Continuen els actes per a reivindicar els drets de les dones, iniciats a Benissa el passat 8 de maig, Dia Internacional de la Dona, amb unes multitudinàries concentracions de persones a ambdues lectures de manifests. Hui, 17 de març, s’ha presentat la Biblioteca vivent de dones benisseres, un projecte en el qual diferents dones que han sigut referents per algun motiu, o que compten amb un missatge que divulgar en l’àmbit intercultural, han compartit les seues experiències amb desenes de persones que s’han apropat a la Plaça Rei Jaume I per a conéixer uns testimonis de superació personal, d’aventures i de reptes aconseguits o per aconseguir.
Convertides al llarg del matí en ‘llibres-persona’, cadascuna d’elles era consultada per un públic divers: dones i homes de diverses edats, incloent xiquetes i xiquets i també famílies, junt amb cinc dones que han contat diverses experiències en tant a la seua condició.
Virtudes va ser la primera regidora de Benissa en democràcia. I entre d’altes reptes, va aconseguir que l’elecció de la Regina de les Festes de la Puríssima Xiqueta fora per sorteig, “sense valorar si la persona elegida era més guapa o més rica. Simplement que tinguera il·lusió”, destaca. Virtudes també va contribuir notablement en la recuperació de la Fira i Porrat de Sant Antoni, que va estar molts anys sense fer-se a Benissa per discrepàncies entre els firaires i el comerç local. A més, també va ser una de les persones que va treballar més intensament en l’aprovació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de 1982, que és el que està regint hui en dia Benissa després que a 2013 el Tribunal Suprem anul·lara el de 2003, i actualment s’està creant un de nou.
Lídia és poeta, universitària i ja ha guanyat diversos premis de poesia. Lídia demana igualtat, i també per a la poesia, que “contínuament es veu menyspreada si la compares amb la narrativa”. La inquietud i les ganes de fer coses de Lídia es contagia entre les persones a qui els explica la seua obra, o a qui els llegeix algun dels seus poemes. A prop de Lídia seu Rashida, nascuda a Marroc i resident a Benissa des de 2004. És musulmana i ha rebut mostres de menyspreu per dur vel, si bé es mostra comprensiva i esperançada en un futur millor, més multicultural. “Estic agraïda a moltes amistats i a molts veïns i veïnes que em tracten amb afecte i em respecten com a persona i com a musulmana”, explica Rashida.
Maria, altra de les ‘llibre-persona’, va ser una de les primeres dones de Benissa en exercir el seu dret de divorciar-se. Lluitadora i amb tres fills, aquesta dona parla amb decisió i de forma directa: “Veig pel carrer a xicons adolescents que no respecten a xiques de la seua mateixa edat, i això no pot ser”. Mentre ho verbalitza, li agafa la mà a una xica jove que està amb els seus pares i li diu que “no comportes mai que un xic et diga com has de vestir, o que t’insulte, o que et diga quan has de tornar a casa, perquè si ho fa, eixe xic no et vol”.
Encarna és una atleta experta en trail de muntanya. Habitual en la Perimetral de Benissa, ha participat en moltes curses semblants, com la Desafio Lurbel de Finestrat, de 120 kilòmetres. “Ara estic preparant l’Ultra del Mont-Blanc, amb més de 100 kilòmetres”. Una cursa als Alps que transcorre per França, Itàlia i Suïssa. Encarna és capaç de recórrer aquestes distàncies igual que fa un home, però moltes vegades no se li reconeix l’esforç: “M’ha passat que a l’hora de rebre un premi en metàl·lic per algun triomf, la quantitat és menor que la dels homes, i fins i tot una vegada tan sols van premiar els tres primers homes”.
En total, cinc dones que han compartit un matí per a mostrar, a les desenes de persones que s’han assegut al seu costat, que cal seguir treballant per la igualtat. Un acte que ha tingut continuïtat amb un contacontes per la igualtat i la iniciativa per la construcció col·lectiva per la igualtat, amb centenars de missatges de l’alumnat de l’IES Josep Iborra que decoren la Plaça del Rei Jaume I.
Ja el 21 de març, es donarà a conéixer el projecte de la Wikidones benisseres, una proposta transversal amb la Biblioteca vivent, i que compta amb la participació de la comunitat educativa de Benissa, amb els CEIP Pare Melchor i Manuel Bru, l’IES Josep Iborra i l’Escola de Persones Adultes (EPA).
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?