Esports

Entrevista a Kyle Smith: “Sóc capaç de guanyar curses al CEV”

Entrevista a Kyle Smith
Entrevista a Kyle Smith

Nascut a Huddersfield (Anglaterra) fa 22 anys, Kyle Smith és un de tants pilots estrangers que han viatjat fins l’Estat Espanyol quan només eren uns xiquet amb l’objectiu de tindre un futur mundialista a través del CEV. En el seu cas, Kyle només sumava set anys quan va vindre amb els seus pares al nostre país.

Després de guanyar el campionat valencià de Motocròs 80 i de disputar la Copa Bancaixa Pre-GP 125, Kyle Smith va anar passant per les diferents categories que formen el CEV Repsol fins a convertir-se, a la fi de 2012, en subcampió d’Espanya de Stock Extreme amb l’equip Wild Wolf BST Kawasaki, aconseguint, a més, una victòria en la primera cita de Jerez.

La seua gran temporada li va servir per fer-se un lloc en l’equip mundialista Blusens Avintia de Moto2 al costat de Toni Elías, tot un somni convertit en realitat per Kyle, que es va veure truncat a finals del passat mes d’agost quan Wild Wolf, el seu patrocinador personal, li retirava el suport econòmic necessari per seguir corrent al Mundial de Moto2.

Amb la marxa de Wild Wolf, Kyle havia de baixar-se de la Kalex del Blusens Avintia i cedir-li el seu seient a Dani Rivas, la plaça del qual en l’equip TSR Motorsports del CEV Repsol la passava a ocupar precisament el jove pilot britànic, que en la seua primera carrera a Albacete aconseguia pujar al podi amb un tercer lloc.

Todocircuito.com, a través del nostre redactor Cristian Ramón Marín, ha tingut l’oportunitat de parlar amb Kyle després de la cita d’Albacete. En aquesta entrevista ens parla del seu pas pel Mundial, de la seua tornada per la porta gran al CEV i del seu futur més immediat.

Todocircuito: Com afrontes el final de temporada del Campionat d’Espanya de Velocitat amb l’equip TSR?

Kyle Smith: Espere poder estar al pòdium i guanyar curses en el que queda de temporada. Jo sé que sóc capaç d’estar ací i he de fer-ho. L’equip, a més, té el potencial suficient per fer-ho. Cal treballar amb la moto, perquè al CEV hi ha molt bons pilots, i no va a ser fàcil. Vam fer pòdium en la meua primera cursa amb aquesta moto, al circuit d’Albacete, i pense que es pot estar davant la resta de les curses del campionat.

TC: Llavors, va a aconseguir Kyle Smith una victòria en les dues curses que resten del CEV?

KS: No sé si ho crec, però ho espere. Quan isc a pista, ho faig amb la mentalitat de guanyar. Román Ramos va un pas per davant de nosaltres i està molt fort, però jo vaig a fer tot el possible per lluitar amb ell en les primeres posicions.

TC: En la teua tornada al CEV a Albacete vas aconseguir un pòdium. Et vas divertir més en aquesta cursa que en el mundial?

KS: Sí. No només pel resultat. També perquè vaig anar a millor gràcies al treball amb l’equip. La forma de treballar amb l’equip al mundial no em va agradar del tot i moltes vegades no aconseguíem millorar. A Albacete, a poc a poc, vam anar millorant, i en la cursa vam rodar més ràpid que en qualsevol entrenament. Sempre que isc a un circuit em divertisc, però quan no eixen bé les coses un es frustra.

TC: En la categoria de Moto2, creus que són grans les diferències de nivell entre el CEV i el mundial?

KS: Hi ha més nivell al mundial, per descomptat, però pense que els pilots capdavanters del mundial, si hagueren fet com jo, i tornaren per disputar una cursa com la que vaig disputar jo a Albacete, no l’hagueren guanyat. Al CEV hi ha pilots com Ramos, Hafizh Syahrin o Álex Mariñelarena que tenen un potencial altíssim. De fet, es va poder comprovar en la passada cursa de Misano, en la qual Mariñelarena es va classificar quinzè per a la graella d’eixida, i d’aquest lloc al primer hi ha una distància molt curta. La principal diferència és que al CEV no hi ha tanta quantitat de pilots ràpids com al mundial.

TC: Quins esforços has hagut de fer per convertir-te en pilot de motociclisme?

KS: Per ser sincer, no he fet un esforç tan gran com altres pilots. Sempre m’ha agradat moltíssim aquest món i els meus pares m’han recolzat. Quan havia d’anar a rodar anàvem tots junts amb la caravana i m’ho passava molt bé. La competició i els entrenaments m’han obligat a perdre’m, per exemple, aniversaris dels meus amics o alguna festa, però pilotar és una cosa que sempre m’ha agradat i no m’ha suposat un sacrifici excessiu. He perdut xicotetes coses, que al cap i a la fi són importants, però crec que hi ha gent que ha hagut de sacrificar molt més que jo.

TC: Quina rutina d’entrenament segueixes?

KS: Faig molt de ciclisme per a mantindre el pes. També m’agrada moltíssim escalar. L’escalada potencia l’equilibri, la resistència i la força del tren superior. Són dos exercicis molt complets que, a més, gaudisc practicant-los. Abans nedava sovint, però porte arrossegant des de fa alguns anys una lesió al muscle i, si tornara a nedar, em perjudicaria.

TC: Què opines sobre la celebració de curses del CEV fora d’Espanya?

KS: La meva opinió és bona. Caldrà veure què succeeix. Pot ser que vinguen més pilots estrangers a córrer el CEV, encara que ja n’hi ha prou; també és possible que els equips espanyols es vegen perjudicats, en haver de buscar més patrocinadors que cobrisquen les despeses de les curses a l’estranger. És probable que hi haja equips que no puguen disputar el campionat per aquest motiu. En els temps que corren, i des de la perspectiva econòmica, crec que s’hauria de facilitar més als equips córrer al CEV. Del que estic segur és que a mi m’agradaria participar en ell, perquè viatjar m’encanta.

TC: Aquests canvis responen a interessos econòmics de Dorna?

KS: No ho sé. Ells són els que estudien com millorar els campionats. Jo, mentre puga córrer amb moto i viatjar, puc donar-me per satisfet.

TC: Creus que hi ha alguna manca al Campionat d’Espanya de Velocitat?

KS: Falta, potser, fer més publicitat de les curses. L’entrada és gratuïta i, tot i així, hi ha menys espectadors que als campionats nacionals d’altres països, com en el British Superbikes del Regne Unit.

TC: A meitat de temporada et vas veure obligat a abandonar l’equip Avintia i el mundial de Moto2. La falta de patrocini va ser l’únic motiu de la teua marxa?

KS: En el mundial hi ha molt pocs pilots que cobren un sou com a professional. Molts dels participants estan pagant per poder córrer. Els afeccionats creuen que un pilot, pel fet de córrer un campionat del món, està cobrant una gran quantitat de diners, i no és així. Potser era així, però ja no. Jo tenia un sponsor personal, Wild Wolf, que pagava a l’equip Avintia perquè jo poguera córrer. A meitat de temporada em van cridar els encarregats de Wild Wolf dient-me que havien de fer retallades i no podien continuar recolzant-me. Portaven quatre anys patrocinant-me i, encara que hagen deixat de fer-ho, els done les gràcies, perquè he estat al mundial gràcies a ells. Després que jo abandonara l’equip, Toni Elías, Ricard Jove i fins i tot alguns mecànics també se n’han anat. No sé realment què ha passat.

TC: Què vas sentir quan et van comunicar que no podries seguir corrent al mundial?

KS: Vaig sentir pena, però no vaig plorar per veure’m obligat a deixar de participar al campionat del món. És una llàstima, perquè crec que el pitjor del mundial és que has d’estar dos o tres anys per conèixer els circuits i saber posar la moto a punt, però el temps suposa diners. En moto GP quasi tots els pilots tenen una gran experiència, i per competir contra ells cal adquirir aquesta experiència. Però fins i tot hi ha campions i subcampions del món que estan quedant en el lloc número vint. Crec que, si poguera estar l’any que ve corrent al mundial de Moto2, seria capaç d’estar entre els deu primers en moltes curses.

TC: Vas rebre un bon tracte per part dels dirigents de l’equip Avintia?

KS: Sí. No vaig entendre què va passar al final amb Dani Rivas, que va entrar en l’equip i ell no va pagar per poder córrer. Avintia buscava un pilot que aportara diners al projecte, la qual cosa s’entén perfectament, però tinc entès que Rivas no va pagar. Dani a mi em cau genial, és un gran pilot i comprenc que vulga aprofitar la seua oportunitat. No obstant això, pense que jo també mereixia estar en aquest lloc tant com ell. No vaig a plorar per aquesta situació, l’equip sabrà el que ha de fer.

TC: Creus que va ser justa la sanció a Dani Rivas després de l’incident a Silverstone?

KS: No ho sé. Dani la va fer bona, sincerament, encara que no ha quedat del tot clar què és el que va passar. Em va donar la sensació de que estava recriminant a algun pilot que l’havia molestat, però crec que un warm up no és un moment adequat per a tirar-li en cara res a un altre pilot. Estàs rodant per a escalfar. Ell va provocar molts danys i, a més, es va lesionar. Dani i jo ens portem molt bé, fins i tot em va escriure per felicitar-me pel meu aniversari. Tots cometem algun gran error en la nostra vida, i crec que aquest va ser el gran error de Dani Rivas.

TC: Canviaries una mica del que vas fer durant la teua participació al mundial de Moto2?

KS: Hi va haver grans premis en els quals no vam aconseguir un bon resultat perquè vam arriscar i canviar alguna cosa en la moto just abans de la crusa, quan no hauríem d’haver-ho fet.

TC: Quines ofertes tens per a la pròxima temporada?

KS: M’han ofert participar l’any que ve al CEV amb l’equip TSR. Respecte al mundial, m’agradaria poder córrer-hi, però demanen moltíssims diners per a això. També m’interessaria córrer en el mundial de Supersport. És un altre paddock, però té l’avantatge que és una competició a nivell mundial.

TC: Si la teua intenció és participar al campionat del món, no creus que seria més difícil arribar a ell des del mundial de Supersport que a través del CEV?

KS: Sí, però jo, de moment, no sóc capaç d’aportar els diners necessaris per a córrer el mundial. Mon pare és obrer i ma mare ven cuines. No som una família de molts diners. El mundial de Supersport és més econòmic i crec que no resultarà tan difícil trobar un patrocinador. No cal oblidar que existeixen pilots que estan guanyant curses al mundial de Moto2 i estan pagant una quantitat enorme de diners per participar.

TC: Quin pilot capdavanter del mundial de Moto2 paga per poder córrer?

KS: Tinc entès que Tito Rabat, per exemple. I recordem que és un pilot que pot ser, sense problemes, campió del món.

TC: Creus que lluitaries pels primers llocs al mundial de Supersport?

KS: Depèn de la moto. Crec que tinc el que fa falta per estar davant en qualsevol categoria. Tant amb moto2 com en Supersport. No dic que vaja a estar davant, però pense que tinc la possibilitat.

TC: Quan pilotes en un circuit amb milers de persones a les graderies, ets conscient d’això o prefereixes aïllar-te i pensar únicament en la cursa?

KS: M’agrada pilotar i que hi haja gent a les graderies. Jo vaig d’espectador a algunes curses perquè m’agrada l’ambient que n’hi ha, però quan isc a pista isc a guanyar únicament. Per mi, per la sensació de victòria.

TC: Com a pilot de motociclisme, quines qualitats necessites millorar?

KS: He de ser més fi pilotant. Moltes vegades vull anar més ràpid del que dec, i en la velocitat, per molt que apretes, no sempre vas a anar més ràpid. Són molt importants la suavitat i la finura amb les quals pilotes. També cal saber controlar la situació. A poc a poc vaig millorant, sobretot des que col·labora amb mi Juan Borja. Ell m’ha ajudat moltíssim, i sempre em diu que he d’estar més tranquil, que l’important és acabar la cursa. Quan era més jove em queia moltes més vegades, perquè eixia a tirar tot el que podia i no utilitzava el cap. En el motociclisme cal pensar molt, no es tracta únicament de donar gas.

TC: Creuss que tornaràs a córrer al mundial?

KS: M’agradaria.

TC: Però creus que vas a fer-ho?

KS: Sí. Vaig a ser positiu.

TC: Què et queda per aconseguir al món del motociclisme?

KS: Ser campió del món. La pena és que no estic participant al mundial ara mateix. El primer objectiu, que era córrer en el campionat del món, ja ho he aconseguit. El pròxim és guanyar-lo. Còrrec per a això, no per quedar segon.

Pel seu interés hem reproduït aquesta entrevista apareguda a la web todocircuito.com el 26 de setembre de 2013.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?