General

Conclusions de la Comissió d’Investigació; enviades pel president de la Comissió

1) ELS ANTECEDENTS

El 26 de gener EL PAIS donava les primeres informacions sobre l’OPERACIÓ TAULA:

«PP València: 24 detinguts en una operació anticorrupció centrada a València | Espanya | EL PAÍS
24 detinguts en una operació anticorrupció centrada a València
Alfonso Rus, expresident de la diputació, entre els implicats en l’Operació Taula. La Guàrdia Civil ha llançat aquest dimarts una operació contra la corrupció centrada en Ajuntaments de la província de València que van ser governats pel PP, la Diputació provincial i la Generalitat. Entre els detinguts , segons fonts de la recerca,es troba Alfonso Rus, l’expresident de la diputació i exalcalde de Xàtiva».

El dia 27, EL DIARIO.ES titulava:

«Llista completa dels 24 detinguts de l’operació contra la corrupció del PP valencià.
La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha suposat el colp de gràcia per a la corrupció del PP valencià.
Vuit càrrecs de la formació han sigut detinguts, investigats per prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.
El jutge, la Fiscalia Anticorrupció i la UCO de la Guàrdia Civil creuen que el PP -partit majoritari a la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2015- va crear una trama de corrupció que va poder servir per a enriquir a molt dels seus càrrecs i finançar il·legalment al partit.
La llista de detinguts ascendeix ja a 24 i altres deu han de comparèixer per a declarar com investigats. Aquesta és la llista completa d’arrests a la qual ha tingut accés eldiario.es (tots els arrests s’han produït a València, a excepció dels dos que s’esmenta a Castelló i Alacant):
Alfonso Rus. Expresident de la Diputació de València, expresident del PP de València i exalcalde de la seua ciutat, Xàtiva. Ha sigut arrestat en el seu domicili. És sospitós de ser l’home clau del cas Imelsa.
David Serra, exvicesecretario del PP a la Comunitat Valenciana i imputat pel cas Gürtel, concretament en les peces que recerca el presumpte finançament il·legal del partit Serra va ser el número 2 de Ricardo Costa, autor d’una frase cèlebre: “La festa no s’acaba mai en el PP de la Comunitat Valenciana”.
A continuació la relació de noms entre els quals apareix per primera vegada citat:
Vicente Francés Mora, empresari. Ha tingut o té càrrecs en empreses constructors i d’energies netes.

El 28 de gener LEVANTE-EMV informava:

«La caiguda d’Alfonso Rus arrossega a sis empresaris de la construcció.
Detenen a altres set contractistes de la diputació i l’Ajuntament de València a més de tres funcionaris de la institució provincial – Cleop i Construccions Luján, mercantils habituals de l’àrea de Carreteres, estan implicades.
La «mascletà» judicial avançada a gener que el dimarts va provocar la detenció d’Alfonso Rus i la seua cúpula, al costat del circule de confiança de la ex alcaldessa de València, Rita Barberá, també ha arrossegat a sis empresaris valencians de la construcció. Entre els vint-i-quatre detinguts dimarts passat figura el president de Cleop, Carlos Turró, i el seu exdirector general, Alejandro Serra Noguera; el president de Construccions Luján, Francisco Javier Luján Morant; el propietari de Construccions Francés, Vicente Francés Mora; Javier Marchesi, exconseller delegat de l’empresa constructora Clàssica Urbana; ademásdel castellonenc Carlos Vicente Gil, propietari de Cyrespa. Tots ells tenen un denominador comú: les contractacions amb la Diputació de València, majoritàriament, l’ajuntament de la capital i altres consistoris amb alcaldes implicats. La Generalitat també era client d’aquestes empreses, quan encara licitava obres. La resta de constructores implicades en el presumpte cobrament de comissions són de molt menor grandària. Construccions Francés, propietat de l’empresari detingut Vicente Francés Mora, ha aconseguit en els últims anys adjudicacions en la diputació, Montcada i Fontanars dels Alforins, institucions en les quals Alfonso Rus, Juan José Medina i Màxim Caturla (també detinguts) tenien poder decisió o capacitat d’influir en les adjudicacions.»

Per la seua banda EL MUNDO titulava:

«Constructores de llarga trajectòria en el centre de les sospites de
comissions.

El colp assestat contra la presumpta trama de corrupció vinculada al cobrament de comissions il·legals ha provocat la detenció de sis empresaris del sector
« Les societats a les quals van estar vinculats van ser contractistes de les administracions valencianes en algun moment.
El nombrós grup de detinguts i imputats en l’Operació Taula pot dividir-se en dos grans grups. El dels càrrecs públics o assessors de confiança lligats a la política -els encarregats, suposadament, de cuinar els contractes públics en benefici propi o del PP- i el dels empresaris que van créixer entre la classe política per a obtenir aqueixos contractes a canvi, suposadament, de comissions que es van repartir entre butxaques particulars i comptes del partit.

I si hi ha un sector fortament vinculat a la suposada trama de les comissions il·legals a tenor de les detencions practicades per la Guàrdia Civil és el de la construcció. A més de Turró i Luján, altres quatre empresaris de la construcció també han sigut arrestats. Es tracta de Vicente Francés Mora, propietari de Construccions Francés; Javier Marchesi, exconseller delegat de Clàssica Urbana; Carlos Vicente Gil, de Cyrespa; i Alejandro Serra Noguera, exdirector general de Cleop.»

I en l’article Taula: el cas que ho explica tot.

«L’operació resoldrà incògnites de moltes de les recerques sobre corrupció. El PP blanquejava mossegades per a finançar les seues campanyes. Les claus d’una trama de corrupció que va competir amb ‘Gürtel’ a València. Un dels detinguts és David Serra processat en dos de les cinc peces de la Gürtel valenciana. Serra és l’element que connecta les recerques de Francisco Corretja amb l’escàndol de la suposada trama de comissions que va saltar des de la Diputació.

Es desconeix el paper concret de Serra en la trama doncs la causa segueix baix secret però una recerca d’EL MUNDO ja va acreditar que només nou mesos després que Serra engegara el seu bufet d’advocats a València, Estudi General Advocats i Assesors, la Diputació li va encarregar serveis d’assessorament i redacció d’informes jurídics per al servei de planificació i secció d’expropiacions de l’àrea de Carreteres de la Diputació.

L’instructor de la Gürtel valenciana, el magistrat José Ceres, va processar a Serra al juliol de 2014 i aquest va presentar la seua dimissió com a diputat autonòmic al setembre. Un any abans, al gener de 2013, Serra va renunciar a l’exclusivitat de les Corts per a exercir d’advocat en un bufet. Estudi General Advocats i Assesors es va constituir el 25 de febrer de 2013 i té la seua seu en el carrer Félix Pizcueta de València. Com a administrador únic figura, segons aquesta documentació, Juan Pablo Agulló, un advocat d’Alacant expert en contenciosos i assumptes urbanístics, que en el cas que investiga les irregularitats en el Palau dels Arts apareix com el representant legal de la ex intendent de l’òpera Helga».

Per fi el 29 de gener EL MUNDO:

«CORRUPCIÓ. L’empresari Vicente Francés, un dels detinguts en el cas’Taula’, constructor de capçalera de Benissa.

L’agrupació local del PSPV-PSOE a Benissa va emetre aquest dijous un comunicat per a anunciar que va demanar una comissió de recerca sobre les obres adjudicades per l’Ajuntament, governant pel popular Juan Bautista Roselló (actualment assessor en la Diputació d’Alacant) a l’empresa Construccions Francés, el propietari de les quals és un dels empresaris detinguts dins de l’operació Taula Vicente Francés. Francès ha realçat obres per a l’Ajuntament obres per diversos milions d’euros. Un altre dels detinguts en l’operació Taula és natural de Benissa, l’ex diputat del PPCV, David Serra».

Per a rematar LA MARINA PLAZA publicava el mateix dia 29:

«L’ombra de l’Operació Taula, que se salda de moment amb més de 20 detinguts entre responsables del Partit Popular a nivell local, provincial i autonòmic, és allargada i aconsegueix ja a la Marina Alta. Entre els detinguts està un polític de Benissa, l’exdiputat i exvicesecretario general del PPCV, David Serra. Però també un constructor Vicente Francés Burgos, propietari de Construcció Francés, un habitual en les adjudicacions en la comarca, i especialment en municipis governats pel PP.
Benissa és el municipi que més adjudicacions va realitzar a Construccions Francés. Almenys quatre projectes durant els últims anys. Allí, el grup municipal del PSPV ha anunciat que presentarà al pròxim ple un escrit sol·licitant l’obertura d’una comissió de recerca. Una comissió en la qual estarien representats tots els grups polítics amb la finalitat que es revisen tots els expedients d’obra adjudicats en els últims 10 anys a l’empresari investigat, per a comprovar la correcció de les adjudicacions i conèixer si s’han produït sobrecostes durant l’execució d’aquestes obres. Tot açò, confien els socialistes, redundará en la transparència i bon fer del nostre ajuntament, i servirà per a tranquil·litzar als veïns amb l’informe d’aquesta comissió comprovant que s’ha actuat de forma correcta.»

«Benissa: Quatre projectes adjudicats.
Ha sigut el poble natal de David Serra, Benissa, on Construccions Francés més obra pública ha escomès en la Marina Alta. Una d’elles és l’ampliació dels edificis històrics del carrer Puríssima per a usos culturals, un projecte que li va ser adjudicat a aquesta mercantil al març de 2014 per 362.786 euros. També es va encarregar a la mateixa empresa una segona fase, amb un pressupost d’1.100.000 euros.
Prèviament, en 2009, l’Ajuntament li va adjudicar, per 412.131 euros una de les obres del Pla Zapatero: l’adequació estructural i restauració de l’antic seminari, actual seu de l’Agència de Desenvolupament Local.
També va dur a terme Construccions Francés la remodelació de la plaça de Dolors Piera, entre octubre de 2014 i gener de 2015. Un projecte que va tenir per al consistori un cost de 164.000 euros.»

2) ELS TREBALLS

Aprovada per unanimitat la creació d’una Comissió de recerca a petició del PSPV-PSOE per acord de Junta de Govern de 2 de febrer i ple de 9 de febrer de 2.016, es constitueix el 12 de febrer, segons els següents acords:

– La comissió investigarà les obres adjudicades per l’Ajuntament a empreses investigades en l’operació Taula. A proposta del grup municipal Reiniciem s’afigen els encàrrecs a l’advocat Juan Pablo Agulló.
– Estarà formada per 1 membre de cada grup municipal, Fernando López (Reiniciem), Xavi Tro (Compromís), Isidor Mollá (Ciutadans) i Arturo Poquet (PP), sota la presidència efectiva de Manuel Juan Giner (PSOE) per haver partit la iniciativa d’aquest grup( Resolució de 19-02-2016).
– Tindrà plena autonomia per a decidir la matèria, règim de funcionament i termini per a dur a terme els seus treballs. Les reunions no seran remunerades. Així mateix podrà decidir les persones que compareixeran davant la comissió i tenir accés a tota la documentació de les adjudicacions i els expedients d’obres de les empreses investigades.
– Es decideix estudiar els expedients en el següent ordre:

A) L’ANTIC SEMINARI (CONSTRUCCIONS FRANCÉS)

B) EXPEDIENT CASAS PURISSIMA (CONSTRUCCIONS FRANCÉS)

C) PARC DOLORES PIERA(CONSTRUCCIONS FRANCÉS)

D) TREBALLS REALITZATS PER JUAN PABLO AGULLÓ

En relació amb les obres adjudicades per l’Ajuntament a Construccions Francés, s’estudien a partir del 12-02-2016 la documentació continguda en els diferents expedients ( actes de la mesa de contractació, junta de govern, contractes, projectes, certificacions d’obra… així com els diferents informes que se sol·liciten a Intervenció i Secretaria. Igualment es va procedir a una visita de l’obra de les Cases de la Puríssima i es va citar a la direcció facultativa perquè aclarira diferents detalls d’aquesta obra per ser la de major entitat, cost i durada.

A destacar per la seua importància l’informe d’Intervenció de data 2 de març de 2.016 sobre l’existència de la duplicitat en a emissió de certificacions per part del contractista Construccions Francés en l’obra d’Ampliació de les Cases de la Puríssima per valor de 229.480,11 euros.

Finalment, agrair a la Interventora accidental el resum comptable que en data de 14 de juny, va aportar a la comissió per a esclarir les dades de costos inicials i finals de les diferents obres.

Fins al moment de redactar aquestes conclusions, la comissió s’ha reunit 12 vegades, amb una periodicitat quinzenal: 16 de febrer; 1,15 i 29 de març; 12 d’abril; 3 i 17 de maig; 14, i 28 de juny; i 5, 9 i 27 de juliol.

3) CONCLUSIONS SOBRE ELS EXPEDIENTES DE LES OBRES ADJUDICADES A C. Francés. 

SOBRE LA CONTRACTACIÓ.

– En relació amb la contractació, podem afirmar que l’anàlisi dels diferents procediments de contractació no aclareixen el fet que durant anys haja sigut sempre la mateixa empresa, Construcciones Francés, l’adjudicatària, sense que açò vulga dir que no han sigut ajustats a la legalitat, mitjançant les meses de contractació, i amb representació de tots els grups.

– En el primer expedient, el de l’Antic Seminari, l’elecció de Construccions Francés entre 18 propostes, no es fa sobre la base de l’oferta econòmica, ja que es comptava amb una subvenció estatal, per la qual cosa el preu era fix, sinó sobre la base de criteris com la memòria, els terminis o l’ocupació de mà d’obra local. És a dir o criteris subjectius, o clarament incomplits o d’impossible comprovació.

– En el segon expedient, la licitació a Construccions Francés és deguda al fet que és l’única empresa que es presenta. Un únic licitant a una obra de 648.826.

– En la tercera obra, la del Passeig Dolores Piera, s’opta pel procediment negociat sense publicitat, es convida a 4 empreses, de les quals presenten proposta tres, i d’elles es tria a Construccions Francés per ser l’oferta econòmicament més favorable.

-Dels diferents sistemes que s’han seguit es pot fer una afirmació rotunda. Per a obres d’aquesta envergadura, on el control dels cabals públics ha de ser exquisit, només els oberts amb publicitat ofereixen suficients garanties. Així i tot, si els criteris decisius són preu i termini, açò dóna marge al fet que determinades empreses ben relacionades amb el món de l’obra pública, tinga avantatge, encara que després s’incomplisca reiteradament tant el preu d’adjudicació com els terminis per a executar les obres.

– En relació amb aquests incompliments, no s’entén que l’Ajuntament no exigeix responsabilitats a l’empresa adjudicatària.

– Un altre tema incomprensible és el pagament duplicat de factures per import de 229.480,11 € en l’obra de la cases de la Puríssima. La comissió no compren com pot l’empresa tenir un error tan garrafal que facturar dues vegades però com si foren conceptes diferents. Per molt que es vulga justificar com a error cal pensar possiblement haguera quedat impune sense la revisió que l’interventor va fer dels pagaments com a conseqüència dels treballs d’aquesta comissió de recerca.

SOBRE ELS PROJECTES I LES SEUES MODIFICACIONS. SOBRE EL TERMINI DE LES OBRES I EL SEU COMPLIMENT. SOBRE ELS COSTOS I SOBRECOSTOS. PRESSUPOSTOS INICIALS I MODIFICATS. COST FINAL TOTAL

– L’excessiva durada de les obres de les Cases de la Puríssima es podria justificar al·legant problemes tècnics, incompliments de l’administració en els pagaments o unes altres raone, però sembla clar que els canvis en el projecte inicial, o el que és pitjor l’absència d’un pla global des del principi ha sigut determinant per a aquest retard. Els canvis en la definició d’objectius va complicar i molt la labor de l’adreça de l’obra i juntament amb els altres motius és la causa que s’haja dilatat durant 8 anys, sense que tinguem la certesa en el moment de redactar aquestes línies quan podrà acabar-se.

-En les altres dues obres no hi ha justificació cap dels retards, per la qual cosa aquesta Comissió de Recerca insta a l’Ajuntament perquè es penalitze a l’empresa.

– Per part d’Intervenció s’ha fet un balanç comparant els costos inicials de les obres i el total que s’ha pagat, sumant el pagat per Ajuntament de Benissa, Diputació d’Alacant, Generalitat i Fons Estatals. Es podrà argumentar que açò no són en sentit estricte sobrecostos, però els ciutadans de Benissa mereixen ser informats de tots els detalls i que cadascú traga les seues conclusions:

– ANTIC SEMINARI:

Licitació a Construccions Francés d’entre 18 empreses presentades per import de 412.131,75, termini previst 4’5 mesos. Inici obres 24-04-09. Prorroga de 2’5 mesos. Cost total 514.582,43 euros, durada de les obres 8 mesos. Sense penalització.

-CASES PURÍSSIMA.

-I) Rehabilitació edificis històrics per a usos culturals carrer Puríssima 38-40 subvencionada al 35% per Diputació d’Alacant.
Adjudicació per procediment obert i forma de concurs (valorant preu, temps, expedient i millores): 13-02-2008 adjudicació a l’únic licitant, Construccions Francés per 648.826 €, 559.302,76 89.439,24 (IVA).Termini previst 11 mesos.
Cost final, inclòs projecte modificat i liquidació, 872.511,89 € IVA inclòs ( Diputació 234.000, la resta municipal).

-II) Ampliació edificis històrics carrer Puríssima per a usos culturals i museu art modern Salvador Soria ( 2010- fons estatal d’inversió local)

12-05-2010: Adjudicació a Construccions Francés per 1.099.987,28.
17-12-2013: Projecte modificat per import 229.480,10. 
Import final amb IVA i liquidació, 1.500.594,34 euros dels quals la Generalitat abona l’1.099.987,28 inicials. En aquestes certificacions es va produir la facturació per duplicat per import de 229.480,11 euros que posteriorment va ser reintegrat per l’empresa a requeriment de l’ajuntament.

-III) Projecte complementari. 22-10-2004: adjudicació, per millor preu 360.094,80 euros IVA i 28 dies. de Construccions Frances. ( 2º licitador EL CORTE INGLÉS S.A.) Import final provisional, mancant la liquidació, 359.527,94 €.
.

-IV) 02-03-2016: Informe d’Intervenció informant de la duplicitat en l’emissió de certificacions de Construccions Francés en relació l’obra d’Ampliació de les cases de la Puríssima per import de 229.480,11 euros.

– L’import total de les Cases de la Puríssima, pendent de la liquidació final, inclosos els costos de projectes i adreça d’obra ascendeix a 3.094.348,75 dels quals 1.760.061,39( el 56%) els ha pagat l’Ajuntament i 1.334.287,36 entre Generalitat i Diputació.

PARC DOLORES PIERA

– 30-07-2014. la JGL aprova el procediment d’adjudicació per procediment negociat sense publicitat, sol·licitant ofertes a 4 empreses.

– 17-10-2014: Adjudicació a Construccions Francés com a oferta económícament més favorable per 164.088 euros més IVA i termini d’execució de 27 dies. Acta de recepció de l’obra de 2 de novembre de 2.015 Duració aproximada de les obres, 12 meses. Un altra empresa col·loca els tendals en maig de 2.015, díes abans de les eleccions municipals.

– Després de la liquidació, l’import total és de 180.486,65 més IVA, la qual cosa suposa un total de 218.388,87 € al que cal sumar els 21.780 del projecte i adreça d’obres i els 60.000 dels tendals i ancoratges d’un altra empresa. Total aproximat 300.000 euros a càrrec dels pressupostos municipals.

– Finalment després d’arreplegar les aportacions dels diferents grups s’arriba al següent :

DOCUMENT DE CONCLUSIONS SOBRE LES OBRES DE CONSTRUCCIONS FRANCES (ESCRITS DE CONCLUSIONS APORTATS PELS GRUPS MUNICIPALS).

RESUM

-Coincidència de tots els grups en el RETARD de les obres. Coincidència parcial en si els justificacions motiven totalment aquests retards: Falta de pagament per la Generalitat, complexitat tècnica, treballs arqueològics, projecte modificat i executat en fases a mesura que es concretaven subvencions…
-Es coincideix en gran part en la correcta tramitació i ajust als procediments en la contractació de les obres.
-Coincidència de tots en la INCOMPRENSIBLE NO EXIGÈNCIA DE RESPONSABILITATS fins el moment pels retards patits per les obres .
-Detectat el PAGAMENT DUPLICAT a conseqüència dels treballs de la Comissió es qüestiona que no fóra detectat i comunicat a l’Administració ni pels responsables de la Direcció facultativa ni l’empresa que ho va facturar duplicat.
-Incorporar a les conclusions els quadres elaborats per la Intervenció sobre costos i ingressos totals i parcials de les obres i l’informe sobre el pagagament duplicat.
-Avaluar els errors detectats i donar solucions perquè no es tornen a produir.
-Redactar un comunicat conjunt, a ser possible consensuat, i penjar tota la informació en el portal de transparència.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?