguirem”.

Per la seua part, el secretari d’Estat per a l’Esport, Jaime Lissavetzky, ha apuntat: “El rècord Nova York-Barcelona forma part de les actuacions de la Barcelona World Race, que més que una regata és un gran projecte amb la mar com a protagonista, i amb l’objectiu de promocionar la mar sobretot en termes educatius. Per això és tan important per al Govern d’Espanya (…) Vull destacar la relació entre les ciutats i la mar. Esdeveniments com aquest són el millor exemple d’aquest vincle”. Lissavetzky ha felicitat els participants, ha agraït el suport de la Casa Reial i també ha mostrat el seu agraïment a l’Ajuntament de Barcelona, Port, Cambra de Comerç i Fira de Barcelona. Lissavetzky ha desitjat finalment que el rècord tingui continuïtat.

El cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Greggory G. Crouch, ha llegit una carta del batle de Nova York, Michael Bloomberg, en la qual aquest lamentava no haver pogut assistir a la cerimònia: “Nova York està orgullosa de ser una segona llar per al món”, deia la missiva, “per això estem encantats d’unir-nos a la bonica i cosmopolita Barcelona. Les nostres ciutats estaran per sempre unides per aquest rècord, per aquesta travessia entre Ambrose Light i el W Hotels a Barcelona. El recorregut pioner representa un gran èxit tant per als navegants com per a la vida de les dues ciutats”.

Durant la cerimònia s’ha retut un emotiu homenatge a la figura de l’empresari barceloní Enrique Puig i Planes, patró de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona i un dels impulsors de la Barcelona World Race, mort sobtadament el 19 de setembre de 2008.

Un repte i un èxit

El rècord queda doncs com un repte obert a qui el vulga batre. El Trofeu Príncep d’Astúries i de Girona, que es lliurarà als futurs equips i embarcacions que ho aconseguisquen, és una reproducció a escala del “Miraestels”, una obra de l’escultor Robert Llimós. És una escultura aquàtica que representa una figura que mira al cel i guarda un tresor (una estrella a les seues mans). L’obra es va exposar per primera vegada el 2006 amb motiu del Saló Nàutic de Barcelona i actualment es troba al port de la Ciutat Comtal.

L’esdeveniment ha permès estrènyer llaços no només esportius entre les dues ciutats, sinó també socioculturals i educatius, gràcies als diversos programes en què han participat col·legis i artistes dels dos costats de l’Atlàntic. Amb aquesta finalitat s’han organitzat exposicions, conferències i altres esdeveniments culturals tant en una com en l’altra urbs.

A més, alumnes de diverses escoles barcelonines i novaiorqueses han tingut primer l’oportunitat de conèixer de prop els patrons de l’Estrella Damm i el W Hotels-Nova Bocana, i després n’han pogut seguir de primera mà el recorregut mitjançant videoconferències. Aquest programa educatiu ha permès apropar els alumnes a l’esport de la vela i complementar els seus coneixements en àrees com la geografia i les ciències naturals, mentre de passada inculcava valors ecològics, esportius i culturals.

En representació dels organitzadors del NY-BCN Transoceanic Sailing Record, Pere Alcober, delegat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona i president de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, ha felicitat els patrons “pel seu esforç en aquesta prova que uneix encara més Nova York i Barcelona”. També ha mostrat el seu agraïment als patrocinadors, al Consell Superior d’Esports i a l’equip humà de la FNOB, “la base de l’èxit d’aquesta aventura”. Alcober s’ha mostrat “satisfet de veure reunida tanta gent del món de la vela i l’esport, la feina dels quals fa que Barcelona sigui considerada com una de les capitals d’aquest esport.” Com a exemple ha posat la figura d’Enric Puig, al qual ha dedicat un emotiu record. Alcober ha conclòs “convocant des d’ara el 31 de desembre per a la sortida de la segona edició de la Barcelona World Race”.

* Notícia extreta de la web oficial del rècord el 4 de maig de 2010


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?