A 442 milles de la ciutat xinesa de Sanya, les últimes estimacions apunten que el “Telefónica” podria creuar la línia d’arribada en aproximadament 48 hores.
De cenyida pura rumb a Sanya. Així navega el “Telefónica”: amb l’objectiu posat a Sanya (Xina), punt final de la tercera etapa de la Volvo Ocean Race. Com a líder de la flota, el vaixell patronejat per Iker Martínez manté un dur enfrontament amb els francesos del “Groupama” i tot sembla indicar que el match race entre ambdós es mantindrà fins el final. “Tenim a prop el Groupama”, així que cal anar al màxim per traure-li algunes milles i afrontar millor el tram final”, confirmava Fructuoso en el seu informe diari.
La nit no ha sigut fàcil per a ningú i és que l’aproximació a la costa vietnamita –van arribar a estar a escassos metres de terra- es va convertir en una lluita de virades entre espanyols i francesos per a, finalment, apuntar definitivament a l’est, rumb a Sanya. El “Telefónica” sembla haver guanyat aquesta batalla i afronta les dues últimes jornades de competició des d’una bona posició, encara que des d’a bord Diego Fructuoso afirma que la concentració segueix sent màxima i Iker Martínez i Andrew Cape, patró i navegant respectivament, segueixen revisant amb lupa cada informe amb l’objectiu de mantindre el lideratge.
Una flota, dues opcions
La flota es manté dividida en dos i mentre “Camper with Emirates Team New Zealand”, “Abu Dhabi” i “Sanya” segueixen el deixant marcat per “Telefónica” i “*Groupama”; “Puma” ha defensat l’est per així fer un rumb més directe cap a Sanya. Dues opcions totalment diferents que Fructuoso explicava: “La situació en regata és millor que ahir. Hi ha quatre vaixells que hem optat per navegar prop de la costa de Vietnam i només el ‘Puma’ se n’ha anat molt més a sobrevent. El que hem de fer és defensar el lideratge d’aquest grup i ja veurem què passa amb Puma”.
Per al navegant Andrew Cape, caldrà esperar unes 18 hores per saber com resulta una opció i una altra, encara que sense dubtar-ho qualificava la decisió dels nord-americans com a “molt interessant”. “No sé què va a passar, no ho sap ningú, només hem d’esperar i veure. Nosaltres vam fer el que pensàvem que era millor i ells hauran fet el mateix però no està clara quina opció és l’òptima. Nosaltres estem molt contents d’on estem ara i en 18 hores veurem què passa”, comentava en una retransmissió realitzada hui des del “Telefónica”.
L’optimisme a bord no decau i el de Cartagena recordava que “deia abans que la situació ha millorat perquè tant ‘Camper with Team New Zealand’ com ‘Abu Dhabi’ estan més controlats que ahir, que estaven més a sobrevent”.
Per la seua banda, Cape reconeixia que encara que el cansament fa mossa l’ambient a bord és positiu i tots estan intentant concentrar els seus pensaments en què una vegada en terra hi haurà temps per a descansar: “Hem menjat prou però hem descansat poc. Ha sigut dur amb tantes virades i encara no ha acabat això. Està sent dur però tots veiem la llum al final del túnel i sabem que hi ha temps per a recuperar-se després”.
Vivint en una muntanya russa
Anar de cenyida mai és fàcil, però si a més el vent frega els 30 nusos d’intensitat, la vida a bord es complica encara més; tant, que Diego Fructuoso ha arribat a comparar al vaixell espanyol amb una muntanya russa: “Us escric des de la muntanya russa Telefònica, molt a prop de la costa de Vietnam. És increïble els bots que donem. Tenim prop de 30 nusos de vent, que és una cosa normal per a aquest tipus de vaixells, però el lloc pel qual naveguem, amb tan poc fons, fa que es forme una ona prou seguida i gran. Desdejunar sense tirar la meitat de la llet és missió impossible. Dormir, anar al bany, etc., ni us explique”, escrivia Fructuoso en el seu informe diari.
CLASSIFICACIÓ PROVISIONAL TRAM 2 – ETAPA 3
Dia 12 – 11.00 hora espanyola – 2 de febrer de 2012
1r – Team Telefónica (Iker Martínez), a 442,3 milles de l’arribada
2n – Groupama Sailing Team (Franck Cammas), +7,3 milles
3r – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), +23,4 milles
4t – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), +46,9 milles
5é – Puma Ocean Racing (Ken Read), +72,2 milles
6é – Team Sanya (Mike Sanderson), +249,6 milles
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?