Esports

Ni Bona Esperança ni Hornos, el més dur, Gibraltar

L'Estrella Damm. Copyright Maria Muiña / Barcelona World Race
L'Estrella Damm.

L’Estrella Damm dels patrons Alex Pella i Pepe Ribes, quart classificat provisional a la Barcelona World Race, ha viscut les hores més difícils de la regata just quan la volta al món arriba a la seva fi. El vaixell català va marcar el millor registre de l’Atlàntic fins ara en aquesta edició amb 27 dies, 11 hores i 55 minuts de Cap d’Hornos a Tarifa. L’últim gran obstacle, l’Estret de Gibraltar, ha estat el més dur: “Després de tota la volta al món, el pas de Gibraltar ha estat el pitjor dia per al vaixell i per a nosaltres”, assegurava Pepe Ribes en la videoconferència d’aquest matí. “Per un moment vam pensar que no podríem passar i que hauríem de tornar enrere”, confessava.

L’Estrella Damm segueix en quarta posició a 142 milles del Renault Z.E., tercer, respecte del qual ha perdut algunes milles en els últims informes de posicions, encara que en el còmput de les últimes 24 hores li n’ha retallat setze.

El vaixell de Ribes i Pella va passar l’Estret amb vents sostinguts de llevant de 45 nusos i ratxes de fins a 65 nusos, “i unes muntanyes d’onades increïbles”, com relatava el de Benissa (Alacant), una situació en què el control del vaixell és gairebé impossible. “No teníem cap escapatòria. Era cenyida pura (vent en contra). Hi havia moments que havíem de virar, però hi havia 60 nusos i no podíem. Una cosa que hem après ahir és a trabujar amb 60 nusos quan no podíem virar. Anàvem amb el tormentí i amb el quart ris i moltes vegades quan bufaven 55-60 nusos, sense control cap del vaixell. Voldria donar les gràcies a Tarifa Tráfico que va estar apartant-nos als mercants de tota la nostra derrota perquè era impossible que nosaltres esquivéssim res “, explicava Ribes.

“Recordo un mercant especialment. Estàvem en la seva proa, va entrar un xàfec de 65 nusos i vam haver de baixar la major i ens vam quedar gairebé sense control del vaixell. Si no hagués estat per aquella noia de Tarifa Tráfico que anava obrint-nos camí … “, relatava el patró.

Ribes va explicar que era més segur navegar a prop de la costa al mar d’Alboran, i que a més es guanyava velocitat amb menys vent i onada: “Ara estem donant bords a prop de terra, ens queden un parell de virades per enfilar ja al Cap de Gata. Després pensem que si les condicions d’onada són iguals a l’altra banda seguirem igual per la costa per evitar el vent i el mar fort, ja que correm més aquí, que podem anar a onze nusos, mentre que per fora anem a vuit o nou . O sigui encara que sigui molt més treball i no puguem dormir pràcticament perquè cada 50 minuts cal virar, és millor seguir prop de la costa … ”

“Esperem doblar el cap de Gata aquesta tarda i que el vent ens doni un respir i començar a posar les veles normals: trinqueta, solent i navegar de cenyida normal. Les últimes 24 hores han estat amb el tormentí i tres o quatre rissos, i el vaixell pateix moltíssim perquè amb aquestes onades mediterrànies, encara que pugis bé, darrere de l’onada no hi ha res, i caus quatre metres “, relatava Ribes.

Un detall del campió

Assabentat que Jean Pierre Dick, guanyador de la Barcelona World Race a bord del Virbac Paprec 3, romandrà a Barcelona per rebre l’Estrella Damm, Ribes va comentar: “Ha fet una regata increïble. És un detall per part de Jean Pierre. Ell va ser qui ens va introduir en la classe IMOCA. Alex va estar treballant amb ell i el seu equip quatre mesos. Jo vaig estar-n’hi dos, i un mes de regata amb Jean Pierre, i a part de ser una persona excel·lent, el considero un amic.”

Classificació provisional Barcelona World Race, 6 abril 2011 14:00 GMT (16:00 hora catalana):
1. Virbac-Paprec 3, arribat
2. Mapfre, arribat
3. Renault Z.E., a 228,6 milles de l’arribada
4. Estrella Damm, a 370,9 milles de l’arribada
5. Neutrogena, a 721,7 milles de l’arribada
6. GAES Centres Auditius, a 1.382,7 milles de l’arribada

… Fins a 10 vaixells en regata


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?