Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 6 de novembre de 2007:
Benissa ha homenatjat els Brigadistes Internacionals que van romandre en els dos hospitals del poble.
Durant diversos dies s’han celebrat col·loquis, inaugurat un monument en el seu record i, en el nou cementeri, es va recordar els deu brigadistes que van morir al poble, entre juny de 1937 i març de 1938.
Tot això, en el marc de la II Setmana d’homenatge a la República i a les Brigades Internacionals.
En el cementeri nou, davant la tomba de cinc dels Brigadistes morts al poble de Benissa, soterrats en el cementeri benisser, es va celebrar un acte d’homenatge als morts a Benissa, amb la presència d’unes 30 persones.
En total van ser deu: Jou Luet (de nacionalitat desconeguda), Boleslaw Cugowski (Polònia), Giovanni Monego (Itàlia), Alill Begovitsch (Iugoslàvia), Charles Ferrand (França), Emile Krochner (França), Maurice Cornetti (Itàlia), Jean De Lucis (Itàlia), Rudolph Heinisch i Robert de Lisle (França).
Tabaleters i dolçainers de la Colla de Pere Bigot de Benissa van interpretar la música de l’Himne de Riego. Robert Llopis va recordar els deu brigadistes i un membre actual anglés va recordar els morts, amb alguns dels moments viscuts al poble.
La Colla va interpretar la Muixeranga i es van dipositar dues corones amb els colors republicans en la tomba dels cinc soterrats.
Setmana d’homenatge
Els actes es van iniciar amb una xerrada col·loqui sobre el tema “De Benissa a Catalunya. L’evacuació sanitària dels Brigades Internacionals”. Van intervindre Marta Costa Naudó i l’estudiós del tema Robert Llopis Sendra. L’acte va tindre lloc en la Seu Universitària de Benissa i va estar organitzat pel Casal Cultural de Benissa – Acció Cultural del País Valencià.
Posteriorment, en el parc situat davant la Casa dels Feliu, va tindre lloc la inauguració del monument a les Brigades Internacionals, obra de l’escultor Rafael Carrió.
EL batle de Benissa, Juan Bautista Roselló va manifestar que “la llibertat, defensa i lluita” és el que pretenien els brigadistes en arribar a Benissa en 1937. Roselló va comparar els valors democràtics amb la intolerància, que tan de moda està ara “quan es cremen banderes de qualsevol institució o persona”. Roselló va advocar perquè no tornen a repetir-se aquells fets i aquella situació. Robert Llopis, estudiós dels Brigadistes va recordar la tasca realitzada pels voluntaris internacionals que van arribar a Benissa.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?