General

El PP s’arma un embolic antològic amb la reforma de l’avortament a la Marina Alta

Regidors del PP a l'Ajuntament de Dénia
Regidors del PP a l’Ajuntament de Dénia

Com ha succeït en altres latituds, el PP s’ha armat un veritable embolic ideològic a la Marina Alta amb la reforma de la llei de l’avortament que el seu propi Govern impulsa a Madrid a través del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. En poblacions només separades per uns pocs quilòmetres, els populars han votat de forma diferent a les diverses mocions presentades per PSOE i Compromís que exigien rebutjar el polèmic avantprojecte.

Així, als dos municipis més importants on governa, Dénia i Calp, aquesta força política ha manifestat encara que amb matisos el seu suport per la reforma legislativa de Gallardón. No obstant això, a la veïna Xàbia, on aquesta es troba a l’oposició i llastrada per una severa crisi interna, va preferir posicionar-se al costat de l’esquerra en contra de la reforma.

Però no només això. A Benissa, Gata i Teulada, els populars, que manen a les tres poblacions, van preferir tirar pel carrer del mig i abstindre’s: així, no quedaven malament amb la cúpula del partit a Gènova alhora que eludien posicionar-se en una qüestió socialment tan delicada.

Per fi, han hagut dos casos encara més enrevessats: la passada setmana, a Ondara, el PP de Ximo Ferrando va fer valdre la seua majoria absoluta per a impedir si més no que es debatera la proposta presentada pels nacionalistes i així estalviar-se qualsevol explicació; i a Pedreguer, els populars, en la bancada de l’oposició, es van dividir i van emetre tres sufragis diferents: un dels seus regidors va recolzar la iniciativa del ministre, un altre es va abstindre i un tercer es va manifestar en contra. Quasi res.

Admetent dubtes

Mentre la resta de les formacions polítiques ho tenen clar -simplement i planament proclamen que no als canvis en la llei- el PP ha estat d’aquesta forma incapaç de mantindre una postura homogènia: és més, a l’hora d’argumentar la raó dels seus vots en les diverses sessions plenàries, els propis regidors populars han admès els seus dubtes. Així ho va demostrar la regidora de Dénia Pepa Sivera, que malgrat defensar el seu suport al ministre de Justícia va assegurar que ni a ella ni als seus companys de banc els agradaven “moltes de les coses de la reforma”. En aquesta ciutat, el PP va pagar amb aquesta actitud un preu polític: va patir l’enèsim desencontre amb els seus socis de govern de Centre Unificat.

També el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va admetre que l’avortament havia provocat un viu debat intern en el seu grup, del que no havia eixit una postura definitiva: per aquest motiu en aquesta localitat van optar per l’abstenció per a evitar aparèixer dividits com va esdevindre a Pedreguer.

Ara bé, la conseqüència pràctica d’aquesta situació és que la gran majoria d’ajuntaments de la comarca han exigit a Gallardón que retire la seua proposta: bé perquè el PP, malgrat recolzar la reforma no compta amb majoria absoluta, com va succeir a Dénia, o perquè amb la seua abstenció va deixar que l’oposició imposara el seu criteri (Benissa, Teulada i Gata) o perquè simplement són els populars els que no manen (Xàbia i Pedreguer). Però hi ha hagut una excepció: Calp, que s’ha convertit en l’única gran localitat de la Marina Alta que sí que ha aplaudit les intencions legislatives de Justícia.

El PSOE de Calp assenyala “quatre dones”

Això ha estat així perquè en l’últim ple, tant el PP del batle César Sánchez en bloc com una de la seues sòcies de govern, Carol Saunders (Els Verds/ Independents), van decidir recolzar la reforma de l’avortament rebutjant una moció contrària a l’avantprojecte que havien presentat els socialistes. Per aquest motiu el PSOE de Calp ha emprès una campanya de recollida de signatures contra els canvis legislatius de Gallardón en aquesta localitat que porta divulgant des de fa dies a les xarxes socials.

En un comunicat molt dur, els socialistes calpins qualifiquen la reforma de “retrògrada” i recorden que van ser quatre dones (tres del PP i Saunders) les que van votar a favor de les mateixes: “des del partit socialista volem assenyalar aquestes quatre dones per haver traït la resta de dones mostrant la seua submissió a la disciplina de vot del seu partit conservador i masclista”.

Les incògnites de Pego i Ondara

El carrusel de possibles vots discrepants amb la gestió de Madrid encara no ha acabat. Encara poden haver més novetats. És el cas de Pego, on la moció del PSOE per a rebutjar la reforma es debatrà aquest dijous. Tot i així, al juny de l’any passat, una proposta semblant ja va comptar amb el rebuig del PP, que llavors va argumentar que encara no es coneixien al detall les intencions de Justícia. Aquella iniciativa va ser aprovada només amb els vots de socialistes i nacionalistes i l’abstenció de Ciutadans. A veure què passa ara.

A més, és evident que a Ondara al PP no li quedarà un altre remei que encarar l’incòmode debat una vegada que la moció de Compromís s’incorpore a l’ordre del dia del pròxim ple i no es debata per urgència, com va succeir la passada setmana.

EU no recolzarà les declaracions institucionals

Com és difícil saber què opina el PP depenent de cada lloc, Esquerra Unida ha optat per la solució més senzilla: fer cas de la línia oficial de Madrid, que és la que defensa la reforma de l’avortament de Ruiz Gallardón encara que també hi haja allí discrepàncies. Amb aquest argument EU no recolzarà a la Marina Alta cap de les institucions oficials dels ajuntaments governats pels populars, durant el Dia de la Dona que se celebrarà el 8 de març. La coalició entén que el PP no té autoritat moral per a defensar les dona després que la nova llei “vulga fer retrocedir els seus drets trenta anys enrere”.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari digital LA MARINA PLAZA el 4 de març de 2014.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?