Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari electrònic BYM Sailing & Sports News el 25 de juny de 2008:
Pepe Ribes (Benissa, Alacant, 19/06/1971) mai ha necessitat molt de temps per a decidir-se a participar a la Volvo Ocean Race. Es va enganxar en 2001, amb la seua primera Volvo, i ara cada vegada que es baixa d’un vaixell ja sap que estarà en la següent. Ningú dubta que es deixa la pell en cada projecte i cada esgarrapada en el vaixell és una ferida en la seua pròpia carn. Aquesta serà la seua tercera Volvo, i diuen que a la tercera va la vençuda…
Aquesta serà la teua tercera Volvo Ocean Race, i amb un recorregut bastant diferent al d’edicions anteriors, quines creus que seran les etapes o els moments més complicats de la regata?
El moment més complicat pot ser qualsevol, tot depén de la mar o del lloc on et trobes. Jo crec que les etapes més interessants d’aquest nou recorregut seran precisament les noves, les que van per Índia-Singapur, Singapur-Xina i Xina-Rio que són diguem les grans novetats. Serà interessant saber què passa en aquestes zones on normalment no hi ha regates ja que no sabem exactament quines condicions ens esperen o com serà el tipus de navegació, mentre que en la resta d’etapes, com pot ser la primera, ja saps més o menys el que t’espera.
Aquesta és una regata molt dura en què es viuen moments molt difícils però al final estàs en la línia d’eixida de la següent. Què té aquesta regata que no tinguen les altres?
Una de les meues motivacions és el tipus de navegació que es fa i també el tipus de vaixell. Són vaixells molt ràpids en què gaudeixes molt navegant en ells. Per descomptat, l’altra gran motivació és guanyar, o almenys estar en el podi una altra vegada (Va ser tercer en l’edició de 2001-2002 amb l’Amer Sports One).
A més d’un dels proes de l’equip Telefònica ets l’encarregat d’un dels vaixells, Podries explicar-nos en què consisteix aquesta funció?
Aquesta funció està relacionada des del principi amb el disseny i la construcció del vaixell. Ser l’encarregat significa que has de conèixer totes les àrees del vaixell. He estat pensant molt de temps en cada part del vaixell per si sorgeix qualsevol problema poder solucionar-lo. Cal pensar que quan fem una etapa el vaixell va a estar 25 o 40 dies navegant en què no va a tindre assistència del nostre equip de terra, així que el primer és preveure els possibles problemes i després conèixer el vaixell i els sistemes per a poder reparar-los en l’aigua.
Quin és la teua opinió pel que fa a aquesta nova versió dels Volvo Open 70?
Crec que s’han fet molts canvis, gairebé tots per a millorar les mesures de seguretat. Segons el meu parer aquesta vegada hi haurà molta més igualtat que en l’edició anterior, en què hi va haver un vaixell destacat i la resta anàvem darrere. Ara les diferències les marcarà la manera de navegació més que el vaixell.
Quins creus que són els punts forts de l’equip Telefònica?
El fet d’haver comptat de nou amb el gabinet de disseny de Bruce Farr és un dels nostres punts forts, així com haver fet durant tot l’hivern i al llarg dels últims mesos el desenvolupament de les nostres veles, encara que fóra amb un vaixell de la passada generació. En cada peça del vaixell, no només les dissenyades per Farr, i en cada àrea del vaixell tenim gent molt bona treballant amb nosaltres, i amb moltíssima experiència. Esperem que tot això al final faça que tinguem un vaixell ràpid, perquè el grup de navegants som un grup amb moltes ganes i anem a fer que aquest equip vaja molt ràpid.
Hi ha alguna diferència a l’hora de fer la preparació per part de l’equip Telefònica pel que fa a l’anterior edició de la Volvo Ocean Race?
L’edició passada ens vam basar en fer moltes milles, i en aquesta hem preferit dedicar-li més temps al disseny i menys a fer milles. És un enfocament diferent i caldrà veure com resulta.
Quin és el teu principal objectiu en aquesta Volvo Ocean Race?
Vaig a dir-ne tres: acabar, guanyar i gaudir. Per aquest ordre.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?