Benissa, al cor de la Marina, ha celebrat les seues festes de Moros i Cristians en honor a Sant Pere Apòstol, Patró de la localitat. Unes festes relativament joves que van néixer fa uns 40 anys de la commemoració que se celebra cada any al final del mes d’abril en honor a la seua Patrona, La Puríssima.
Fa quatre dècades, en les esmentades celebracions, els clavaris van incloure al seu programa una cercavila de Moros i Cristians, que llavors començaven a prendre forma en moltes de les localitats de la comarca, com Dénia.
Va ser un èxit. Van pensar que la iniciativa puntual d’una clavariessa podria tindre la seua continuïtat en anys successius. El dubte i la polèmica va sorgir sobre si es mantenien aquestes festes al programa de la Puríssima o se’ls donava entitat pròpia.
Al final va prevaler la idea de crear aquestes festes en dates diferents. Es va optar per celebrar-les en honor de Sant Pere Apòstol, copatró de la localitat, i sempre en el cap de setmana més pròxim a la seua festivitat, el 29 de juny.
Així van sorgir, de manera natural i espontània, sense antecedents històrics però amb moltes ganes i il·lusió per part dels fundadors. Benissa pot presumir de ser una de les primeres poblacions de la comarca, i fins i tot d’altres ciutats de la Comunitat, que van redactar un reglament i estatuts de la festa, donant-li la seua pròpia personalitat, consolidant-les en el temps.
No hi ha mixtes
En aquests 40 anys han treballat molt, fins aconseguir l’esplendor que avui gaudeixen, cuidant molt els vestits, sobretot els oficials, així com els boatos, les ambaixades i altres festes pròpies que al llarg d’aquest temps s’han desenvolupat amb una gran dignitat.
A Benissa, les filaes són de dones o d’homes, no n’hi ha mixtes, Enguany, la casualitat ha volgut que els màxims càrrecs els ostentaren tot dones, sent la filà Corsàries la que ha tingut l’honor i la responsabilitat de tindre la capitania i l’ambaixadora cristiana, l’ambaixadora ha sigut Sandra Caravaca i la seua tia, Verónica Bertomeu, la capitana.
En el bàndol moro, els màxims càrrecs han recaigut en la Filà Beduines, on l’Ambaixadora ha sigut Silvia Grimalt i la Capitana Fina Cuello. La gran entrada que es va dur a terme per bona part del centre urbà de Benissa, va comptar amb la presència de milers de veïns i visitants que van vibrar amb les marxes mores i cristianes, així com amb la vistositat i espectacularitat dels boatos.
En el bàndol cristià van desfilar les filaes Conqueridores, Llauradors, Pirates, Templaris, tancant les Corsàries. Durant tota la desfilada, els components dels Moros i Cristians de Benissa van estar acompanyats per milers de visitants que van omplir d’aplaudiments el gran espectacle
Amb ritme dinàmic
En el boato va ballar el prestigiós ballet Òpera d’Ontinyent que obria el pas a l’ambaixadora i a la capitana, comandant vistoses carrosses del Llombo d’Ontinyent. Els exèrcits de la mitja lluna estaven integrats per les filaes Taifes, Berebers, Zairenyes, Califes i Sharquies, tancant la desfilada les components de la filà Beduines, que van realitzar un gran esforç, acompanyades per ni més ni menys que per la Banda Primitiva d’Alcoi i el ballet d’Inma Cortés, més d’una dotzena de camells obrien el pas a l’Ambaixadora i a la Capitana.
Una gran entrada, exemple per a moltes poblacions, amb ritme dinàmic, que no es va fer gens pesada i amb bons grups i una gran qualitat en els boatos, així com bones bandes de música. Una molt sincera enhorabona per al municipi de Benissa.
Pròximes festes
Ara, en els pròxims dies arribarà el torn de Benetússer, que celebrarà les festes aquest dissabte. Després serà l’ocasió de gaudir d’aquestes desfilades a Pego i Picanya. Una mica més tard Torrent i la Vila-Joiosa viuran amb intensitat les seues festes de Moros i Cristians, que ompliran de colorit, fantasia i sentiment els carrers d’aquestes poblacions. Una constant successió de festes que demostren la tremenda bona salut que aquesta tradició viu a tots els indrets del País Valencià.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?