Les cartes estan damunt la taula i les primeres milles rumb a Miami (EUA) estan deixant clares les preferències de cadascun dels vaixells de la flota de la Volvo Ocean Race. Dues tàctiques ben diferenciades marquen ara a la flota i el “Telefónica” segueix defensant la seua aposta per l’est de la flota, allunyant-se així de la costa brasilera; una opció en la qual els francesos del “Groupama” –i ara els nord-americans del “Puma”, encara que més conservadors- també es van embarcar i que, si els càlculs no fallen, esperen que done rèdits a mig termini. Mentrestant, en una estratègia totalment oposada a la dels espanyols, “Camper with Emirates Team New Zealand” i “Abu Dhabi” s’han decantat per navegar prop de la costa.
“Ara estem ja de cenyida, amb poc de vent. Veiem el ‘Groupama’ a la nostra popa i tant ‘Puma’ com ‘Camper with Emirates Team New Zealand’ i ‘Abu Dhabi’ estan més prop de la costa. Han decidit anar més ràpid i més prop de la costa, una cosa que a priori és molt apetitosa, perquè vas ràpid cap a on t’interessa anar, però nosaltres hem preferit sacrificar unes milles ara pensant que el pas del cap per la costa pot ser un punt molt arriscat. En menys d’un dia sabrem com es resol la primera de les decisions tàctiques d’aquesta etapa” explicava Iker Martínez des del Telefónica.
Per a Antonio “Ñeti” Cuervas-Mons, l’estratègia del “Telefónica” estava clara des del primer moment ja que, segons el càntabre: “Nosaltres teníem clar que havíem d’estar separats de Cabo Frio i sembla que ‘Groupama’ també ha pres la nostra opció. Nosaltres creiem que això és el millor i a veure si eix bé”.
Les calmes típique de Brasil
Amb Rio de Janeiro i Cabo Frio enrere, la flota navega ficada de ple en un pou de vent i això que les difícils condicions meteorològiques no estan agafant a ningú per sorpresa, tal com comentava “Ñeti” Cuervas-Mons: “Vem eixir prou ràpids, però el vent ha baixat molt ràpid i ara estem navegant amb molt poc de vent. Ja sabem que aquesta etapa va a ser de calor i poc vent, totalment diferent a l’anterior”.
Per la seua banda, el patró de l’equip espanyol comentava en una cridada telefònica que “no hi ha molt de vent ara mateix. Estem atrapats en un sistema típic brasiler i no hi ha molt més, estem intentant traure el màxim de cada ràfega. No volíem estar massa prop de la costa. Va ser una elecció. Però ara podem veure que tots estan immersos en vents lleugers, així que caldrà veure com acaba això. Confiem en la nostra posició més a l’est. El vaixell va bé i tot a bord també. És una qüestió de vent”.
L’últim informe de posicions publicat, el de les 12.00 hora espanyola, confirma com les calmes minven les velocitats dels vaixells i el “Telefónica” navega a 4,5 nusos de velocitat amb un angle molt més obert que el dels seus rivals. El vent, escàs, bufa del sud amb una intensitat d’entre cinc i nou nusos tant per als espanyols com per als francesos, però els d’Iker Martínez han pogut separar-se durant la nit dels de Franck Cammas i ara aconsegueixen una separació de cinc milles.
A més, en 24 hores l’equip espanyol ha recorregut 191 milles, tan sols cinc menys que els líders provisionals de l’etapa, la tripulació kiwi del “Camper with Emirates Team New Zealand”, i dues milles menys que “l’Abu Dhabi”, segon.
Una vegada la flota isca del pou de vent al qual s’enfronta, arribarà el moment de navegar amb els anhelats vents alisis que els faran devorar milles rumb a l’Equador. “Quan arribarem als alisis? Bona pregunta! Necessitarem un parell de dies per a navegar al llarg de la costa brasilera. Hem d’eixir d’ací i després trobarem una transició i vent de l’est abans que aconseguim el que cridem els alisis. Així que, per tant, necessitarem seguir cap al nord durant alguns dies” confirmava Iker a primera hora del matí.
Tot en ordre
Complertes les primeres 24 hores de navegació oceànica, els cossos comencen a acostumar-se a la vida a bord i, com relatava Iker Martínez: “Com totes les primeres nits, són cansades. Costa una mica fer-se amb la rutina de dormir per torns, a tots ens costa fer-nos amb el ritme de menjar i dormir a hores diferents de les quals ho fem a terra. En tres o quatre dies més, segur que tots ens trobem més descansats”.
Sense cap dubte, el càntabre “Ñeti” *Cuervas-Mons és el més entusiasmat per la seua “volta” a bord, especialment després d’haver de baixar del vaixell a Cap d’Hornos per una lesió lleu de la qual s’ha recuperat durant la seua estada a Itajaí (Brasil). “Estic molt bé, molt content d’estar a bord. Estic regatejant una altra vegada a bord, que és el que més m’agrada. Estic com a nou, sense cap problema” comentava des del “Telefónica”.
Afortunadament, no només la tripulació es troba en perfecte estat sinó que, segons el patró de l’equip espanyol: “El vaixell està bé i la tripulació també. Crec que l’única pèrdua que hem patit ha sigut una sabatilla, que amb el tràfec de les primeres hores un tripulant va perdre. Em recorda a la primera etapa de la Volvo Ocean Race anterior, on jo mateix vaig perdre una sabatilla en una arriada d’espí i quan vam tornar a hissar-lo, va caure a la mar, a partir d’aquell moment em va tocar usar les botes la resta de la prova. Fa tota la pinta que algú arribarà amb els peus ben cuitets a Miami!”.
CLASSIFICACIÓ PROVISIONAL ETAPA 5
ITAJAÍ (BRASIL) – MIAMI (EUA): 4.800 milles
Dia 2 – 12.00 hora espanyola – 24 d’abril de 2012
1r – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), a 4.350,5 milles de l’arribada
2n – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), +3,6 milles
3r – Puma Ocean Racing (Ken Read), +19,3 milles
4t – Team Telefónica (Iker Martínez), +44,5 milles
5é – Groupama sailing team (Franck Cammas), +49,3 milles
6é – Team Sanya (Mike Sanderson), DNS
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?