Les cintes revelen com Rus va entrar a la Diputació per a “saquejar-la”
El compte enrere ha començat. La filtració de part dels compromesos enregistraments sobre la presumpta trama de comissions de la Diputació de València són només la punta d’iceberg de l’àmplia investigació que dirigeix un jutjat juntament amb la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Comissions, lliuraments de diners, suborns o converses en les quals es parlaria amb un total menyspreu a l’ordenament jurídic espanyol és l’herència enverinada que deixa Alfonso Rus al PP de la província de València i a tota la gent, sobretot alcaldes, que durant anys van confiar en ell, en la seua paraula.
La Fiscalia ha congelat els àudios a l’espera que els agents acaben amb el seu treball -no estan en l’origen del procediment segons fonts de la investigació-, però les conseqüències polítiques de la publicació de l’enregistrament on s’escolta al president de la Diputació comptant diners són impredictibles. Però hi ha més.
Segons la informació de la qual disposa aquesta redacció, en altres registres sonors s’escoltaria com l’equip de confiança de Rus prepara l’assalt a la Diputació perquè és una institució ideal per a suposadament saquejar-la. Les converses es van produir després que el també batle de Xàtiva es féra amb el control del PP de la província, el pas previ per a arribar al Palau de Batllia, seu de la Diputació.
Esquerra Unida és el partit que va presentar la denúncia i Rosa Pérez la diputada provincial que la va signar. Mai abans cap partit de l’oposició s’havia atrevit a presentar una denúncia en Anticorrupció contra el poderós Rus. Amb les diligències en marxa, segons aquestes fonts, Pérez va aportar un dispositiu electrònic amb més de 10 hores d’enregistraments que durant anys va registrar, sense que ningú ho advertira, Marcos Benavent, l’home fort de Rus a la Diputació que en l’actualitat es troba en parador desconegut. Pel que sembla Benavent, que dirigia Imelsa, l’empresa instrumental origen del presumpte saqueig, “estava obsessionat” per gravar la corrupció del PP valencià, mantenen des del seu entorn.
En un d’aquests enregistraments, segons confirmen diversos testimonis, s’escolta com el que fóra dofí d’Alfonso Rus reconeix que cal espentar el batle de Xàtiva cap a València perquè la Diputació i Imelsa serien institucions models, sense controls, perquè la trama es moguera amb relativa facilitat. En l’àudio s’escoltaria amb certa claredat com l’equip del president de la Diputació comunica als seus interlocutors que calia apostar per Rus, perquè amb ell suposadament no faltarien ni diners ni treball. Tal qual.
Més càrrecs tacats
Un altre dels passatges compromet directament un dels processats en la peça del finançament irregular del PPCV que ha investigat una de les peces de la Gürtel valenciana. L’any 2005 Benavent va gravar l’exdiputat regional del PP David Serra lliurant-li 3.000 euros, que se sumarien a uns altres 3.000 que pel que sembla ja li hauria lliurat la trama. Benavent, Serra i Màxim Caturla, vicepresident de Rus i responsable d’Hisenda i Economia en la Diputació de València que també va ser gravat, sempre han mantingut molt bona relació, segons les fonts del PP consultades per EL MUNDO.
El lloctinent d’Alfonso Rus al partit i a la Diputació, Emilio Llopis, batle del Genovés, tampoc eixiria ben parat. Segons aquestes fonts, Marcos Benavent també l’hauria gravat parlant del suposat tripijoc de contractes per més tard repartir-se els beneficis.
Els arguments de Rus
Els enregistraments són un autèntic escàndol, potser el major que haja esguitat el PP pel to que utilitzen els dirigents i el menyspreu que mostrarien a la llei. Són una autèntica bomba de rellotgeria, un còctel molotov, que implica a multitud de càrrecs públics del partit: des de batles de La Costera o La Vall d’Albaida, fonamentalment, a alts càrrecs del Consell i de la Diputació de València. Un escàndol que s’escriu en majúscules.
Quan aquest periòdic va publicar, el 25 d’abril, que Alfonso Rus va ser gravat comptant bitllets amb el càrrec que cobrava comissions primer va negar la seua existència. Dies després va dir que les cintes podrien estar manipulades i el divendres va haver d’assumir la realitat, però amb matisos: “Diuen que hi ha una foto meua comptant diners; puc fer-ho, caldrà preguntar qui m’ho ha donat i d’on procedeix”. Aquesta redacció mai va publicar l’existència d’una foto.
La denúncia de la Fiscalia és molt àmplia i la investigació apunta que Benavent va constituir una empresa pantalla el 27 de desembre de 2007, Berceo Mantenimientos, per a desviar fons públics mitjançant contractes de la Diputació i Imelsa. La quantitat suposadament malversada és incalculable.
A més, la Fiscalia va incloure en la denúncia la trama dels leds -el contracte per a la substitució de bombetes convencionals per tecnologia led en tots els ajuntaments- destapada per aquest diari. El citat contracte, licitat per 30 milions d’euros i que Rus va concebre perquè els batles canviaren les bombetes, va acabar beneficiant un empresari conegut del president, Vicente Quilis, de Xàtiva, ciutat de la qual és batle. Anticorrupció també ha portat al jutjat el pla provincial de gespa, del qual va eixir molt beneficiat Vicente Cuquerella, propietari de la seu central del PPCV al carrer Quart.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 2 de maig de 2015 al diari EL MUNDO
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?