General

El Consell estima que el tren València-Dénia tindrà més de dos milions de viatgers cada any

El Ministeri de Foment i la Conselleria d’Infraestructures estan desenvolupant pas a pas el protocol de col·laboració que van signar a l’octubre de 2011 per al Tren de la Costa. L’estudi de viabilitat i demanda que està ultimant el govern autonòmic ofereix, segons la consellera Isabel Bonig, resultats molt encoratjadors respecte al possible nombre d’usuaris. L’estimació és que el tram València-Dénia tindria més de dos milions anuals de viatgers.

Bonig i el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Rafael Catalá, es van reunir ahir al Consistori de Dénia amb la Xarxa d’Alcaldes de la Marina. En aquesta trobada la consellera i el secretari d’Estat van detallar als avanços del Govern central i l’autonòmic en aquesta infraestructura, especialment, per la importància que té per a aquesta comarca.

Catalá va assenyalar que el ministeri és conscient de la importància de millorar la connexió ferroviària entre València i Alacant per la costa i que són moltes les poblacions que estan afectades. Segons va explicar, l’estudi informatiu, que li correspon a Foment i pel qual s’ha destinat una partida de 460.000 euros als pressupostos d’enguany, estarà a finals de 2015.

El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transports i Habitatge va admetre que la planificació d’un projecte d’aquesta envergadura és llarga i que comença per l’estudi informatiu. Catalá va apuntar que aquesta és la part en què es fan els estudis geològics, s’estudia l’afecció als serveis i es fa la declaració d’impacte ambiental. Es tracta d’una fase preparatòria que després es convertirà en un projecte constructiu que caldrà licitar, adjudicar i executar.

En aquest sentit, va destacar que és una obra complexa i comporta temps d’execució llargs, “d’alguns anys, però alguna vegada cal posar-los en marxa”, ja que la intenció és que “tots els nuclis urbans entre València i Alacant tinguen una connexió ràpida i eficaç mitjançant el tren”.

En aquest protocol de 2011 a la conselleria li tocava realitzar l’estudi de viabilitat i demanda, que es va adjudicar fa un any i que s’està ultimant en l’actualitat.

La conselleria va aclarir que el projecte del Tren de la Costa té quatre fases. La primera és l’adequació de la línia entre Cullera i Gandia i prolongació fins a Oliva. Li segueix el tram subterrani amb l’estació d’Oliva i prolongació fins a la intermodal de Dénia.

Per a la tercera fase es deixa Alacant-Benidorm i connexió directa Madrid-Benidorm, mentre que en l’última estaria la connexió entre Benidorm i l’estació intermodal de Dénia, que podria utilitzar el tram.

En el transcurs de la trobada amb la Xarxa d’Alcaldes, Rafael Catalá va aprofitar l’ocasió per a informar dels projectes del ministeri als batles de Dénia, L’Atzúvia, Pedreguer, Benissa, Jesús Pobre, Parcent, La Xara, Ondara, Xaló, Llíber, El Verger, Xàbia, Orba, Benigembla, Els Poblets, Teulada, Beniarbeig i Pego i aclarir els seus dubtes. El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va reclamar que les obres de la variant es reprenguen el més aviat possible.

Catalá va dir que confia que les obres es liciten a final d’enguany, ja que és un projecte important que porta temps paralitzat i la intenció és incloure-lo en el paquet de propostes a licitar.

Un altre aspecte en el qual va posar l’accent va ser en la connexió intermodal i en què s’està estudiant fer una estació terme d’autobusos en l’estació marítima i que “potser caldria anar a un model de parades intermèdies”.

Respecte a les peticions formulades des de Dénia per a dragar el port perquè puguen entrar creuers, el director general de Transports i Logística, Carlos Eleno, va declarar que està al vessant del Montgó, la qual cosa faria que el dragatge es féra en roca i resultaria molt costós. Eleno va apuntar que si el creuer vinguera poques vegades seria més rendible que es quedara fora del port i des d’allí traslladar els passatgers.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?