La lluita als primers llocs de la Barcelona World Race segueix sent intensa. Camí a la propera porta de seguretat a l’Índic, el barco català Estrella Damm, tercer classificat, ha aconseguit desenganxar-se lleugerament del francès Groupe Bel, mentre continua la persecució del Mapfre i de l’Virbac-Paprec 3.
El barco d’Alex Pella i Pepe Ribes torna a tindre la millor mitjana de velocitat de les últimes 24 hores (entre les deu del matí d’ahir i de hui), quasi 18 nusos, recorrent 428 milles. Això ha sigut possible gràcies a un bon rumb directe a l’est i unes condicions quasi perfectes per a la velocitat de l’Estrella Damm. Però la navegació no ha sigut fàcil, ja que no tot és córrer en aquesta volta al món en condicions extremes: “Ja s’ha normalitzat una mica la situació. Tenim 25 nusos del sud-oest i ja no donem tants bots “, va explicar Pepe Ribes en videoconferència. “En els últims dies hem hagut de frenar dues vegades perquè pensàvem que si no trencaríem el barco. Han sigut dues situacions de mar confusa, amb el barco saltant al buit com un cavall desbocat. Vam posar la trinqueta i tres rissos i vam baixar a 14 nusos durant tres hores ahir per la vesprada i cinc hores fa un parell de dies “, va comentar.
“El límit del barco no el coneix ningú”, va prosseguir el patró de Benissa (Alacant), “però hi ha situacions que per l’experiència notes que no és bo el que estàs fent i has de baixar el ritme. Fa dos anys que sentim el barco com a part del nostre cos, però ara estem vivint situacions noves i aprenent sobre la marxa i amb l’experiència que tens vas solucionant els problemes que van venint “.
Ribes va reflexionar sobre la competència amb el Groupe Bel: “Em sorprèn haver-los tret milles. Això vol dir que ells també han frenat durant un temps. En l’últim informe els portem unes trenta milles enrere. Nosaltres anem al nostre ritme. No depenem de Groupe Bel. El ritme del nostre barco es guia pel que creiem nosaltres que és millor. De moment ens està funcionant bé i seguirem així. Perquè altres barcos corren més no anem a estrènyer més si pensem que no es pot. És una posició una mica conservadora però és així. Depenem més de nosaltres que dels altres “, va insistir Ribes.
Segons el patró, les properes jornades són decisives en l’estratègia de l’Estrella Damm: “Segons els parts ens ve una rolada a proa i estem al millor rumb VMG (velocity made good, velocitat al rumb més directe a l’objectiu), orsats per anar caient . A la porta sembla que hi ha una bombolla de poc vent. Però els parts no són gens clars. Cap de les previsions té gaire força. Demà al migdia arribarem a la porta, i aquesta nit sabrem què fer després. Sembla que l’única solució per passar l’anticicló és rodejar-lo, però d’altres vegades hem anat al sud, després s’ha aclarit i ens han tret milles. Per això en aquestes 24 hores és molt important estar atents a les informacions meteorològiques i a veure si prenem una bona decisió “.
Al mal temps … poques discussions
Ribes va explicar que amb condicions dures com les que estan passant, la relació a bord entre ell i Alex Pella no es veu deteriorada, perquè a penes es creuen: “En els dies de mal temps no tens quasi relació perquè estàs cansat i al que li toca descansar no ix de la llitera, perquè les hores a coberta són esgotadores. Hi ha més tensió quan s’ha de prendre alguna decisió important. No obstant això, quan hi ha mal temps et passes ràpid la informació dels àngles, la pressió … i en cinc minuts, o dotze si has de menjar, estàs a la llitera “, va comentar.
“Ara mateix l’Alex està a coberta trimant la major. Anem amb el pilot automàtic a 19,5 nusos de mitjana amb 25 nusos del 100 d’angle real. En aquestes condicions mantenim una mitjana acceptable amb el pilot i trimant, millor que si conduïm nosaltres “, comentava.
Temps lliure: a revisar … i a menjar
Preguntat pel que feien en el seu temps lliure a bord de l’Estrella Damm, Ribes va manifestar que no tenien temps per a la lectura: “El temps lliure el dediquem al manteniment, i ara mateix anem amb una mica de retard, per exemple amb alguns elements de l’electrònica que s’han desenganxat de la mampara. Quant faça millor temps el primer és fer manteniment, pujar al pal a revisar… en les pròximes tres setmanes no preveig temps lliure “, va insistir.
Ribes es va mostrar especialment content en parlar del menjar de bord, imprescindible per mantindre’ls en forma en situacions extremes, i va agrair especialment a Jan Santana, director de l’equip, i a la Dra. Pons del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, per haver preparat aquesta vessant amb encert: “Anem canviant la dieta. Tenim bosses organitzades per setmanes. Els càlculs des de Barcelona a la porta de l’Atlàntic eren de menys calories, perquè feia calor. En les següents tres setmanes portem el que pensem que necessitarem fins a Nova Zelanda. En el meu cas, el menjar de calor aporta 4.400 calories i el de fred 5.500. Això és perquè tenim un àpat més, més barretes energètiques i fruits secs i cereals. La veritat és que estem menjant súper bé gràcies al treball de Jan Santana. Vicky Pons, del CAR de Sant Cugat, ens va fer un estudi i per això Alex i jo tenim racions diferents. Basat en aquest estudi Jan ha organitzat el menjar que portem a bord i està perfecte. Ara mateix m’estic menjant un cocido madrileño “.
Classificació provisional Barcelona World Race, 4 febrer 2011 09.00 GMT (10.00 hora catalana):
1. Virbac-Paprec 3
2. Mapfre, a 412,6 milles del líder
3. Estrella Damm, a 540,1 milles del líder
4. Groupe Bel, a 576,6 milles del líder
5. Renault Z.E., a 781,3 milles del líder
… Fins a 12 vaixells en regata
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?